Η διαδρομή που ακολουθούν έχει τη δική της απαράλλαχτη τυπολογία. Ο ένας ακολουθεί τα χνάρια του άλλου. Εντούτοις, στη συνέχεια ακολουθείται η πρακτική της διασποράς δυνάμεων. Είναι γνωστό τοις πάσι ποια είναι η διαδρομή ή, τέλος πάντων, τα σημεία αιχμής από τα οποία περνούν τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους για να εισχωρήσουν στην Ευρώπη.
Από τη Συρία φτάνουν στην Τουρκία και εν συνεχεία το… κόκκινο κορδόνι πάνω στο χάρτη της γηραιάς ηπείρου, τους δείχνει το δρόμο: Αθήνα, Σερβία, Αλβανία, Βέλγιο, Παρίσι και όπου αλλού τους βγάλει ο δρόμος και οι εντολές που λαμβάνουν από τους ηγήτορές τους. Ο βασικός τους στόχος, φυσικά, είναι να σχηματίσουν σκληροπυρηνικούς θύλακες μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, έτσι ώστε αυτοί να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να προχωρήσουν σε δυναμικές ενέργειες.
Με αφορμή τις δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι και τη σχέση που έχει ο εγκέφαλος της επιχείρησης Αμπντούλ Χαμίντ Αμπαούντ με το Βέλγιο, αναφύεται ξανά στο προσκήνιο το θέμα με τις περιοχές (σε αυτή την περίπτωση οι Βρυξέλλες) που λειτουργούν ως προνομιακό πεδίο ανάπτυξης επαναστατικής «γυμναστικής» για τους τζιχαντιστές. Μόνο που τα δικά τους «γυμνάσια» σπέρνουν το θάνατο και τον τρόμο.
Μονενμπέκ, η πρωτεύουσα των τζιχαντιστών
Το Μονενμπέκ δεν είναι μια τυχαία περιοχή. Πρόκειται για μια βιομηχανική συνοικία των Βρυξελλών (συνολικά αριθμεί 19 συνοικίες). Η φήμη που κυκλοφορεί εδώ και κάμποσο καιρό είναι ότι το Μολενμπέκ έχει εξελιχθεί σε «εκτροφείο τζιχαντιστών». Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, λίγοι ξαφνιάστηκαν όταν άκουσαν ότι οι αρχές ξεκίνησαν τις έρευνές τους στο Μολενμπέκ.
Μετά της παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929, η εγκληματικότητα στην βιομηχανική αυτή περιοχή των Βρυξελλών εκτοξεύτηκε. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, με την ανεργία να αγγίζει το 30% και μερικές από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες του Βελγίου να δρουν στην περιοχή ανενόχλητες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η βιομηχανική αυτή ζώνη, σε μικρή απόσταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρείται κάτι σαν την «πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στην Ευρώπη».
Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή κατοικείται κατά κανόνα από μουσουλμάνους προερχόμενους κυρίως από την Τουρκία και το Μαρόκο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Κέντρο Ριζοσπαστικοποίησης και Πολιτικής Βίας, τουλάχιστον 440 Βέλγοι έχουν στρατολογηθεί από εξτρεμιστικές ομάδες σουνιτών, αριθμός διπλάσιος από εκείνο της Γαλλίας. Όπως μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δύο εκ των τρομοκρατών που επιτέθηκαν στο Παρίσι την Παρασκευή κατοικούσαν στις Βρυξέλλες. Φευ, οι Βρυξέλλες -και συγκεκριμένα το Μολενμπέκ- δεν συνδέονται για πρώτη φορά με τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης.
Επί παραδείγματι, ο Μαροκινός Ayoub el-Khazzani που άνοιξε πυρ σε τρένο της εταιρείας Thalys τον Αύγουστο κατοικούσε στο Μολενμπέκ. Ο Mehdi Nemmouche, ο άνδρας που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών πέρυσι είχε υπάρξει κάτοικος της περιοχής.
