554
Ο αριθμός των αιτήσεων για «εκμάθηση χαμόγελου» αυξήθηκε κατά 4,5 φορές μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για το τέλος της υποχρεωτικότητας της μάσκας | Unsplash/Hennie Stander

Οι Ιάπωνες που ξέχασαν πώς να χαμογελούν στην πανδημία, μαθαίνουν ξανά

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 16:50
Ο αριθμός των αιτήσεων για «εκμάθηση χαμόγελου» αυξήθηκε κατά 4,5 φορές μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για το τέλος της υποχρεωτικότητας της μάσκας
|Unsplash/Hennie Stander

Οι Ιάπωνες που ξέχασαν πώς να χαμογελούν στην πανδημία, μαθαίνουν ξανά

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 16:50

Η πανδημία της COVID-19 είχε –μιας και πλέον μπορούμε με ασφάλεια να χρησιμοποιούμε παρελθοντικούς χρόνους– ένα έντονα δυστοπικό στοιχείο. Το ίδιο φαίνεται να έχουν και τα απομεινάρια της.

Σύμφωνα με τον Τζάστιν ΜακΚέρι, ανταποκριτή του Guardian στο Τόκιο, κάποιοι Ιάπωνες, ένας λαός με μια αρκετά διαφορετική κουλτούρα σε σχέση με τη δυτική, απευθύνονται σε ειδικούς για να τους μάθουν να ξαναχαμογελάνε.

Μετά από τρία χρόνια που τα στόματα των Ιαπώνων ήταν καλά καμουφλαρισμένα πίσω από μάσκες σε κάθε τους δημόσια εμφάνιση, σταμάτησαν να χαμογελούν δημόσια και τώρα δυσκολευόμενοι να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο χωρίς μάσκα, δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς να είναι άβολο.

«Με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι άνθρωποι είχαν λιγότερες ευκαιρίες να χαμογελάσουν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναπτύξει ένα κόμπλεξ σχετικά με αυτό» δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, η «εκπαιδεύτρια χαμόγελου» Κείκο Καουάνο, στην εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν.

«Η κίνηση και η χαλάρωση των μυών του προσώπου είναι το κλειδί για ένα ωραίο χαμόγελο» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της εταιρείας εκπαίδευσης χαμόγελου «Egaoiku». «Θέλω οι άνθρωποι να αφιερώνουν χρόνο στο συνειδητό χαμόγελο για τη σωματική και ψυχική τους ευεξία».

Για να μάθουν να ξαναχαμογελάνε, οι συμμετέχουσες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, κρατάνε έναν καθρέφτη μπροστά στο πρόσωπό τους και χαμογελούν μέχρι να διαπιστώσουν πως το φυσικό τους χαμόγελο, αυτό που είχαν πριν την πανδημία δηλαδή, έχει επανέλθει.

Πριν σηκώσουν τον καθρέφτη και αρχίσουν να τεντώνουν μέρη του προσώπου τους σύμφωνα με τις οδηγίες της Καουάνο, κάνουν πρώτα κάποιες διατάσεις για να ανακουφίσουν την πίεση στο πρόσωπο.

«Ενα χαμόγελο είναι χαμόγελο μόνο αν μεταδίδεται», είπε η Καουάνο στους μαθητές της σε μια πρόσφατη συνεδρία στη Γιοκοχάμα, όπως μεταφέρει ο Guardian από τους Japan Times. «Ακόμα κι αν σκέφτεστε να χαμογελάσετε ή ότι είστε χαρούμενοι, αν δεν έχετε έκφραση, δεν θα φτάσει στο κοινό σας».

Χωρίς να μπορούμε με σιγουρία να επιβεβαιώσουμε ποιο κοινό έχουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτά τα μαθήματα, σίγουρα γνωρίζουμε πως η Καουάνο έχει μεγάλο. Είναι γνωστό πρόσωπο τόσο στην ιαπωνική τηλεόραση όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τελευταία έξι χρόνια έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους στην τέχνη του χαμόγελου, σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο Guardian από τους Japan Times καθώς και έχει βοηθήσει εκατοντάδες άλλους να γίνουν πιστοποιημένοι «ειδικοί στο χαμόγελο». Τώρα επιβλέπει 20 εκπαιδευτές που κάνουν μαθήματα σε όλη την Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, η «Egaoiku» είδε τον αριθμό των αιτήσεών νέων εκπαιδευομένων να αυξάνεται κατά 4,5 φορές μετά την πρώτη αναφορά των μέσων ενημέρωσης για την επικείμενη ανακατάταξη της COVID-19 τον Φεβρουάριο. Εναν μήνα αργότερα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η κάλυψη του προσώπου θα αφορά προσωπική επιλογή και υποβάθμισε την ταξινόμηση σοβαρότητας του ιού τον Μάιο.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι υπηρεσίες τους θα έχουν ζήτηση στην Ιαπωνία, όπου η χρήση μάσκας έγινε πρόθυμα αποδεκτή και ήταν ευρέως διαδεδομένη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Λίγο πριν αμβλυνθούν οι επίσημες συμβουλές για τη χρήση μάσκας στα μέσα Μαρτίου, ένας στους τέσσερις ανθρώπους δήλωσε ότι θα συνεχίσει να τη φορά σε όλες τις κοινωνικές περιστάσεις.

Σε διαδικτυακή έρευνα της Laibo, μιας ερευνητικής ομάδας που ειδικεύεται στην επαγγελματική σταδιοδρομία, διαπιστώθηκε ότι το 27,8% των υπαλλήλων εταιρειών ηλικίας 20 έως 50 ετών δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες «άνευ όρων», ενώ λίγο πάνω από τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι θα αποφάσιζαν για το αν θα καλυφθούν ή όχι ανάλογα με την κατάσταση. Μόνο το 5,5% δήλωσε ότι θα ήταν εντάξει να μην φοράει μάσκα συνέχεια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...