Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά από την αρχή της πανδημίας ότι ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα επάνω σε τρόφιμα, φρέσκα ή συσκευασμένα.
Οι ειδικοί έκαναν τεστ για λογαριασμό της βρετανικής Υπηρεσίας Τροφίμων τοποθετώντας τον SARS-CoV-2 πάνω σε τρόφιμα και ποτά, από φρούτα, μέχρι γλυκά και μπουκάλια. Ηταν όλα τρόφιμα που οι περισσότεροι βάζουν στο στόμα τους χωρίς να τα μαγειρέψουν ή να τα πλύνουν.
Πάντως, όπως σημειώνει εξαρχής το BBC, δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατηθείτε: ακόμα και έτσι, το ρίσκο για τους καταναλωτές να κολλήσουν Covid είναι πολύ μικρό.
Στα περισσότερα τρόφιμα, η ποσότητα του ιού μειώθηκε δραστικά μέσα στο πρώτο 24ωρο. Σε κάποια άλλα, όμως, παρέμεινε για μία εβδομάδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
Το πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί, τονίζουν οι ειδικοί, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι θα ακουμπήσουν τις συσκευασίες, πχ. στο σουπερμάρκετ, και κάποια στιγμή σύντομα και χωρίς να το σκεφτούν καν, το ίδιο χέρι θα αγγίξει το πρόσωπο, από όπου ο ιός θα βρει τον τρόπο να εισέλθει στον οργανισμό.
«Ισως ενδιαφέρει το κοινό το εύρημα ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός πάνω σε τρόφιμα και επιφάνειες συσκευασιών τροφίμων για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες κοινές συνθήκες», τόνισαν οι επιστήμονες.
Προσέθεσαν όμως ότι δεν υπάρχει λόγος για τους καταναλωτές να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα όταν φέρνουν τα ψώνια στο σπίτι ή όταν μαγειρεύουν. Αρκεί να πλένουν τα χέρια τους πριν την προετοιμασία του φαγητού και πριν φάνε, ενώ πρέπει να ξεπλένουν τα φρέσκα τρόφιμα με νερό.
Οι επιστήμονες επέλεξαν δημοφιλή μη συσκευασμένα τρόφιμα από σουπερμάρκετ, φούρνους κ.λπ., όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, ψωμί και κρουασάν. Από συσκευασίες, διάλεξαν μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια και χαρτονένια (γάλα κ.λπ.).
Ποια τρόφιμα και συσκευασίες είναι πιο επικίνδυνα
Η ποσότητα του ιού που έβαλαν οι ειδικοί στα τρόφιμα ήταν ίση με αυτή που ίσως έπεφτε πάνω τους σε περίπτωση που κάποιος μολυσμένος με τον SARS-CoV-2 φταρνιζόταν ή έβηχε κοντά τους. Το πείραμα κάλυψε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και υγρασίας, ώστε να συμπεριλάβει όλες τις πιθανές συνθήκες αποθήκευσης των τροφίμων.
Οσον αφορά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι επιστήμονες βρήκαν ότι, σε γενικές γραμμές, αυτά που έχουν λεία επιφάνεια, όπως τα μήλα, «ξεφορτώνονται» τον ιό πιο γρήγορα από ό,τι π.χ. το μπρόκολο. Σημειώνουν, όμως, ότι ο ιός παρέμεινε για μία εβδομάδα πάνω σε πιπεριές.
Τα μήλα διαθέτουν φυσικές χημικές ουσίες στην επιφάνειά τους, που μπορεί να συντελούν στη διάσπαση του ιού μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Καλά είναι τα νέα και για τους λάτρεις των κρουασάν σοκολάτας και άλλων γλυκών με ζυμάρι, καθώς ο ιός φεύγει μέσα σε λίγες ώρες, ίσως επειδή αλείφονται με αυγό πριν ψηθούν, εκτιμούν οι επιστήμονες. Τα αυγά περιέχουν αραχιδονικό οξύ, το οποίο πιθανολογείται πως διαθέτει αντι-ιικές ιδιότητες.
Τα πράγματα είναι χειρότερα για τους ρέκτες των τυριών και των επεξεργασμένων κρεάτων, όπως ζαμπόν και γαλοπούλα, καθώς αυτά επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει για ημέρες, έως και μία εβδομάδα.
Οι πλαστικές επιφάνειες, όπως τα μπουκάλια, είναι οι αγαπημένες του κορονοϊού, καθώς εκεί παραμένουν για μία εβδομάδα. Στα χαρτονένια κουτιά παραμένουν για μερικές ημέρες, ενώ στα αλουμινένια μόνο λίγες ώρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News