Το Μολενμπέκ επανέρχεται στη δημοσιότητα ως θύλακας τζιχαντιστών, καθώς όπως αποδείχθηκε από την έρευνα που διεξήγαγαν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, εκεί ζούσαν τουλάχιστον δύο από τους καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής: ο 20χρονος Μπιλάλ Χαντφί, που ανατινάχθηκε κοντά στο Stade de France καθώς και ο 31χρονος Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε μπροστά στη μπρασερί Comptoir Voltaire.
Εκεί φέρεται να κρύβεται και ο καταζητούμενος αδελφός αυτού του τελευταίου, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, μισθωτής του μαύρου Polo με το οποίο κατέφτασε η μία ομάδα των τρομοκρατών στο Bataclan. Εκεί ζει ο «Μοχάμεντ Α.», ο άνθρωπος που όπως υποψιάζονται οι Αρχές κατασκεύασε τα ειδικά γιλέκα με τα εκρηκτικά που είχαν ζωστεί οι τρομοκράτες. Εκεί ζούσε μέχρι να αναχωρήσει για Συρία, πριν από δύο χρόνια, και ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος της σφαγής στο Παρίσι, ο 27χρονος Αμπντούλ Χαμίντ Αμπαούντ.
Από το Μολενμπέκ φέρεται να προμηθεύτηκαν τα όπλα τους ο Αγιούμπ ελ-Καζανί, ο υπεύθυνος της αποτυχημένης επίθεσης στο Thalys όπως και ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο δράστης του μακελειού στο εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Cacher του Παρισιού, τον περασμένο Ιανουάριο. Εκεί είχαν ζήσει δύο από τους πρωταγωνιστές των τρομοκρατικών επιθέσεων της Μαδρίτης, που στοίχισαν 191 ζωές το 2004. Και ακόμα παλαιότερα, από το Μόλεμπικ είχαν ξεκινήσει οι δολοφόνοι του αφγανού διοικητή Αχμέντ Σαχ Μασούντ, βασικού αντιπάλου του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που δολοφονήθηκε από δύο ψευδοδημοσιογράφους, με εντολή του Οσάμα μπιν Λάντεν, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.
Περισσότερες από 10 συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί στη συνοικία αυτή από το Σάββατο, η παρουσία της αστυνομίας είναι ισχυρή, των ΜΜΕ επίσης. Οι αντιδράσεις των περισσότερων νέων της περιοχής κινούνται μεταξύ άρνησης και οργής, ανάμεσα στα παιδικά πρόσωπα που φωνάζουν στις κάμερες «Δεν είμαστε τρομοκράτες!» και στους νεαρούς που χαστούκισαν το Σάββατο έναν φωτογράφο σπάζοντας τη μηχανή του. «Είναι ανόητοι αλλά ξέρετε, ζω εδώ τριάντα χρόνια, τότε δεν υπήρχαν ούτε ISIS ούτε επιθέσεις, και πάλι όμως δαχτυλοδειχτούμενοι ήμασταν», δήλωσε στον ανταποκριτή της «Monde» ένας μανάβης. Ενας καλοβαλμένος νεαρός τον πήρε παράμερα: «Σας παρακαλώ», του είπε, «πρέπει να καταλάβετε πως αν πολλοί νέοι από εδώ έφυγαν για τη Συρία, είναι κυρίως επειδή κανείς δεν ασχολήθηκε πραγματικά μαζί τους, μέχρι που τους έδωσαν φανατικοί την εντύπωση πως θα αποκτούσαν επιτέλους λόγο ύπαρξης. Εγώ έχω κάνει σπουδές και μιλώ γαλλικά, αραβικά και ολλανδικά. Οσο ψάχνω δουλειά, όμως, δίνω τη διεύθυνση ενός φίλου, που δεν μένει στο Μολενμπέκ».
