362
Εντονη οσμή σκανδάλων περιβάλλει το κίνημα Black Lives Matter των μαύρων των ΗΠΑ | REUTERS/Brian Snyder

Οι Black Lives Matter έπεσαν σε δίνη σκανδάλων

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 13:05
Εντονη οσμή σκανδάλων περιβάλλει το κίνημα Black Lives Matter των μαύρων των ΗΠΑ
|REUTERS/Brian Snyder

Οι Black Lives Matter έπεσαν σε δίνη σκανδάλων

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 13:05

«Τα Μαύρα Λεφτά Μετράνε»: αυτήν τη βαριά φράση χρησιμοποίησε η συντάκτρια της (συνδρομητικής) Repubblica σαν εισαγωγή στο ρεπορτάζ της που σχετίζεται με την κρίση στα ενδότερα του κινήματος Black Lives Matter. Τι συμβαίνει εκεί; Στην πραγματικότητα, τίποτα πρωτόγνωρο: διαλυτικά φαινόμενα εντός «επαναστατικού κινήματος», οφειλόμενα σε έριδες και αντιπαλότητες.

Στην περίπτωσή τους το μοναδικό εξαιρετικό στοιχείο -ωστόσο καίριο- έγκειται στο ότι οι καβγάδες δεν γίνονται σε ιδεολογικό ή πολιτικό επίπεδο, αλλά στο πιο ολισθηρό απ’ όλα, στο οικονομικό. Διότι το κίνημα μάζεψε πολύ χρήμα.

Εναν χρόνο μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, το BLM που αγωνίστηκε στο όνομα του φονευθέντος και κατέβασε εκατομμύρια Αμερικανών, μαύρων και μη, στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της φυλετικής ισότητας, αντιμετωπίζει αμφισβήτηση εκ των ένδον, και ο λόγος είναι η οικονομική διαχείριση των πόρων του. Πρόκειται για ένα κουβάρι από δωρεές ποσών, αγορές ακινήτων και καταθέσεις σε λογαριασμούς, για ιστορίες που καλύπτει σκότος.

Μέσα σε έναν χρόνο το κίνημα έλαβε εκατομμύρια δολάρια με μορφή δωρεών, 90 εκατομμύρια μόνο μέσα στο 2020! Τα λεφτά ήταν πάρα πολλά, έτσι η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του BLM Global Network Foundation, κρίθηκε απαραίτητη. Παράλληλα δυνάμωσε και η πολιτική επιρροή της οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο, σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ορισμένα στελέχη του αμφισβήτησαν τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα ποσά αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται. Οι αποχωρήσεις στελεχών πλέον είναι σημαντικές και συνοδεύονται από καταγγελίες περί αδιαφάνειας από πλευράς ηγεσίας. Επίσης, υπάρχουν και καταγγελίες συγγενών θυμάτων αστυνομικής βίας. Αυτοί λένε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι επικεφαλής του κινήματος συγκεντρώνουν μεν χρήματα επικαλούμενοι τα σκοτωμένα παιδιά των μαύρων λαϊκών στρωμάτων, ωστόσο δεν στηρίζουν οικονομικά τις οικογένειες αυτών των θυμάτων…

Οι τελευταίες καταγγελίες, που έγιναν μέσω του ταμπλόιντ New York Post, όπως λέει η Ιταλίδα, αφορούν την πρόεδρο του παραπάνω Foundation, Πατρίς Κάλορς, και υποστηρίζουν ότι σπατάλησε εκατομμύρια από τις δωρεές για να αγοράσει τέσσερις… βίλες. Η ίδια παραιτήθηκε, αλλά προτού παραιτηθεί μίλησε για προσπάθειες κύκλων της Δεξιάς να τη συκοφαντήσουν.

Το μελαγχολικό ρεπορτάζ της Repubblica κλείνει με την πληροφορία ότι οι ηγέτες των μαύρων υπόσχονται διαφάνεια από τούδε και στο εξής. Και με τη διαπίστωση ότι από αυτήν την υπόσχεση περί διαφάνειας εξαρτάται και το όποιο μέλλον του Black Lives Matter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...