Με μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, οι ευρωπαϊκές πόλεις αυτή την εβδομάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αναφύονται από την προσφυγική κρίση.
Οι «Πόλεις Αλληλεγγύης» ξεκίνησαν από το δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη και στοχεύουν να κάνουν τις πόλεις να συνεργαστούν καλύτερα για την αντιμετώπιση μιας σειράς πρακτικών ζητημάτων από τη στέγαση έως την ένταξη των προσφύγων.
«Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορεί να εμφορείσαι από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε., όπως η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά, και να λες “όχι στην αυλή μου”», αναφέρει ο κ. Καμίνης στο πρακτορείο Reuters.
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ προσφύγων – μεταναστών και των κατοίκων πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Οι εχθροπραξίες στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπουρούντι και το Νότιο Σουδάν εκτόξευσαν το συνολικό αριθμό των προσφύγων στα 21,3 εκ. το 2016, όπως ανέφεραν αυτό το μήνα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).
Αυτή τη χρονιά, περίπου 170 χιλιάδες άνθρωποι έφθασαν μέχρι στιγμής στην Ελλάδα -την κυριότερη πύλη εισόδου στη Ευρώπη- διασχίζοντας τη Μεσόγειο.
Περίπου 900 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν από τις αρχές του 2015 έως τις αρχές του 2016, 80% εκ των οποίων πέρασαν μέσα από την Αθήνα.
«Όταν το 2015 ενέσκηψε η προσφυγική κρίση, η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων πέρασε μέσα από την Αθήνα, τη στιγμή που τόσο η χώρα, όσο και η πόλη ήταν εντελώς απροετοίμαστες να διαχειριστούν αυτή τη μαζική εισροή», ανέφερε στο Reuters ο κ. Καμίνης. Και πρόσθεσε: «Οι ευρωπαϊκές πόλεις χρειάζονται αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες σε τρία επίπεδα: μεταξύ των χωρών που γειτνιάζουν, μεταξύ των πόλεων στην ίδια χώρα, μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων».
Η Laia Ortiz, αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης, είπε στο Reuters, ότι «μια πρόκληση που οι ευρωπαϊκές πόλεις αντιμετώπισαν είναι πως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υποστήριξη των αιτούντων άσυλο διοχετεύεται στις κυβερνήσεις των εθνών περισσότερο από ό,τι στις πόλεις».
«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτήν την πρωτοβουλία», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. «Ελπίζουμε ότι μόλις οι ιθύνοντες της Ευρώπης δουν πως οι πόλεις τρέχουν να υποδεχτούν τους πρόσφυγες- θα μας βοηθήσουν να διευρύνουμε την πρωτοβουλία μας και θα παρέχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση», ανέφερε ο ίδιος.
Γιώργος Καμίνης: Τι μπορούμε να πετύχουμε
Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις «Πόλεις Αλληλεγγύης» για την ενημέρωση των προσφύγων, για την άσκηση πίεσης προς χρηματοδότηση των πόλεων σε ό,τι αφορά τη στέγαση και την ένταξή τους και να δεσμευθούν ότι θα παρέχουν στους αιτούντες άσυλο.
Αρκετές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Λειψία και το Γκντανσκ, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Η συμφωνία αποτελεί ένα παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των πόλεων και των δημαρχείων σε όλη την Ευρώπη, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη προσφυγική κρίση που γνώρισε η ήπειρος από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Μάρτιο, η Βαρκελώνη υπέγραψε μια συμφωνία με τη Λέσβο δίνοντας συμβουλές στο πως να διαχειριστεί τις άχρηστες λέμβους και τα σωσίβια που συσσωρεύονται στο νησί.
Πάντως, ορισμένες προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν και η αρχή γίνεται με αργά βήματα. Η αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης, η κυρία Ortiz, είπε ότι η πόλη προσφέρθηκε να δεχθεί 100 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά «η ισπανική κυβέρνηση δεν το επιτρέπει, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι δουλειά των πόλεων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News