624
Η Σούνι Γουίλιαμς και ο Μπουτς Γουίλμορ πριν την εκτόξευσή τους στο Διάστημα | REUTERS/Joe Skipper

Οι δύο αστροναύτες που δεν ξέρουν πότε θα επιστρέψουν στη Γη

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 16:40
Η Σούνι Γουίλιαμς και ο Μπουτς Γουίλμορ πριν την εκτόξευσή τους στο Διάστημα
|REUTERS/Joe Skipper

Οι δύο αστροναύτες που δεν ξέρουν πότε θα επιστρέψουν στη Γη

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 16:40

Οι δύο αστροναύτες, που επέβαιναν στο διαστημόπλοιο Starliner της Boeing, δεν έχουν καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς η NASA και η Boeing ανακοίνωσαν νέα καθυστέρηση, ενώ οι αξιωματούχοι ολοκληρώνουν μια πλήρη εξέταση των μηχανικών βλαβών.

Η Σούνι Γουίλιαμς, 58 ετών και ο Μπουτς Γουίλμορ, 61 ετών, επρόκειτο να περάσουν εννέα ημέρες στο Starliner, το πρώτο διαστημικό σκάφος της Boeing με πλήρωμα, με την επιστροφή τους στη Γη να έχει αρχικά προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου.

Ομως, η επιστροφή τους έχει έκτοτε αναβληθεί αρκετές φορές, αφού το διαστημόπλοιο, το οποίο εκτοξεύθηκε στις 5 Ιουνίου, παρουσίασε δυσλειτουργίες υλικού και δεν είναι σαφές πότε θα μπορέσουν να φύγουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η NASA δήλωσε ότι θα επανεκτιμήσει την κατάσταση, αφού οι Γουίλιαμς και Γουίλμορ ολοκληρώσουν τους διαστημικούς περιπάτους τους στις 24 Ιουνίου και στις 2 Ιουλίου.

«Ακολουθούμε την τυπική διαδικασία της ομάδας διαχείρισης της αποστολής», δήλωσε ο Στιβ Στιτς, διευθυντής του προγράμματος εμπορικού πληρώματος της NASA.

Αφήνουμε τα δεδομένα να καθοδηγήσουν τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη διαχείριση των μικρών διαρροών του συστήματος ηλίου και την απόδοση των προωθητήρων που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια της άφιξης και της πρόσδεσης».

Το Starliner έχει τη δυνατότητα να παραμείνει προσδεδεμένο στον ISS για έως και 45 ημέρες, όπως σημειώνουν οι Times.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός με το Starliner προσδεδεμένο – Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα για την ανακοίνωση μιας προηγούμενης καθυστέρησης, η NASA δήλωσε ότι η διατήρηση του διαστημικού σκάφους προσδεδεμένου στον σταθμό, θα επέτρεπε στους μηχανικούς να μελετήσουν τους δυσλειτουργικούς προωθητήρες της μονάδας εξυπηρέτησης.

Η μονάδα, ένα κυλινδρικό εξάρτημα που παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων και της ενέργειας του Starliner, θα απορριφθεί πριν επιστρέψει στη Γη και θα καεί κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Η μόνη ευκαιρία της NASA να μελετήσει και να μάθει από τις βλάβες του κυλίνδρου, είναι όσο παραμένει προσδεδεμένο στον ISS.

Πέντε από τους 28 προωθητήρες ελέγχου του Starliner είχαν αποτύχει καθώς πλησίαζε στον ISS στις 6 Ιουνίου, γνωστοποίησε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Οι μηχανικοί κατάφεραν να επαναφέρουν σε λειτουργία τέσσερις από τους πέντε προωθητήρες και το διαστημόπλοιο μπόρεσε να προσδεθεί με επιτυχία κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης προσπάθειας λίγες ώρες αργότερα.

Οι προωθητήρες πιθανότατα απέτυχαν από υπερθέρμανση αφού πυροδοτήθηκαν με «ταχεία διαδοχή» σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το Starliner στην πορεία του καθώς πλησίαζε τον ISS, δήλωσε ο Στιτς την περασμένη εβδομάδα.

Ο πύραυλος που μεταφέρει το Starliner και τους δύο αστροναύτες στο Διάστημα, εκτοξεύεται από το διαστημικό κέντρο Κέιπ Κανάβεραλ της NASA, στη Φλόριντα, στις 5 Ιουνίου – REUTERS/Joe Skipper

Οι τέσσερις προωθητήρες έχουν δοκιμαστεί μετά την πρόσδεση του Starliner και φαίνεται να λειτουργούν καλά, σύμφωνα με τη NASA. Ένας μόνο παραμένει εκτός λειτουργίας.

Το διαστημόπλοιο αντιμετώπισε επίσης διαρροές ηλίου στο σύστημα προώθησής του, το ίδιο πρόβλημα που προκάλεσε τη ματαίωση μιας δοκιμαστικής πτήσης τον Μάιο, ενώ ένα σφάλμα στον υπολογιστή σταμάτησε την εκτόξευση την 1η Ιουνίου.

Το Starliner, μια επαναχρησιμοποιήσιμη κάψουλα που μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να μεταφέρει έως και επτά μέλη πληρώματος, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο σύμβασης ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη NASA για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Εχει καθυστερήσει επτά χρόνια σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και έχει ξεπεράσει τον προϋπολογισμό κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, καθώς η ανάπτυξή του αντιμετώπιζε το ένα εμπόδιο μετά το άλλο.

Παρόλα τα προβλήματα, η Γουίλιαμς και ο Γουίλμορ λέγεται ότι είναι ευδιάθετοι, καθώς περίμεναν την επίσημη ημερομηνία για την προσγείωσή τους στο διαστημικό Κέντρο του Γουάιτ Σαντς στο Νέο Μεξικό.

«Αντιμετωπίζουν πολύ θετικά το θέμα», δήλωσε ο Στιτς. «Λατρεύουν το Starliner. Τους αρέσει να βρίσκονται μέσα στο όχημα. Τους αρέσει να βρίσκονται στον ISS».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...