563
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να έχει χώρο στην αίθουσα σύνταξης, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται έξυπνα | CreativeProtagon

Οι Financial Times στον καιρό της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 13:00
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να έχει χώρο στην αίθουσα σύνταξης, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται έξυπνα
|CreativeProtagon

Οι Financial Times στον καιρό της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 13:00

«Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, η δημοσιογραφία των Financial Times θα συνεχίσει να μεταδίδεται και να γράφεται από ανθρώπους». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στους αναγνώστες της η Ρούλα Καλάφ, διευθύντρια της έγκριτης λονδρέζικης εφημερίδας, σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή αλλά και στην έντυπη έκδοση της, συμμετέχοντας στον συνεχιζόμενο και ολοένα πιο έντονο παγκόσμιο διάλογο για τα οφέλη και τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Στην 130χρονη ιστορία τους οι FT διατήρησαν τα υψηλότερα πρότυπα δημοσιογραφίας» υπογράμμισε η Καλάφ, η πρώτη γυναίκα editor-in-chief στην πολυετή ιστορία της εφημερίδας του λονδρέζικου City. «Ως διευθύντρια αυτού του εντύπου (θεωρώ πως) τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την εμπιστοσύνη των αναγνωστών στην ποιοτική δημοσιογραφία που παράγουμε. Πάνω απ’ όλα, ποιότητα σημαίνει ακρίβεια. Σημαίνει επίσης αμεροληψία και διαφάνεια».

Αυτός είναι, κυρίως, ο λόγος που ωθεί τη γυναίκα που φέρει την ευθύνη για τη λειτουργία ενός από τους σημαντικότερους φορείς πληροφόρησης στην Ευρώπη και στον κόσμο να προσφέρει στο κοινό τη γνώμη της όσον αφορά τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημοσιογραφία.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η πιο σημαντική νέα τεχνολογία μετά το Διαδίκτυο» αναγνωρίζει, φυσικά, η Ρούλα Καλάφ. «Αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και οι εφαρμογές και ο αντίκτυπός της μόλις αναδεικνύονται. Αποτελεί έναν σημαντικό τομέα που πρέπει να παρακολουθούμε δημοσιογραφικά. Μπορεί να μας συνδράμει στην ανάλυση και στην ανακάλυψη ειδήσεων, δύναται να αυξήσει την παραγωγικότητα και να απελευθερώσει, από άποψη χρόνου, τους ρεπόρτερ και τους αρχισυντάκτες, ούτως ώστε να επικεντρώνονται στο πώς παράγονται και μεταδίδονται τα πρωτότυπα περιεχόμενα».

Ωστόσο –γνωρίζει και επισημαίνει η διευθύντρια των FT–, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι επίσης ικανή «να κατασκευάζει γεγονότα», να δημιουργεί «παραισθήσεις» και, εάν χειραγωγηθεί, «να παράγει εντελώς ψευδή άρθρα και εικόνες». Ιδού λοιπόν το συμπέρασμά της: «Είμαι πεπεισμένη ότι η αποστολή μας να παράγουμε δημοσιογραφία με τα υψηλότερα πρότυπα είναι πιο σημαντική από ποτέ σε αυτή την περίοδο ταχείας τεχνολογικής καινοτομίας. Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση μπορεί να γενικευτεί γρήγορα και η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης, γενικά, μειώνεται, εμείς στους FT έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη να είμαστε διαφανείς, να μεταδίδουμε τα γεγονότα με ακρίβεια και να επιδιώκουμε την αλήθεια». Εξ ου και η δέσμευσή της: η ειδησεογραφία στους FT «θα συνεχίσει να μεταδίδεται και να γράφεται από ανθρώπους», όχι από τεχνητά νοήμονες μηχανές.

Ομως η εφημερίδα θα επιδιώξει, συγχρόνως, να παραμείνει «πρωτοπόρος στην ψηφιακή δημοσιογραφία», υπογράμμισε η Καλάφ, «και οι συνάδελφοί μας στο Εμπορικό θα αγκαλιάσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, ούτως ώστε να προσφέρουν σε αναγνώστες και σε πελάτες τις καλύτερες υπηρεσίες και να συνεχίσουν να πορεύονται στον δρόμο της καινοτομίας».

Στη σύνταξη της εφημερίδας θα υπάρχει μια ειδική ομάδα δημοσιογράφων που «θα πειραματίζεται υπεύθυνα με τα εργαλεία που παρέχει η Τεχνητή Νοημοσύνη για να συνδράμει τους ρεπόρτερ μας στη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση κειμένων και εικόνων και στις μεταφράσεις».

Οι FT δεν θα δημοσιεύουν «ρεαλιστικές εικόνες» που παράγονται από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά θα διερευνήσουν τις χρήσεις τους για τη δημιουργία infographics και διαγραμμάτων, αναφέροντας στους αναγνώστες πότε και πώς θα συμβαίνει αυτό. Η εφημερίδα θα εξετάσει την ικανότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να συνοψίζει γεγονότα, «αλλά πάντα με ανθρώπινη επίβλεψη».

Τελικά, «κάθε νέα τεχνολογία ανοίγει νέους συναρπαστικούς ορίζοντες», αναγνωρίζει η Καλάφ, «αλλά ο ενθουσιασμός πρέπει να συνοδεύεται από προσοχή σχετικά με τους κινδύνους παραπληροφόρησης και παραποίησης της αλήθειας». Εν ολίγοις, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να έχει χώρο στην αίθουσα σύνταξης, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται έξυπνα. Και ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να συνεχίσει να ελέγχει τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...