Οσον αφορά τις αμβλώσεις, δεν επιστρέφουμε στην εποχή πριν από τον «νόμο Ρόου», έγραψαν τα αμερικανικά φιλελεύθερα Μέσα, γυρνάμε πολύ πίσω, πάμε σε χειρότερες καταστάσεις, στην εποχή όπου η διαδικασία των εκτρώσεων ήταν επικίνδυνο στοίχημα για τις γυναίκες (προκεχωρημένης εγκυμοσύνης, εννοείται), ζήτημα ζωής ή θανάτου των ιδίων. Η υπόθεση που ταλάνισε την αμερικανική κοινή γνώμη θα εξακολουθήσει να την ταράσσει, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον κατήργησε τον «νόμο Ρόου» και διαμόρφωσε εκ νέου το νομικό πλαίσιο που αφορά το ζήτημα.
Ως γνωστόν, η δικαστική απόφαση δίνει το δικαίωμα σε μεμονωμένες Πολιτείες να παρακάμψουν τα συνταγματικά δικαιώματα που αφορούν όλες τις ΗΠΑ και να απαγορεύσουν τη σχετική διαδικασία στην επικράτεια δικαιοδοσίας τους. Και όπως ήδη μεταδίδεται από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον οι μισές Πολιτείες θα εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή και απαγορεύσεις. Μάλιστα 13 από αυτές έχουν ήδη ψηφίσει τους σχετικούς νόμους που ενεργοποιήθηκαν αμέσως μετά την κεντρική δικαστική απόφαση. Και κάποιες άλλες εκτιμάται ότι θα κινηθούν στον ίδιο δρόμο.
Η απόφαση των συντηρητικών ανωτάτων δικαστών (η οποία ελήφθη σε υπόθεση που αμφισβητούσε την απαγόρευση των αμβλώσεων ύστερα από 15 εβδομάδες κύησης στην Πολιτεία του Μισισιπή) ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα για έκτρωση κατά το δοκούν στο πρώτο τρίμηνο της κυήσεως και υπό περιορισμούς στο δεύτερο τρίμηνο. Ούτως ή άλλως, οι εκτρώσεις απαγορεύονταν και από τον «νόμο Ρόου» στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως. Στην απόφασή τους καταγράφεται: «Θεωρούμε ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση (…) Η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιστραφεί στον λαό και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του». Χαρακτηριστικό και της νομικής αναταραχής που επιφέρει το συγκεκριμένο σκεπτικό είναι ότι η τωρινή απόφαση ανατρέπει προηγουμένη του ιδίου Σώματος – κάτι εξαιρετικά σπάνιο στις ΗΠΑ.
Η πολιτική διαμάχη που θα προκύψει θεωρείται πάντως σίγουρη. Και μάλιστα θα συμβεί σε χρονική στιγμή ιδιάιτερα σημαντική για τη διοίκηση των Δημοκρατικών, αφού η παράταξη έχει να αντιμετωπίσει τη δημοσκοπική καταβύθιση των ποσοστών δημοφιλίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά και τις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών έπειτα από ένα εξάμηνο. Υπό αυτές τις συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας, ακόμη και αν ο αμερικανός πρόεδρος καταθέσει νομοσχέδιο ειδικά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, κρίνεται ότι το Κογκρέσο δεν θα καταφέρει να νομοθετήσει, ότι δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει νόμος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προστεθεί ένα (μείζον για την αμερικανική κοινωνία) ζήτημα τριβής στην πολιτική αντιπαράθεση, μέσα σε προεκλογική περίοδο φορτισμένη ήδη από τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Για το πού θα οδηγηθούν τα πράγματα από πλευράς Ρεπουμπλικανών σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να ξεφορτωθούν τον Τραμπ μέχρι τις προεδρικές εκλογές, ενδεικτικό είναι το σχόλιο του πρώην προέδρου επί τω ακούσματι της δικαστικής απόφασης: «Ηταν θέλημα Θεού» είπε…
Πάντως σε Πολιτείες όπου οι απόψεις σχετικά με την άμβλωση διίστανται, στην Πενσιλβάνια, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν, η νομιμότητα της διαδικασίας ενδέχεται να καθοριστεί κατόπιν εκλογών. Σε άλλες, η απόφαση μπορεί να προκαλέσει έναν νέο γύρο νομικών αγώνων. Επίδικο θέμα θα καταστεί και το… ταξίδι: αν οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να κάνουν έκτρωση εκτός Πολιτείας στην οποία διαμένουν και κατόπιν να επιστρέφουν! Ή αν θα μπορούν να παραγγέλλουν φάρμακα που θα τις βοηθούν να αποβάλλουν και να τα λαμβάνουν μέσω ταχυδρομείου!
Ολα τα παραπάνω εντασσόμενα στην πολιτική αντιπαράθεση προσθέτουν και την κωμική πλευρά στο σοβαρότατο ζήτημα.
Οι Δημοκρατικές Πολιτείες, δηλαδή όσες έχουν Δημοκρατικούς κυβερνήτες, όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων στα τοπικά συντάγματα αμέσως μετά την ανατροπή του «νόμου Ρόου». Αναμένονται ενδιαφέρουσες, λοιπόν, οι εξελίξεις και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στην Ουάσινγκτον, ο Τζουζέπε Σαρκίνα, συνομίλησε με την 80χρονη συγγραφέα Ερικα Γιόνγκ στο Μανχάταν. Η παλαίμαχη φεμινίστρια προεξόφλησε δυναμικές αντιδράσεις των Αμερικανίδων κατά της δικαστικής απόφασης, παρά την ενδυνάμωση του νεοσυντηρητικού κινήματος «Πορεία για τη ζωή». Οι περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ, είπε, δεν θέλουν κάποιος να αποφασίζει βάσει νόμου τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνουν οι ίδιες στο σώμα τους. Επίσης, είπε ότι η αμερικανική κοινωνία δεν συντηρητικοποιήθηκε όσο νομίζεται τις τελευταίες δεκαετίες. Χαρακτήρισε, δε, την επίθεση στο δικαίωμα της άμβλωσης άκρως «ιδεολογική».
Ευθύνες για την ιδεολογικοποίηση του ζητήματος επέρριψε στις Πολιτείες του Τέξας και του Μισισιπή. Εκεί πιστεύουν, είπε, ότι η γυναίκα έχει αποκτήσει υπερβολική δύναμη πλέον. Και είναι αποφασισμένοι να μειώσουν τον κοινωνικό ρόλο της. Εξεφρασε την άποψη ότι, στην απέναντι όχθη, οι φεμινίστριες και γενικώς οι προοδευτικοί των ΗΠΑ παρακολούθησαν τις κινητοποιήσεις των νεοσυντηρητικών με συγκατάβαση, θεωρώντας τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα κεκτημένα και κατοχυρωμένα. Επίσης, κάποιες γυναίκες, για την Γιόνγκ, παραμένουν ανενημέρωτες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News