Παλαιότερα, αυτό το πρώην βιομηχανικό κέντρο ήταν γνωστό ως «το μικρό βελγικό Μάντσεστερ». Πλέον, παρουσιάζεται ως μουσουλμανικό γκέτο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρία Μόλεμπικ, ένα με μεγάλες λεωφόρους και όμορφα κτίρια που στεγάζουν μια μεσοαστική τάξη, ένα με ακόμα πιο όμορφες μονοκατοικίες και εκείνο της «αραβικής συνοικίας», γύρω από τη chaussee de Gand, όπου οι περισσότερες γυναίκες είναι καλυμμένες και θεωρείται «πολύ εύκολο να εξαφανιστείς, να κρυφτείς». Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε την Κυριακή «γιγαντιαίο πρόβλημα» τη διασύνδεση ανάμεσα στο Μολενμπέκ και τόσες υποθέσεις τρομοκρατίας. «Θα βάλω τάξη σε αυτό τον δήμο, θα επιληφθώ προσωπικά», διακήρυξε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών, Γιαν Γιαμπόν. Το γεγονός ότι αυτός ο τελευταίος ανήκει στη Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, ένα εθνικιστικό, αυτονομιστικό κόμμα, δεν προοιωνίζεται κάτι το θετικό.
Σύμφωνα με τον Brice De Ruyver, σύμβουλο ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού Guy Verhofstadt, το Μολενμπέκ υποφέρει από μια σειρά προβλημάτων: «Οι νέοι λαμβάνουν φτωχή εκπαίδευση, στρέφονται σε μικροεγκλήματα, έχουν προβλήματα με την αστυνομία και μετά έχουμε ένα βίαιο κύκλο που οδηγεί στην καταστρατήγηση από ριζοσπαστικές ομάδες».
«Δεν έχουμε επισήμως απαγορευμένες ζώνες στις Βρυξέλλες, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν και βρίσκονται στο Μολενμπέκ», πρόσθεσε.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμαι ότι οι ντόπιοι ανησυχούν ότι τα τελευταία γεγονότα θα αμαυρώσουν το όνομα της συνοικίας.
Η Αλβανία
Πάντως, δεν είναι μόνο το Βέλγιο σημείο συνάντησης και δράσης των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους. Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαμί Ταχίρι, ανακοίνωσε πως μέσω e-mail που διακινείται από τον ΙSIS, υπάρχει έντονη δραστηριότητα για την άμεση λειτουργία της λεγόμενης «Ερυθράς Ταξιαρχίας» των τζιχαντιστών στην Αλβανία και από εκεί την εξάπλωσή της σε όλα τα Βαλκάνια.
Οπως ανέφερε το τουρκικό κανάλι Habertürk, το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα απειλεί με άμεση δράση στην Αλβανία και στην ευρύτερη περιοχή μετά τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι. Δεν πρέπει να πέφτουμε από τα σύννεφα: είναι γνωστό από παλαιοτέρα αποκαλυπτικά τουρκικά δημοσιεύματα, ότι οι Τζιχαντιστές έχουν δημιουργήσει βάσεις και εστίες στην Αλβανία, από την οποία σχεδιάζουν την εξάπλωση τους σε όλη την Βαλκανική.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της απειλής που εκτοξεύτηκε με αυτόν τον τρόπο, είναι ότι συνεκλήθη αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο της Αλβανίας με την συμμέτοχη του Αλβανού προέδρου, Buyar Nişani.
Βάση στη Βοσνία
Οπως αναφέρουν πληροφορίες της Sunday Mirror ένα ερημωμένο χωριό στη Βοσνία το Osve χρησιμοποιείται ως στρατόπεδο για εκπαίδευση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και ως σημειο εκκίνησης για επιθέσεις εντός του ευρωπαϊκού εδάφους.
