490
Για ανικανότητα κατηγορούν τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού οι «υπερπατριώτες» | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Οι φιλοπόλεμοι «υπερπατριώτες» κίνδυνος για τον Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 17:18
Για ανικανότητα κατηγορούν τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού οι «υπερπατριώτες»
|Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Οι φιλοπόλεμοι «υπερπατριώτες» κίνδυνος για τον Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 17:18

Επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο ανατροπής εκ των έσω του Βλαντίμιρ Πούτιν λόγω της αποτυχίας του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Ο Ολεγκ Ματβέιτσεφ, μέλος του φιλοκυβερνητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», δήλωσε ότι οι ένθερμοι υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία του Πούτιν.

«Η κατάσταση δεν είναι ακόμη τόσο κρίσιμη, αλλά το 2023 θα είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε σε συνέντευξή του, όπως σημειώνουν οι Times.

«Δεν θα μας διώξουν για ένα φιλελεύθερο ­“Μαϊντάν”», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας το όνομα της κεντρικής πλατείας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, που είναι συνώνυμο της επανάστασης που ξεκίνησε εκεί το 2013. «Οι φιλελεύθεροι έχουν όλοι φύγει τρέχοντας», πρόσθεσε.

Ο 53χρονος βουλευτής δήλωσε ότι η «ημιεπίσημη» αντιπολίτευση της Ρωσίας, οι κομμουνιστές, ήταν εξίσου ανίκανοι να συγκεντρώσουν υποστηρικτές, επειδή τα παράπονα για τις συντάξεις και τους χαμηλούς μισθούς δεν ήταν αρκετά μεγάλα κίνητρα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι λεγόμενοι «υπερπατριώτες», είναι τώρα «ο μόνος κίνδυνος για το κράτος μας», είπε. «Ενα “υπερπατριωτικό Μαϊντάν” με μια ελαφριά δόση αριστερισμού, συζήτηση για τη διαφθορά -αυτά είναι ένα μέσο για να βγει ο κόσμος στους δρόμους και το έναυσμα θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε: οι υποχωρήσεις του στρατού στην Ουκρανία, η πιο πρόσφατη υστερία, “βγαίνουμε στους δρόμους, ας απομακρύνουμε τον κλέφτη Σοϊγκού (ο ρώσος υπουργός Αμυνας)” και η ιστορία αρχίζει».

Ο Σεργκέι Σοϊγκού έχει επικριθεί από άλλους στρατιωτικούς και παράγοντες της ασφάλειας για ανικανότητα στον χειρισμό της εισβολής.

Η χαοτική κινητοποίηση των εφεδρειών, η κακή τακτική των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και οι οπισθοδρομήσεις στο μέτωπο έχουν εξοργίσει τους εθνικιστές, σημείωσε

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, 52 ετών, ρώσος πρώην διοικητής των δυνάμεων των ρωσόφωνων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, κατηγόρησε τον Σοϊγκού για «εγκληματική αμέλεια» και ζήτησε την παραίτησή του.

Εξάλλου, ο 61χρονος Γεβγκένι Πριγκόζιν, που διευθύνει την Ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ, παραμένει πιστός στον Πούτιν, αλλά έχει επικρίνει τους ολιγάρχες για την «αδύναμη υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας» και πιστεύεται ότι σχεδιάζει το δικό του συντηρητικό πολιτικό κίνημα.

Ο Ματβέιτσεφ προέβλεψε ότι οι «υπερπατριώτες» θα κατεβάσουν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, όταν ο Πούτιν αναμένεται να διεκδικήσει πέμπτη θητεία. Αυτός ο υποψήφιος θα καταγγείλει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών παραποιήθηκαν και «θα ακολουθήσει το σενάριο του Μαϊντάν», είπε.

Οι διαμαρτυρίες στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου έληξαν το 2014 με την απομάκρυνση του φιλορώσου ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς.

Οι αναλυτές λένε ότι είναι αλήθεια ότι οι δυσαρεστημένοι «πατριώτες» αποτελούν τώρα τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον Πούτιν, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται στη φυλακή και πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν διαφύγει στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη δίωξη.

Πάντως, η ανατροπή του 70χρονου Πούτιν θεωρείται αδύνατη χωρίς την στήριξη από στρατιωτικούς και αρχηγούς των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, πρώην λογογράφος του Πούτιν, σημείωσε ότι ο Ματβέιτσεφ είναι κολλητός του Σεργκέι Κιριένκο, του πρώτου αναπληρωτή προσωπάρχη του ρώσου προέδρου, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχόλιά του ήταν μια προειδοποίηση του Κρεμλίνου προς τους «πατριώτες» επικριτές. «Οι κατηγορίες για συμπάθεια προς το Μαϊντάν στη Ρωσία συνήθως ακολουθούνται από διώξεις», επισήμανε ο Γκαλιάμοφ. «Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα των υπερπατριωτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...