409
Από την παρουσίαση του Ελλάδα 2.0 τον περασμένο μήνα | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Οι FT για το Ελλάδα 2.0: Ενα από τα καλύτερα σχέδια που έχουμε δει, λένε οι Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2021, 11:39
Από την παρουσίαση του Ελλάδα 2.0 τον περασμένο μήνα
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Οι FT για το Ελλάδα 2.0: Ενα από τα καλύτερα σχέδια που έχουμε δει, λένε οι Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2021, 11:39

Τα εύσημα των Βρυξελλών συγκεντρώνει ήδη το Ελλάδα 2.0, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα τεθεί σε τελική αξιολόγηση από την Κομισιόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Ελένης Βαρβιτσιώτη για τους Financial TImes, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζονται με τα θερμότερα λόγια για το περιεχόμενο και τη δομή του Ελλάδα 2.0.

Στις 2.000 σελίδες του ελληνικού σχεδίου που θα εξεταστούν λεπτομερώς από τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιγράφεται πώς θα αξιοποιηθούν τα 31 δισ. ευρώ από την ΕΕ, συν άλλα 27 δισ. ευρώ από επενδυτές τα επόμενα έξι χρόνια.

Η υποβολή του είναι η κατάληξη δουλειάς έξι μηνών, κατά την οποία έλληνες αξιωματούχοι είχαν περισσότερες από εκατό συναντήσεις με τους ομολόγους τους της Κομισιόν,

«Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι τώρα», δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος της ΕΕ.

Το προσχέδιο, βασισμένο -όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα- στην αναπτυξιακή στρατηγική που σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο με Νομπέλ οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, είναι ένα από τα πιο συνεκτικά σχέδια που υποβλήθηκαν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, υπογραμμίζει.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στην πολυετή συνεργασία των ελληνικών αρχών με την Κομισιόν τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων. Παρά την πικρή γεύση που άφησε στους Ελληνες, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η εμπειρία αυτή λειτουργεί σήμερα προς όφελος της χώρας.

«Η εμπειρία του προγράμματος βοηθά πολύ», εκτιμά ο ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στους FT, καθώς η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

«Το Ελλάδα 2.0 είναι ένα ολοκληρωμένο, φιλόδοξο και σύγχρονο σχέδιο όσον αφορά τις υποσχέσεις», ανέφερε η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Παραμένει όμως μία υπόσχεση, καθώς η εφαρμογή και η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ ήταν πάντα ζήτημα. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα αυτή τη φορά», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι το Ελλάδα 2.0 φιλοδοξεί να αλλάξει ουσιαστικά το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, κάνοντάς την ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος και οι σύμβουλοί του, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος δηλώνει ότι γνωρίζει τις προκλήσεις που θέτουν οι παραδοσιακές αποτυχίες του ελληνικού δημόσιου τομέα.

«Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία και μια μοναδική πρόκληση γιατί πρέπει να αλλάξουμε την αποτελεσματικότητα και την κουλτούρα του ίδιου του κράτους για να πετύχουμε. Δεν θα είναι εύκολο έργο, αλλά είμαστε σίγουροι για το σχέδιό μας και για το μέλλον της χώρας», τονίζει στους FT ο κ. Σκυλακάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...