Αντιδράσεις και στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας προκάλεσε η ιστορική στροφή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο ακύρωσε την Παρασκευή την απόφαση-ορόσημο που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση (περισσότερα εδώ).
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «πραγματικά προβληματισμένος» από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για «ένα σημαντικό βήμα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα η απόφαση αυτή στέλνει ένα «επικίνδυνο μήνυμα» που «επηρεάζει τη διεθνή κοινότητα». «Δικαιώματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα αμφισβητούνται. Καθήκον μας είναι να σταθούμε ενάντια σε αυτούς που μας φέρνουν πίσω στους σκοτεινούς αιώνες. Το δικαίωμα κάθε γυναίκας πάνω στο σώμα της είναι αδιαπραγμάτευτο», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η ανατροπή της ιστορικής απόφασης #RoeVsWade από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που ουσιαστικά ποινικοποιεί την πρόσβαση στην άμβλωση, είναι μία κατά μέτωπο επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και μία ακόμα δραματική υπενθύμιση ότι σε μία εποχή που η συντήρηση αντεπιτίθεται, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στη δική του ανάρτηση –την οποία συνοδεύει το hashtag «#mybodymyright»,– για την απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πώς «όπως δείχνει η πραγματικότητα και στην Πολωνία, η νομική απαγόρευση των αμβλώσεων δεν είναι μόνο μία κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά θα έχει τραγικά αποτελέσματα αυξάνοντας τους κινδύνους για τη ζωή των γυναικών».
Κριτική στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άσκησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 τόνισε πως «οι ίδιοι που κάνουν τα πάντα για να καταργήσουν/περικόψουν πολιτικές που βοηθούν μια γυναίκα να μεγαλώσει/σπουδάσει/στηρίξει ένα παιδί κάνουν τα πάντα να απαγορέψουν τις αμβλώσεις». Πρόκειται για έναν «λυσσαλέο πόλεμο εναντίον των γυναικών», με «μπροστάρη», από την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Παπανδρέου: «Αφορμή αγώνων σε παγκόσμια κλίμακα»
«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, για κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, είναι μια τραγική εξέλιξη. Δείχνει ότι τα δικαιώματα που έχει κερδίσει μετά από χρόνια αγώνων το γυναικείο κίνημα δεν είναι δεδομένα», επισήμανε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ανακοίνωσή του.
Σημειώνει ότι η απόφαση αυτή «πρέπει να αποτελέσει αφορμή αγώνων σε παγκόσμια κλίμακα για τα δικαιώματα των γυναικών. Αγώνων, για την ελευθερία όλων μας» και προσέθεσε: «Εχουμε όλοι ευθύνη, γιατί η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια λογική συνεχούς περιορισμού βασικών ελευθεριών μας».
Βενιζέλος: «Η Ιστορία προσωποποιημένη ως γυναίκα θα τους τιμωρήσει»
Εκτενή ανάρτηση με την οποία σχολιάζει την «αδιανόητη», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πραγματοποίησε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αφότου παρέπεμψε σε άλλη σχετική ανάρτησή του στις αρχές Μαΐου, με αφορμή τη διαρροή του σχεδίου της παραπάνω απόφασης, το οποίο «δυστυχώς» ήταν «ακριβές και σήμερα δημοσιεύθηκε πλέον επισήμως», ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «ιστορική ανατροπή» και για «δραματική οπισθοχώρηση που θα διχάσει ακόμη βαθύτερα την ήδη διχοτομημένη αμερικανική κοινωνία και θα επηρεάσει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις στην αμερικανική δημοκρατία».
Ωστόσο, «ενδέχεται, με μεγάλο κόστος για το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων, η απόφαση να λειτουργήσει εντέλει θετικά για τον πολιτικό προσανατολισμό των ΗΠΑ. Ενδέχεται να συμβεί μια ενδιαφέρουσα ετερογονία των σκοπών», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Επίσης είναι, κατά τη γνώμη μου, προφανής η διασταύρωση της απόφασης και των κοινωνικών και πολιτικών της επιπτώσεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας. Η σύγκρουση αφορά κατά βάθος τις αντοχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και την ύπαρξη της Δύσης ως στρατηγικής οντότητας. Η κρίση, επειδή δοκιμάζει τις αντοχές των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών θα κριθεί στο εσωτερικό τους. Κυρίως στο εσωτερικό της αμερικανικής δημοκρατίας.
Εδώ μπορεί να εμφανιστεί η δεύτερη και μεγαλύτερη ετερογονία των σκοπών της ακραία συντηρητικής πλειοψηφίας των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Για τις νομικές πτυχές της απόφασης παραπέμπω στο αρχικό μου σχόλιο που αναρτήθηκε στις 4.5.2022. Θα ειπωθούν πολλά διεθνώς στους κύκλους των ομοτέχνων μου. Άλλωστε η νομική διάσταση υπερκαλύπτεται από την αξιακή, την πολιτική και εντέλει την γεωπολιτική διάσταση», έγραψε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η Ιστορία κυοφορεί και αυτή και θα δώσει τη δική της απάντηση στους έξι δικαστές (με τις αποχρώσεις της γνώμης του Προέδρου Ρόμπερτς ) του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Η Ιστορία προσωποποιημένη ως γυναίκα θα τους τιμωρήσει», κατέληξε.
Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη: «Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν»
Θέση για το ζήτημα έλαβε και η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Χαρακτήρισε «σοκαριστικό και αποκαρδιωτικό το να βλέπεις την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade μετά από σχεδόν 50 χρόνια». «Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν. Αυτά είναι θεμελιώδη δικαιώματα», τόνισε η κυρία Μητσοτάκη σε tweet της.