323
| National Park Service Mojave National Preserve / Youtube

Οι φωτιές στην Καλιφόρνια «σβήνουν» τον ήλιο στο Λας Βέγκας

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 13:28
|National Park Service Mojave National Preserve / Youtube

Οι φωτιές στην Καλιφόρνια «σβήνουν» τον ήλιο στο Λας Βέγκας

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 13:28

Η μεγαλύτερη έως τώρα πυρκαγιά στην Καλιφόρνια κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της, στα σύνορα με τη Νεβάδα. Στο κοντινό Λας Βέγκας, ο ήλιος έχει κρυφτεί από τους καπνούς.

Η φωτιά του Γιορκ, που ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Ιουλίου, έχει κάψει ως τώρα 190.000 στρέμματα και έχει δημιουργήσει πύρινους στροβίλους στην έρημο Μοχάβε. Οι πύρινοι αυτοί στρόβιλοι είναι περιστρεφόμενες στήλες φωτιάς που δημιουργούνται από τον συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Εθνικό Πάρκο Μοχάβε, στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια, αλλά επεκτάθηκε και στη Νεβάδα. Παρότι καίει κυρίως μη κατοικημένες περιοχές και προσώρας δεν έχει χρειαστεί να γίνει εκκένωση πληθυσμού, ο καπνός έφτασε τη Δευτέρα στο Λας Βέγκας, καλύπτοντας τελείως την πόλη. Η χαμηλή ορατότητα προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις και στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, σύμφωνα με τους Times.

Ο περασμένος χειμώνας ήταν ιδιαίτερα βροχερός στην περιοχή, με συνέπεια να αναπτυχθούν πολύ τα ξερόχορτα στην έρημο. Αυτά τροφοδοτούν τώρα τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη.

Παρότι ακούγεται κάπως παράδοξο να καίει μια τόσο μεγάλη φωτιά στην έρημο, οι κλιματολόγοι λένε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και ότι το φαινόμενο είναι απολύτως αναμενόμενο, με τα καιρικά δεδομένα του 2023.

Η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα οξύκεδρων, των χαμηλών κωνοφόρων της περιοχής, όπως και τα διάσημα Joshua trees, τη βραχύφυλλη γιούκα του Σαν Μπερναντίνο.

Τα δάση των οξύκεδρων ίσως χρειαστούν 200-300 χρόνια για να επανέλθουν στην πρότερη κατάστασή τους, ενώ η υπόλοιπη βλάστηση της περιοχής είναι αμφίβολο εάν θα μεγαλώσει ξανά μετά τη φωτιά. Το οικοσύστημα της περιοχής θα αλλάξει εντελώς και για πάντα.

Οι περισσότερες φωτιές στην έρημο οφείλονται σε ανθρώπινες ενέργειες και οι Αρχές ερευνούν τώρα τις πιθανές αιτίες της μεγάλης φωτιάς του Γιορκ. Πιστεύουν ότι ξεκίνησε σε ιδιωτική γη, παραπλεύρως του Εθνικού Πάρκου.

Δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε και στον Καναδά. Οι κάτοικοι των πόλεων στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, καθώς η φωτιά πέρασε από τη Βρετανική Κολούμπια στην πολιτεία της Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...