152
Ελβετικός παγετώνας: ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, οι πάγοι των Αλπεων τήκονται όλο και πιο γρήγορα | Sean Gallup/Getty Images

Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 19:51
Ελβετικός παγετώνας: ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, οι πάγοι των Αλπεων τήκονται όλο και πιο γρήγορα
|Sean Gallup/Getty Images

Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 19:51

Το 59,1% των ελβετών ψηφοφόρων ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα, ο οποίος υποχρεώνει τη χώρα των Αλπεων να επιτύχει «μηδενικές εκπομπές άνθρακα» έως το 2050, μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το ΝΑΙ κέρδισε στα περισσότερα καντόνια, και μάλιστα με ποσοστό 74,5% στη Γενεύη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης πριν από την ψηφοφορία ήταν η επιταχυνόμενη τήξη των παγετώνων των Αλπεων, η οποία προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή (μείζον θέμα για τους υποστηρικτές του ΝΑΙ), αλλά και το υψηλό κόστος της ενεργειακής μετάβασης (αντιστοίχως, μείζον θέμα για τους υποστηρικτές του ΟΧΙ).

Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting, η Ελβετία τώρα πρέπει να επενδύσει σχεδόν 400 δισ. ευρώ για να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Για να επιτύχει τον στόχο, θα δώσει οικονομικά κίνητρα σε κατοικίες και αναφορικά με τη θέρμανση, καθώς και σε εταιρείες που θα επενδύσουν σε καινοτόμες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...