-
From The Grapevine
Ανακαλύψεις/ Τι είναι ο «νευρώνας Τζένιφερ»;
Το πιο πολυσυζητημένο κουτσομπολιό αυτής της περιόδου είναι το παιδί που περιμένει η Τζένιφερ Ανιστον από την (υποτιθέμενη) επανασύνδεσή της με τον Μπραντ Πιτ. Γιατί; Επειδή στον ανθρώπινο εγκέφαλο φαίνεται να υπάρχει ένας νευρώνας αφιερωμένος στην κυρία Ανιστον, γράφει το ισραηλινό περιοδικό «From The Grapevine». Εξήγηση δεν έχουν δώσει ακόμη οι ειδικοί. Παραμένει γεγονός, πάντως, ότι κανένας και καμία στο σταρ σίστερ δεν ερεθίζει τους νευρώνες μας όπως εκείνη.
Η είδηση δεν είναι τόσο ανάλαφρη όσο φαίνεται: η ερευνήτρια Ιλεάνα Στρος πιστοποίησε ότι η ελληνικής καταγωγής σταρ του Χόλιγουντ επιδρά σε ασθενείς με επιληψία. «Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον ισραηλινό νευροχειρουργό Ιτζχάφ Φράιντ υπογράμμισε την επίδραση στους ασθενείς που είδαν εικόνες της Ανιστον. Ένας νευρώνας φωτίζεται». Το πείραμα επαναλήφθηκε, μεταξύ άλλων, με φωτογραφίες της Τζούλια Ρόμπερτς και της Πάμελα Αντερσον. Τίποτα.
Μα γιατί συμβαίνει μόνο με αυτήν; «Μπορεί να είναι ο συνδυασμός των φυσικών χαρακτηριστικών, το χρώμα των γαλάζιων ματιών, το κούρεμα» πιθανολογούν οι ειδικοί. Αντε να βρεις άκρη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νευρώνας Τζένιφερ υπάρχει.
Φωτό: Δεν αισθάνεστε κάτι στους νευρώνες σας; Πηγή: Shutterstock
-
Corriere della Sera
Εφευρέσεις/ Οι δέκα γυναίκες που άλλαξαν τη ζωή μας
Τι κοινό έχουν οι υαλοκαθαριστήρες, το μπλάνκο και το δισκοπρίονο; Είναι εφευρέσεις γυναικών. Και δεν είναι οι μόνες: υπάρχουν τουλάχιστον δέκα εφευρέσεις γυναικών που άλλαξαν τη ζωή μας – τη σχετική λίστα συνέταξε η οργάνωση «Found! Story Engagement Factory», οι υπεύθυνοι της οποίας ανέτρεξαν σε εκατοντάδες εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για να διαπιστώσουν πόση γυναικεία μεγαλοφυΐα βρίσκεται πίσω από τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα.
«Μία από τις ιδιαιτερότητές μας είναι η δυνατότητα να βγαίνουμε από την πεπατημένη και να χρησιμοποιούμε μια πλευρική, δημιουργική σκέψη: δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αποσπασματικά όπως οι άνδρες», εξηγεί στην Corriere della Sera η σύμβουλος της οργάνωσης Λουτσιάνα ντ’Αμπρόζιο Μάρι.
Και ποιες είναι αυτές οι δέκα καταπληκτικές γυναίκες; Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
Μέρι Αντερσον. Σε αυτήν οφείλουμε την εφεύρεση των υαλοκαθαριστήρων το 1905.
Λίτζι Μάγκι. Το 1903 εφηύρε τη Monopoly.
Τζοζεφίν Κόχραν. Το 1886 εμπνεύστηκε το πρώτο πλυντήριο πιάτων.
Ταμπίθα Μπάμπιτ. Είναι αυτή που το 1813 εφηύρε το δισκοπρίονο.
Καρίσε Κρόσμι. Η γνωστή και ως Μέρι Φελπς δημιούργησε το 1914 το στηθόδεσμο.
Λουίζα Σπανιόλι. Τα σοκολατάκια Baci που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’20 είναι δικό της δημιούργημα.
Μάριον Ντόνοβαν. Η ζωή μωρών και μαμάδων άλλαξε το 1949 όταν αυτή η γυναίκα εφηύρε τις παιδικές πάνες.
Μπέτε Νεσμίθ Γκράχαμ. Σε αυτήν οφείλουμε από το 1951 το διορθωτικό μπλάνκο.
Ρουθ Χάντλερ. Το 1959 δημιούργησε την πρώτη Μπάρμπι.
Μέρι Καντ. Η μίνι φούστα μίνι είναι δικό της δημιούργημα με ληξιαρχική πράξη γέννησης το 1962.
Φωτό: Αλλαξαν τη ζωή μας και την έκαναν καλύτερη. Πηγή: Shutterstock
-
FT Magazine
Πρόσωπα/ Από το ρινγκ στην σκακιέρα
Ο Γκάρι Κασπάροφ, που ξέρει απ’ αυτά, λέει ότι το σκάκι «είναι το πιο βίαιο άθλημα στον κόσμο». Δεν είναι, όμως, αυτός ο λόγος που ο 42χρονος Βλαντιμίρ Κλίτσκο, ένας από τους μεγαλύτερους μποξέρ (ήταν πρωταθλητής βαρέων βαρών από το 2006 έως το 2015), είναι παθιασμένος με το σκάκι. Είναι επειδή –λέει στο FT Magazine ο Μουράντ Αχμέντ, πριν τον αντιμετωπίσει στην σκακιέρα- ο μεγαλύτερος αδελφός του, Βιτάλι, επίσης πρωταθλητής πυγμαχίας και σήμερα δήμαρχος του Κιέβου ήταν και ο καλύτερος φίλος του.
