877
Από αριστερά: Αντόνιο Κόστα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ρομπέρτα Μέτσολα και Κάγια Κάλλας | Creative Protagon

Οι επικρατέστεροι για τα τέσσερα βασικά πόστα της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 16:18
Από αριστερά: Αντόνιο Κόστα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ρομπέρτα Μέτσολα και Κάγια Κάλλας
|Creative Protagon

Οι επικρατέστεροι για τα τέσσερα βασικά πόστα της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 16:18

Κόντρα στις προεκλογικές εκτιμήσεις που έλεγαν ότι θα ακολουθήσει θρίλερ για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ, οι πρώτες πληροφορίες και αναλύσεις όσων γνωρίζουν το κλίμα στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι διαφορετικές.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του Politico, «ο μεγάλος γρίφος των κορυφαίων “θέσεων εργασίας” στην ΕΕ έχει σχεδόν λυθεί»! O ιστότοπος τονίζει ότι μια ασυνήθιστα πρώιμη συναίνεση φαίνεται να διαμορφώνεται γύρω από τα προτιμώμενα ονόματα που θα καθίσουν στο κορυφαίο τραπέζι της ΕΕ.

Ιδού οι εκτιμήσεις του Politico για τα πρόσωπα γύρω από τα οποία διαμορφώνονται συναινέσεις:

—Η γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεκδικεί μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

—Ο πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, ενδέχεται να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

—H Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

—Την τετράδα κλείνει η εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας για το πόστο της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, που φέρεται να είναι και η προτίμηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Βεβαίως, τίποτα δεν είναι «χαραγμένο στην πέτρα» όπως σημειώνει το Politico καθώς το περίγραμμα μιας συμφωνίας αναμένεται μέχρι το άτυπο δείπνο που έχει προγραμματιστεί για τους ηγέτες των 27 στις 17 Ιουνίου. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι «αυτή τη φορά τα πράγματα θα μπορούσαν να κινηθούν σχετικά γρήγορα», αν και προειδοποιούν ότι μια επίσημη συμφωνία πιθανόν να μην έρθει πριν οι 27 ηγέτες συναντηθούν ξανά στις 27 και 28 Ιουνίου.

Ο ιστότοπος εκτιμά ότι η αισιοδοξία για το χρονοδιάγραμμα στηρίζεται και στο γεγονός ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «θα έχει μικρό περιθώριο για τα συνήθη κόλπα του μεγάλου διασπαστή». Στο ίδιο πνεύμα επισημαίνεται ότι «γνώρισε μια συντριπτική ήττα από την ακροδεξιά στις εκλογές της ΕΕ και η διαπραγματευτική του δύναμη στις Βρυξέλλες έχει εξασθενήσει. Η προσοχή του είναι τώρα στραμμένη στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε στη Γαλλία και όχι στα πόστα των Βρυξελλών».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες ανέφεραν στο Politico: «Σε συνδυασμό με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει εσωτερικά παζάρια σε βάρος της σταθερότητας».

Η γρήγορη διπλωματική ευθυγράμμιση που παρατηρεί ο ιστότοπος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις που γίνονταν πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, όταν στις Βρυξέλλες έδιναν και έπαιρναν οι φήμες ότι ο Μακρόν εξέταζε εναλλακτικές λύσεις αντί της φον ντερ Λάιεν για το πόστο του επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και μετά τις ευρωεκλογές, θέλει να εγγυηθεί μια δεύτερη πενταετή θητεία για τη φον ντερ Λάιεν. «Με τον Μακρόν να επικεντρώνεται στη δική του εσωτερική πολιτική αναταραχή, οι ηγέτες της ηπείρου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την στηρίξουν» εκτιμά το Politico.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βασικό μέρος του σημερινού κεντρώου συνασπισμού, διεκδικούν την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο πορτογάλος Αντόνιο Κόστα θεωρείται ο επικρατέστερος στην κούρσα για να διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο σημερινός κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Λουίς Μαυροβούνιο, δήλωσε ότι η Λισαβόνα θα υποστηρίξει τον Κόστα για τη θέση. «Ο Μαυροβούνιο δεν θα το έκανε αυτό αν δεν ήξερε ότι ο Κόστα είχε σοβαρές πιθανότητες», δήλωσε στο Politico αξιωματούχος της ΕΕ.

Ωστόσο υπάρχουν περιπλοκές που σχετίζονται με τα νομικά προβλήματα του Κόστα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τότε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παραιτήθηκε αφότου οι εισαγγελείς τον θεώρησαν ύποπτο σε μια ευρείας κλίμακας έρευνα για την άσκηση αθέμιτης επιρροής. Εκείνη την εποχή, θυμίζει το Politico, οι πορτογαλικές εισαγγελικές αρχές δεν αποκάλυψαν για ποιο έγκλημα ήταν ύποπτος. Οκτώ μήνες αργότερα το μυστήριο παραμένει. Βεβαίως, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Κόστα. Aπό την άλλη όμως οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν σταματήσει και την έρευνά τους.

Η πιο αβέβαιη θέση, προς το παρόν, είναι κατά το Politico αυτή του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όπως ανέφεραν στον ιστότοπο τέσσερις αξιωματούχοι: «Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας διεκδικεί τη θέση και ως γυναίκα φιλελεύθερη και εθνική ηγέτιδα της ανατολικής Ευρώπης, θα ήταν σχεδόν η ιδανική επιλογή για τους φιλελεύθερους καθώς επιλέγουν τον διάδοχο του Ζοζέπ Μπορέλ» σημειώνει ο ιστότοπος.

Η πιο εύκολη, τέλος, από τις τέσσερις υποθέσεις θεωρείται από το Politico η ανάθεση μιας ακόμη θητείας δυόμισι ετών στη σημερινή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία ανήκει στο ΕΛΚ. Ομως τον τελικό λόγο για την απόφαση αυτή θα τον έχει το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο και όχι οι ηγέτες της ΕΕ.

Τις επόμενες ημέρες, στο άτυπο δείπνο και τη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα διαπραγματευτούν με τη φον ντερ Λάιεν για να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την παροχή της υποστήριξής τους. Αναμένοντας δηλαδή κι αυτοί ως αντάλλαγμα χαρτοφυλάκια-κλειδιά στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Politico εξηγεί ωστόσο πως ακόμη κι αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταλήξει σε μια γρήγορη συμφωνία για το ζήτημα της κορυφαίας θέσης, απομένει το «εμπόδιο» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα ψηφίσει για το αν η φον ντερ Λάιεν θα έχει μια δεύτερη πενταετή θητεία. Η ψηφοφορία αυτή αναμένεται από τις 18 Ιουλίου.

Η γερμανίδα πρόεδρος της Επιτροπής χρειάζεται 361 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εγκριθεί η δεύτερη πενταετής θητεία της. Ο σημερινός συνασπισμός της έχει κερδίσει 400 έδρες, ωστόσο αξιωματούχοι του κόμματος προειδοποιούν ότι τουλάχιστον το 10% μπορεί να μην ψηφίσει την εν ενεργεία πρόεδρο, στερώντας της ενδεχομένως την πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...