215
. | web

Οι Google και Apple υπάκουσαν στο αίτημα του Ισραήλ για τους διαδικτυακούς χάρτες

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 09:22
.
|web

Οι Google και Apple υπάκουσαν στο αίτημα του Ισραήλ για τους διαδικτυακούς χάρτες

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 09:22

Αν κάποιος προσπαθήσει να αναζητήσει πληροφορίες για την τρέχουσα κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους του Τελ Αβίβ ή της Ιερουσαλήμ, δεν θα βρει τα χρωματιστά σημάδια που δείχνουν αν υπάρχει ή δεν υπάρχει μποτιλιάρισμα. Ολες οι σχετικές εφαρμογές, Google Maps, Apple Maps αλλά και το ισραηλινό Waze , αποκρύπτουν τα δεδομένα αυτά διότι το απαγορεύει ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, έγραψε η Corriere della Sera, το αίτημα των Ισραηλινών βασίστηκε στην εξής λογική: αν η χερσαία επίθεση ξεκινήσει, τότε οι εφαρμογές θα αποκαλύψουν τις κινήσεις του εβραϊκού στρατού. Οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν ευχαρίστως, αφού κιόλας η Google έχει εξαγοράσει την ισραηλινή startup Waze από το 2013.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google και η Apple αποκλείουν τις πληροφορίες κυκλοφορίας ώστε να εμποδίσουν την αποκάλυψη πολεμικών κινήσεων. Το ίδιο έκαναν και τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία. Τότε απενεργοποίησαν τα σχετικά με την κυκλοφορία των δρόμων στοιχεία με σκοπό να εμποδίσουν τους Ρώσους που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του στρατού του Κιέβου.

Υπηρεσίες όπως οι Χάρτες Google ή οι Χάρτες της Apple ανιχνεύουν την κίνηση στους δρόμους χάρις στα smartphones και στον γεωεντοπισμό που αυτά προσφέρουν στις εταιρείες. Μαθαίνουν, δηλαδή, πού βρίσκονται τα κινητά τηλέφωνα και με ποια ταχύτητα κινούνται οι φορείς τους, δηλαδή οι άνθρωποι που επιβαίνουν σε οχήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...