877
Δορυφορική φωτογραφία δείχνει το βορειοκορεατικό τάνκερ «Rye Song Gang» να φορτώνει πετρέλαιο στο Βοστότσνι της Ρωσίας, στις 5 Νοεμβρίου | Planet Labs/Open Source

Οι δορυφόροι αποκαλύπτουν: η Ρωσία δίνει πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2024, 12:21
Δορυφορική φωτογραφία δείχνει το βορειοκορεατικό τάνκερ «Rye Song Gang» να φορτώνει πετρέλαιο στο Βοστότσνι της Ρωσίας, στις 5 Νοεμβρίου
|Planet Labs/Open Source

Οι δορυφόροι αποκαλύπτουν: η Ρωσία δίνει πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2024, 12:21

Σαράντα τρία ταξίδια σε ρωσικά λιμάνια έχουν κάνει βορειοκρεατικά δεξαμενόπλοια για να φορτώσουν πετρέλαιο, από τον Μάρτιο του 2024 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που συγκέντρωσε το Open Source Center, μία ΜΚΟ στη Βρετανία.

Η προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στην Πιονγιάνγκ ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο βαρέλια και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με ειδικούς και τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών, που μίλησαν στο BBC, το πετρέλαιο είναι αντάλλαγμα για τα όπλα και τους 10.000 στρατιώτες που έστειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτές οι μεταφορές παραβιάζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ, οι οποίες απαγορεύουν στις χώρες να πουλούν πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα, εκτός από μικρές ποσότητες, σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν την οικονομία της για να την αποτρέψουν από την περαιτέρω ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι δορυφορικές εικόνες, που αναδημοσίευσε το BBC, δείχνουν περισσότερα από 12 διαφορετικά βορειοκορεατικά τάνκερ να φτάνουν σε τερματικό σταθμό πετρελαίου, στο Βοστότσνι, στην Απω Ανατολή της Ρωσίας, 43 φορές τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Αλλες φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από πλοία στη θάλασσα, φαίνεται να δείχνουν τα τάνκερ να φτάνουν άδεια και να φεύγουν φορτωμένα στο 90% της χωρητικότητάς τους.

Η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπεται να αγοράζει πετρέλαιο στην ανοιχτή αγορά. Ο αριθμός των βαρελιών διυλισμένου πετρελαίου που μπορεί να λάβει περιορίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη σε 500.000 ετησίως, πολύ κάτω από την ποσότητα που χρειάζεται.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε στο αίτημα του BBC για σχολιασμό.

Η πρώτη μεταφορά πετρελαίου που τεκμηριώθηκε από το Open Source Center σε μια νέα έκθεση, ήταν στις 7 Μαρτίου 2024, επτά μήνες αφότου αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι η Πιονγιάνγκ έστελνε όπλα στη Μόσχα.

Οι αποστολές συνεχίστηκαν καθώς χιλιάδες βορειοκορεατικά στρατεύματα έφτασαν στη Ρωσία για να πολεμήσουν τους Ουκρανούς.

Το πιο πρόσφατο ταξίδι δεξαμενοπλοίου στη Ρωσία, καταγράφηκε στις 5 Νοεμβρίου.

«Ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέχει στον Πούτιν μια σανίδα σωτηρίας για να συνεχίσει τον πόλεμό του, η Ρωσία παρέχει αθόρυβα στη Βόρεια Κορέα μια δική της σανίδα σωτηρίας», είπε ο Τζο Μπερν, στέλεχος στο Open Source Center.

«Αυτή η σταθερή ροή πετρελαίου δίνει στη Βόρεια Κορέα ένα επίπεδο σταθερότητας που δεν είχε από τότε που επιβλήθηκαν αυτές οι κυρώσεις».

Τέσσερα πρώην μέλη μιας επιτροπής του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν στο BBC ότι οι μεταφορές είναι συνέπεια των αυξανόμενων δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ.