Στο χωριό το οποίο μπορεί κάποιος να προσεγγίσει μόνο από χωματόδρομους κάποια από τα σπίτια είναι γκρεμισμένα. Η θέση των σπιτιών είναι τέτοια που επιτρέπει σε όσους μένουν εκεί να αντιλαμβάνονται αν κάποιος προσεγγίζει την περιοχή, στην οποία ήδη μένουν κάποιοι μουσουλμάνοι.
Μεταξύ των φανατικών μουσουλμάνων που έχουν σύμφωνα με τις πληροφορίες αγοράσει γη στην περιοχή είναι ο Harun Mehicevic, ο Jasin Rizvic και ο Osman Kekic, οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία και συμμετέχουν στον πόλεμο. Οι χωρικοί της περιοχής πάντως λένε ότι το μέρος είναι φωλιά τρομοκρατών και προειδοποιούν όσους πλησιάζουν να μη φωτογραφίζουν τίποτα και κανέναν γιατί κινδυνεύουν.
Η Ελλάδα ως πέρασμα
Η Ελλάδα αποτελεί το πέρασμα σε τουλάχιστον μία περίπτωση από αυτές που έχουν αποκαλυφθεί από τις γαλλικές Αρχές, ενώ Γαλλία και Βέλγιο αποτελούν χώρες που έχει υπάρξει δράση των ακραίων ισλαμιστών. Επιπλέον – πέραν των άμεσα εμπλεκομένων – η αναζήτηση ατόμων που βοήθησαν στην εκτέλεση των χτυπημάτων στο Παρίσι είναι ένα άλλο στοίχημα των όσων εμπλέκονται στις έρευνες.
Θεωρείται σίγουρο πως τα άτομα που ενεπλάκησαν στα χτυπήματα στο Παρίσι δεν ενήργησαν μόνα τους, αλλά είχαν συνεργούς. Οι πληροφορίες από την γαλλική αστυνομία δίνονται με το σταγονόμετρο καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως ένας από τους άνδρες που συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, ο Αχμαντ Αλμοχαμαντ, έχει περάσει από τη Λέρο, έφτασε σε Κροατία και Σερβία και εισήλθε – άγνωστο πώς – στην Γαλλία. Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές βρέθηκε το διαβατήριο που βοήθησε στην ταυτοποίησή του. Πάντως μέχρι εχθές από τη Γαλλία είχε ζητηθεί επισήμως η συνδρομή της Ελλάδας μόνο γι’ αυτό το άτομο.
Τι είχε αποκαλύψει ο Πανούσης
Πάντως, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι σχετικά πρόσφατα (τον περασμένο Σεπτέμβριο) ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης είχε αποκαλύψει πως όσο βρισκόταν στο υπουργείο, η ΕΥΠ είχε εντοπίσει τζιχαντιστές στην Ελλάδα. Μία δήλωση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις.
Σε μία συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» τότε, είχε διευκρινίσει πως δεν γινόταν λόγος για θύλακες τζιχαντιστών στη χώρα μας, παρά μόνο ότι η υπηρεσία πληροφοριών «εντόπισε στην Ελλάδα τζιχαντιστές, οι οποίοι ήταν Ευρωπαίοι πολίτες. Δεν μπήκαν μαζί με τους μετανάστες. Μπήκαν κανονικότατα με τα διαβατήριά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες και με το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.».
Μάλιστα είχε αναφέρει ότι επρόκειτο για Γάλλους υπηκόους και πως κινήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες προκειμένου «να βγάλουμε τα άτομα αυτά από τη χώρα».
Να σημειωθεί ότι ένα χρόνο νωρίτερα, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, το State Department ουσιαστικά είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη ακραίων ισλαμιστών και στη χώρα μας η οποία χρησιμοποιείται ως πέρασμα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Αξιωματούχος, μιλώντας στην ηλεκτρονική σελίδα του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πέρασμα των δυτικών-μαχητών του Ισλαμικού στρατού προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχουν και Έλληνες στις τάξεις των περίπου δύο χιλιάδων δυτικών που έχουν ενταχθεί στους τζιχαντιστές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News