Οι γαλάζιες φάλαινες μπορεί να καταπιούν έως και δέκα εκατ. κομμάτια πλαστικού μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με μια νέα, ανησυχητική μελέτη. Η έρευνα έδειξε ότι οι συγκεκριμένες φάλαινες, με βάρος που μπορεί να φτάσει τους 150 τόνους, καταναλώνουν περισσότερα μικροπλαστικά –θραύσματα και ίνες πλαστικού μικρότερα από 5 χιλιοστά– από οποιοδήποτε άλλο ζώο.
Η ποσότητα αυτή πλαστικού που καταναλώνουν τα θαλάσσια θηλαστικά ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε προηγουμένως, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.
Η μελέτη, βασικά σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν σε δημοσίευμα των Times, βασίστηκε σε δεδομένα που αντλήθηκαν από την εξέταση της διατροφικής συμπεριφοράς 191 γαλάζιων φαλαινών, μεγάπτερων φαλαινών και πτεροφαλαινών στις ακτές της Καλιφόρνια.
Οι γαλάζιες φάλαινες ζουν τρώγοντας κριλ, τα μικροσκοπικά καρκινοειδή που μοιάζουν με γαρίδες, ενώ τα άλλα δύο κήτη τρώνε ψάρια. Και τα τρία είδη φαλαινών τρέφονται ανοίγοντας το στόμα τους καθώς ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καταπίνοντας τεράστιες ποσότητες νερού και θηραμάτων.
Με ένα «πέρασμα», μια γαλάζια φάλαινα μπορεί να καταπιεί έναν τόσο μεγάλο όγκο νερού, γεμάτο κριλ, όσο το σώμα της. Στη συνέχεια, το νερό αποστραγγίζεται μέσα από τις μπαλένες –ένα «φίλτρο» μέσα στο στόμα της– και το κριλ που μένει πίσω χωνεύεται.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακάλυψαν ότι οι φάλαινες κατά βάση τρέφονταν –κατά τον παραπάνω τρόπο– σε βάθη 50-250 μέτρων, όπου και εντοπίστηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροπλαστικών στους ωκεανούς.
Εκτίμησαν, μάλιστα, ότι το σύνολο σχεδόν των μικροπλαστικών που καταναλώνουν οι φάλαινες προέρχεται από την τροφή τους και όχι από τους τεράστιους όγκους θαλασσινού νερού που λαμβάνονται μαζί με το κριλ.
«Είναι χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα από ό,τι θα περίμενε κανείς», είπε ο Μάθιου Σαβόκα, μεταδιδακτορικός υπότροφος στον Θαλάσσιο Σταθμό Χόπκινς του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια. «Υπάρχει μόνο ένας συνδετικός κρίκος: το κριλ τρώει το πλαστικό και μετά η φάλαινα τρώει το κριλ».
Οι μεγάπτερες φάλαινες, οι οποίες τρέφονται κατά κύριο λόγο με ψάρια όπως η ρέγγα και ο γαύρος, καταναλώνουν περίπου 200.000 κομμάτια μικροπλαστικού την ημέρα, ενώ εκείνες που ζουν τρώγοντας περισσότερο κριλ καταπίνουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Οι πτεροφάλαινες, οι οποίες τρέφονται τόσο με κριλ όσο και με ψάρια, υπολογίστηκε ότι καταπίνουν τρία έως δέκα εκατ. μικροπλαστικά την ημέρα. Τα ποσοστά κατανάλωσης πλαστικού είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερα για τις φάλαινες που αναζητούν τροφή σε πιο μολυσμένες περιοχές, όπως η Μεσόγειος, επεσήμανε ο Σαβόκα.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι φάλαινες δεν αποτελούν το μόνο θαλάσσιο είδος που καταναλώνει πλαστικό – ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες πριν από 50 χρόνια και σήμερα έχει «φτάσει» σε περισσότερα από 1.000 είδη. Ωστόσο, «η διακριτή ανησυχία για τις φάλαινες προέρχεται από το γεγονός ότι μπορούν να καταναλώσουν τόσο πολύ» πλαστικό, κατέληξε ο ερευνητής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News