280
Ενα MQ-9B Predator της General Atomics, σαν αυτά που αγόρασε η Ινδία | REUTERS/Benoit Tessier

Οι Ινδοί θα αγοράσουν drones και πυραύλους από τις ΗΠΑ έναντι $4 δισ.

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 13:20
Ενα MQ-9B Predator της General Atomics, σαν αυτά που αγόρασε η Ινδία
|REUTERS/Benoit Tessier

Οι Ινδοί θα αγοράσουν drones και πυραύλους από τις ΗΠΑ έναντι $4 δισ.

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 13:20

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 31 οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων και άλλου εξοπλισμού στην Ινδία, έναντι σχεδόν 4 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B Predator είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ναρέντρα Μόντι στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2023.

Τον Δεκέμβριο, αναβλήθηκε από επιτροπή της Γερουσίας εν αναμονή της διερεύνησης μιας φερόμενης ως συνωμοσίας για τη σχεδιαζόμενη δολοφονία Σιχ αυτονομιστή από την ινδική κυβέρνηση σε αμερικανικό έδαφος.

Η συμφωνία θα επιβεβαιωθεί τώρα μετά την έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Περιλαμβάνει την πώληση 31 οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9B SkyGuardian, 170 πυραύλων AGM-114R Hellfire και 310 βομβών λέιζερ μικρής διαμέτρου, εξοπλισμού επικοινωνιών και επιτήρησης και μιας βόμβας ολίσθησης ακριβείας, δήλωσε το Πεντάγωνο.

Η General Atomics Aeronautical Systems θα είναι ο κύριος ανάδοχος της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν δήλωσε ότι η πώληση θα προχωρήσει, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να διερευνήσει πλήρως το σχέδιο για τη δολοφονία του αυτονομιστή στη Νέα Υόρκη.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαίτησε να υπάρξει έρευνα και λογοδοσία όσον αφορά το σχέδιο εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπάρξει λογοδοσία εντός της Ινδίας», δήλωσε ο γερουσιαστής.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Δελχί ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει έναν αμερικανό πολίτη που υποστηρίζει τη δημιουργία του Χαλιστάν –ενός ανεξάρτητου κρατιδίου των Σιχ στην επαρχία Πουντζάμπ της Ινδίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση. Δήλωσε επίσης ότι είχε συσταθεί μια υψηλόβαθμη εξεταστική επιτροπή «για να διερευνήσει τον ισχυρισμό και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης για την ασφάλεια».

Την Πέμπτη, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η προτεινόμενη συμφωνία με την Ινδία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «θα υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και τους στόχους εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αμερικανο-ινδικής στρατηγικής σχέσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...