Μέσα στη νύχτα και πετώντας όσο το δυνατόν χαμηλότερα τα ουκρανικά ελικόπτερα πέρασαν πάνω από τα ρωσικά σύνορα, μεταφέροντας στο εσωτερικό τους άνδρες του Τάγματος των Σαμάνων, μιας επίλεκτης μονάδας των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, που επρόκειτο να αποβιβαστούν πολύ πίσω από τις εχθρικές γραμμές, εντός της Ρωσίας.
Η αποστολή τους – να καταστρέψουν υποδομές καίριας σημασίας για την πολεμική προσπάθεια που καταβάλλουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία – ήταν μία από τις πολλές μυστικές επιδρομές του τάγματος εντός της ρωσικής επικράτειας, όπως αποκάλυψαν στον Μάξιμ Τάκερ, απεσταλμένο των λονδρέζικων Times στο Κίεβο, δύο από τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση και ένας αξιωματούχος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.
«Πρόκειται για την πρώτη φορά που ουκρανικές ειδικές δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι μεταφέρουν τον πόλεμο σε ρωσικό έδαφος», επισημαίνει στο ρεπορτάζ του ο βρετανός δημοσιογράφος. Οι ακριβείς στόχοι τους είναι απόρρητοι αλλά οι ουκρανικές επιδρομές πέρα από τα σύνορα προσφέρουν μία εξήγηση όσον αφορά τις ζημιές σε διυλιστήρια, αποθήκες πυρομαχικών και δίκτυα επικοινωνιών εντός της Ρωσίας.
Ο Μάξιμ Τάκερ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους λοχίες «Ομορφο» και «Είκοσι Δύο». Αμφότεροι είναι ηλικίας 25 ετών, ευφυείς και σε άριστη φυσική κατάσταση και πολεμούν τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν από την υβριδική εισβολή τους στην Ουκρανία πριν από μία οκταετία το 2014. «Οι πιο ενδιαφέρουσες αποστολές πραγματοποιούνται πίσω από τις γραμμές του εχθρού, τοποθετούμε εκρηκτικά πίσω από τις γραμμές του μετώπου, πέρα από τα σύνορα», είπε ο «Είκοσι Δύο», αποκαλύπτοντας λεπτομερώς αλλά άκρως εμπιστευτικά στον απεσταλμένο των Times ένα σχέδιό τους με στόχο να προκαλέσουν σύγχυση και διχόνοια στις τάξεις του εχθρού. «Οι Ρώσοι δεν ξέρουν τι συμβαίνει, συχνά δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ήμασταν εκεί», ανέφερε ο «Ομορφος».
Και οι δύο ανήκουν στο Τάγμα των Σαμάνων, όπως είναι γνωστό το 10ο Απόσπασμα Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας, λόγω των σχεδόν εξωπραγματικών ικανοτήτων των ανδρών του. Οι Σαμάνοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος των μυστικών υπηρεσιών του στρατού της Ουκρανίας και στις τάξεις τους γίνονται δεκτοί μόνον εκείνοι που περνούν τις πιο εξαντλητικές δοκιμασίες αντοχής και δεξιοτήτων επιβίωσης. Η μονάδα ειδικεύεται στις καταδύσεις, στις πτώσεις με αλεξίπτωτο και στην ορειβασία. Εχουν πολεμήσει στο πλευρό αμερικανών και βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν ενώ θεωρούνται η ελίτ των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων. «Τους στέλνουμε να φέρνουν σε πέρας τις πιο δύσκολες αποστολές επειδή είναι οι καλύτεροι και οι πιο γενναίοι», εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας.
Παρότι οι Σαμάνοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από άλλες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας για την ρωσική εισβολή, τον περασμένο Φεβρουάριο, σοκαρίστηκαν και αυτοί εξίσου. «Κάθε μέρα μας έλεγαν ότι η εισβολή θα ξεκινούσε αύριο, και μετά δεν γινόταν τίποτα. Οταν τελικά άρχισε, δεν το πίστευα», παραδέχτηκε ο «Ομορφος».
Οι Σαμάνοι ρίχτηκαν αμέσως στη μάχη κατά των διαβόητων Σπέτσναζ, των ομολόγων τους στο ρωσικό στρατό, στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, όπου ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσπαθούσαν να διασφαλίσουν μια εναέρια γραμμή ανεφοδιασμού για τα ρωσικά τεθωρακισμένα που κατευθύνονταν προς το Κίεβο.
Στη συνέχεια στάλθηκαν στο χωριό Μοστσούν για να αποτρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις να διασχίσουν τον ποταμό Ιρπίν, εξέλιξη που θα προσέφερε σημαντικό πλεονέκτημα κατά την πορεία τους προς το Κίεβο. Και τα κατάφεραν.
Μάχη σώμα με σώμα
«Πυροβολούσαμε από 5-10 μέτρα μακριά», είπε ο «Είκοσι δύο». «Πάντα προσπαθούμε να ασκούμε πίεση, να αρπάζουμε από τη ζώνη τον εχθρό, γιατί τότε δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πυροβολικό τους. Εχουν πολύ περισσότερα πυροβόλα από εμάς, αλλά το ηθικό τους είναι πολύ χαμηλό, δεν μπορούν να εμπλακούν σε μάχη σώμα με σώμα», πρόσθεσε.
Οι Σαμάνοι έλαβαν μέρος σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της μάχης για το Κίεβο ενώ συνέχισαν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής και κατά την αποχώρησή τους από τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ με προορισμό τη Λευκορωσία.