Λόγω έλλειψης άλλων: «Ταξιδεύαμε πολύ. Εκείνος γεννήθηκε στο Κιργιζιστάν, εγώ στο Καζακστάν. Μετά πήγαμε στην Τσεχία και στην Ουκρανία. Εάν μετακινείσαι συχνά από ένα μέρος σε άλλο, δεν μπορείς να κάνεις φιλίες με άλλα παιδιά ή συμμαθητές. Αλλαξα επτά διαφορετικά σχολεία και ο καλύτερος φίλος μου ήταν ο αδερφός μου. Έπρεπε να περνάμε την ώρα μας κάπως. Και το σκάκι ήταν ένα από τα πράγματα που δοκιμάσαμε».
Δεν είναι η μοναδική ιδιορρυθμία του Βλαντιμίρ Κλίτσκο. Εγινε πραγματικά αγαπητός μόνο μετά την ήττα του τον Απρίλιο 2017, σε έναν επικό αγώνα στο Γουέμπλεϊ, εναντίον του Άντονι Τζόσουα. Και τότε είπε «φτάνει», έστω και αν μια ρεβάνς θα του είχε αποδώσει εκατομμύρια. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, έχει διδακτορικό δίπλωμα στις αθλητικές επιστήμες, είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου Challenge Management: What Managers Can Learn from a Top Athlete (Τι μπορούν να μάθουν οι μάνατζερς από έναν κορυφαίο αθλητή) και από το 2016 χρηματοδοτεί ένα μάθημα στο Ελβετικό Πανεπιστήμιο του Σεν Γκάλεν όπου διδάσκονται οι θεωρίες του.
Αναφερόμενος στον δήμαρχο αδελφό του, λέει ότι εκείνος κάνει το δικό του αγώνα που είναι πιο δύσκολος («η πολιτική δεν έχει κανόνες. Στο ρινγκ μπορεί να καταλήξεις με μια σπασμένη μύτη ή ένα μαυρισμένο μάτι. Στην πολιτική, μπορεί να βρεθείς με μια σφαίρα στο κεφάλι ή με διοξίνη στο φαγητό σου»). Και το σκάκι; «Είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι γιατί είναι σαν να πολεμάς με έναν στρατό. Απαιτεί πολύ συντονισμό, πολλή συγκέντρωση, πολλή αντίσταση». Αρκεί να αντέχεις τη βία, θα συμπλήρωνε ο Κασπάροφ.
Φωτό: Οι αδελφοί Κλίτσκο εν δράσει Πηγή: Pinterest
-
The New Republic
Μάστερ/ Ανοίγουν ή κλείνουν τους ορίζοντες;
Δεν υπάρχει τέλειος κόσμος. Αλλά αν θα μπορούσε να επιλέξει, κάθε γονέας θα ονειρευόταν να έχει έναν γιο φιλόδοξο και πρόθυμο να μην σηκώνει κεφάλι από τα βιβλία. Για τον λόγο αυτό, ένα ακριβό μάστερ (για όποιον το αντέχει οικονομικά χωρίς να έχει υποτροφία) είναι κάτι σαν όνειρο: είναι ένας τίτλος που προσφέρει εφόδια σε έναν φοιτητή πριν ακόμη ξεκινήσει την καριέρα του.
Ο Τζον Μπέντζαμιν βλέπει στο New Republic την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και τον κίνδυνο οι λεγόμενες business school να παράγουν στρατιωτάκια σφυρηλατημένα με την ίδια νοοτροπία, οπλισμένα με ένα και μόνο φάρμακο, εκείνο του θεού των επιχειρήσεων, το οποίο θα χρησιμοποιούν δια πάσα νόσο στη δουλειά και τη ζωή. Για την αφρόκρεμα της αμερικανικής νεολαίας αυτό σημαίνει να μεγαλώσει μια ελίτ με τα ίδια υλικά. «Τα μάστερ MBA είναι ιδεολογικά προγράμματα που ασχολούνται με ένα στενό συνδυασμό κοινωνικού φιλελευθερισμού και οικονομικού συντηρητισμού» γράφει ο Μπέντζαμιν.
Τι είναι λοιπόν αυτά τα παιδιά; Ιδιοφυΐες, όπως πιστεύουν κάποιοι, ή τέρατα όπως νομίζουν κάποιοι άλλοι; Η πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι κάπου στη μέση. Αλλά μάλλον δεν μπορεί να είναι παρήγορο να γνωρίζει κανείς ότι έχει στο σπίτι του ηγέτες του μέλλοντος που έγιναν με φωτοαντίγραφα. Ακόμη και αν πρόκειται για φωτοαντίγραφα της ελίτ.
Φωτό: Ακόμη και τα καπέλα με τον ίδιο τρόπο τα πετάνε. Πηγή: The New Republic
To From the Grapevine για μια σταρ που εξέπληξε την επιστήμη / Η Corriere della Sera για κάτι που είναι γένους θηλυκού/ Το FT Magazine για τον συνδυασμό της απόλυτης (αθλητικής) βίας / Και το New Republic…