«Αυτές οι μεταφορές τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν –αυτό είναι πετρέλαιο σε αντάλλαγμα για τους πυραύλους, πετρέλαιο για τα πυρομαχικά και τώρα πετρέλαιο για τους στρατιώτες», είπε ο Χιου Γκρίφιθς, ο οποίος ηγήθηκε της επιτροπής του ΟΗΕ από το 2014 έως το 2019.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε στο BBC: «Για να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία, η Ρωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη Βόρεια Κορέα για στρατεύματα και όπλα σε αντάλλαγμα για πετρέλαιο».

Πρόσθεσε ότι αυτό «έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο, την Ευρώπη και τον Ινδο-Ειρηνικό».

Εύκολο και φθηνό πετρέλαιο

Λόγω των διεθνών κυρώσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα βασίζονται στον άνθρακα για την καθημερινή τους ζωή, αλλά το πετρέλαιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του στρατού.

Το ντίζελ και η βενζίνη χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εκτοξευτών πυραύλων και στρατευμάτων σε όλη τη χώρα, τη λειτουργία εργοστασίων πυρομαχικών και τα καύσιμα των αυτοκινήτων της βορειοκορεατικής ελίτ.

Τα 500.000 βαρέλια που επιτρέπεται να λάβει η Βόρεια Κορέα υπολείπονται κατά πολύ από τα εννέα εκατομμύρια που καταναλώνει ετησίως –που σημαίνει ότι από τότε που εισήχθη το ανώτατο όριο το 2017, η χώρα αναγκάστηκε να αγοράζει παράνομα πετρέλαιο από εγκληματικά δίκτυα για να καλύψει αυτό το έλλειμμα.

Αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά του πετρελαίου μεταξύ πλοίων στη θάλασσα –μια επικίνδυνη, δαπανηρή και χρονοβόρα επιχείρηση, σύμφωνα με τον Γκο Μιονγκ-χιουν, ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, το οποίο συνδέεται με την υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας.

«Τώρα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν λαμβάνει απευθείας πετρέλαιο, είναι πιθανότατα καλύτερης ποιότητας και το πιθανότερο είναι ότι το παίρνει δωρεάν, όπως ακριβώς για την προμήθεια πυρομαχικών. Τι καλύτερο από αυτό;», είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα εκατομμύριο βαρέλια δεν είναι τίποτα έναν μεγάλο παραγωγό πετρελαίου όπως η Ρωσία, αλλά είναι ένα σημαντικό νούμερο για τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.

Η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τις κυρώσεις

Τα περισσότερα βορειοκορεατικά τάνκερ που φαίνονται να φορτώνουν πετρέλαιο στο ρωσικό λιμάνι, είναι στη λίστα με τις κυρώσεις του ΟΗΕ, κάτι που σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα έπρεπε να τα «συλλάβουν» τη στιγμή που μπαίνουν σε ρωσικά ύδατα.

Ομως, όπως εξηγούν ειδικοί του ΟΗΕ στο BBC, με βέτο που άσκησε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τον Μάρτιο, διαλύθηκε η επιτροπή που ερευνούσε για παραβίαση των κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας. Από τότε, οι Ρώσοι απλά αδιαφορούν για τις διεθνείς κυρώσεις.

Ο Πέντον-Βόακ, από το ΔΣ του Open Source Center, εξηγεί στο BBC ότι τα αυταρχικά καθεστώτα αλληλοβοηθούνται για να επιτύχουν τους στόχους τους και αδιαφορούν για τους κανόνες της διεθνούς κοινότητας.

«Είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Για παράδειγμα, το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να συμβεί, είναι να δώσει η Βόρεια Κορέα πυρηνικά όπλα στο Ιράν».

Οσο για την Πιονγιάνγκ, η Σεούλ θεωρεί ότι η Μόσχα θα της προμηθεύσει βελτιωμένη τεχνολογία για τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους και τους βαλλιστικούς πυραύλους της.

Παλιότερα, ο Πούτιν δεν θα μοιραζόταν ποτέ με άλλη χώρα προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία, αλλά τώρα, οι ανάγκες του πολέμου του στην Ουκρανία τον υποχρεώνουν σε διαφορετική τακτική, σύμφωνα με το BBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...