Οι ειδικές δυνάμεις κατέστησαν πολύ γρήγορα η ραχοκοκαλιά της άμυνας της Ουκρανίας, οργανώνοντας συχνά πρόσφατα κινητοποιημένες μονάδες που έχουν ευγενή κίνητρα και ηθικό ακμαιότατο, αλλά δεν είναι καλά εκπαιδευμένες ούτε επαρκώς εξοπλισμένες.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας. Εχουμε ανθρώπους αλλά δεν έχουμε αρκετούς πόρους για να δώσουμε σε όλους τα κατάλληλα όπλα. Αυτός είναι ένας πόλεμος πυροβολικού και αεροπορίας, χρειαζόμαστε περισσότερα και από τα δύο», είπε ο «Είκοσι Δύο».
Ομως το ότι η ουκρανική άμυνα βασίζεται κατά κύριο λόγο στις ειδικές δυνάμεις της χώρας συνεπάγεται ότι ο φόρος αίματος που καλούνται να καταβάλλουν είναι βαρύς. Οι μισοί από τους φίλους των Σαμάνων που μίλησαν στους Times σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η μάχη για την κατάληψη του Ντονμπάς συνεχίζεται με τη Μόσχα να βάλλει με αεροπορία και το ανώτερο πυροβολικό της κατά ενός μικρού τμήματος της πρώτης γραμμής.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας, διατηρώντας την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές απώλειες, που ήταν σαφώς μικρότερες από τις ρωσικές κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, τείνουν να εξισωθούν με τις απώλειες των δυνάμεων εισβολής.
Οι Σαμάνοι, όπως το σύνολο των Ουκρανών, ευγνωμονούν τη Δύση για την προμήθειά τους με όπλα, αλλά αποτελεί γεγονός πως χρειάζονται περισσότερα λόγω της κλιμάκωσης των μαχών στο Ντονμπάς για αυτό απευθύνουν έκκληση για επίσπευση των παραδόσεων.
Πώς δρουν
Την προηγούμενη Κυριακή ο «Είκοσι Δύο» τραυματίστηκε κατά την έκρηξη μιας χειροβομβίδας, καθώς εισέβαλε σε ένα ρωσικό χαράκωμα αλλά προτίμησε να αφήσει τα θραύσματα μέσα στον πήχη του, καλύπτοντάς τον με ένα μεγάλο επίθεμα, αντί να σταματήσει να πολεμάει. «Προσπαθούμε να έρπουμε, να γινόμαστε αόρατοι καθώς πλησιάζουμε. Είναι πολύ δύσκολο, φέρεις εξοπλισμό, χρειάζεσαι πολλά πυρομαχικά, είναι πολύ βαρύς και όταν προσπαθείς να συρθείς, κάνεις πολύ θόρυβο», είπε.
«Αλλά πετύχαμε να τους αιφνιδιάσουμε. Ο πρώτος τύπος με το που με είδε, τα έχασε, δεν μας περίμενε, φοβήθηκε και τον πυροβόλησα από απόσταση περίπου επτά μέτρων. Πυροβολείς πάντα στους όρχεις γιατί δεν προστατεύονται επαρκώς. Είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο πως έτσι θα σκοτώσεις τον εχθρό: καταστρέφεις τις αρτηρίες του και σπας τη λεκάνη του. Δεν μπορεί να ξεφύγει, δεν μπορεί να τρέξει, δεν μπορεί να συρθεί, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Είναι αδύνατο να παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε έναν άνδρα που τραυματίστηκε σε αυτήν την περιοχή», εξήγησε ο νεαρός ουκρανός κομάντο, περιγράφοντας παντελώς ατάραχος τον τρόπο με τον οποίο εξοντώνει τους εχθρούς του.
Ομως αποτελεί γεγονός, καλώς ή κακώς, πως ο «Είκοσι Δύο» ανδρώθηκε πολεμώντας τους Ρώσους και για αυτόν η απόλυτη βία αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της καθημερινότητάς του εδώ και αρκετά χρόνια, επισημαίνει στην ανταπόκρισή του από την Ουκρανία ο Μάξιμ Τάκερ.
«Δεν έχω δει την ειρήνη…»
«Πήγα στον πόλεμο στα 18 μου, δεν έχω δει κάποιον διαφορετικό κόσμο, δεν έχω δει την ειρήνη. Από την αρχή της ενήλικης ζωής μου βλέπω μόνο αυτό, επομένως δεν έχω διαφορετική εικόνα για τη ζωή», σημείωσε ο «Είκοσι Δύο». «Δεν μπορείτε καν να φανταστείτε πόσοι νέοι, 18 ή 19 χρονών, εγγράφονται τώρα για να καταταγούν στο στρατό. Μπορεί να έχουν ένα τουφέκι και έναν γεμιστήρα, αλλά το κάνουν, μόνο και μόνο επειδή χρειάζεται. Μου θυμίζουν εμάς σε εκείνη την ηλικία και συνειδητοποιούμε ότι η επόμενη γενιά θα μεγαλώσει επίσης με τον πόλεμο. Για αυτό φταίει η Ρωσία», πρόσθεσε.
Πριν από την εισβολή, ο «Είκοσι Δύο» σχεδίαζε να ιδρύσει μια αλυσίδα γυμναστηρίων. Ο «Ομορφος» ήθελε να ασχοληθεί με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, να χτίσει ένα σπίτι και να κάνει οικογένεια. Πλέον, όμως, το μόνο που τους απασχολεί είναι η υπεράσπιση της πατρίδας τους.
«Ο καθένας έχει τα δικά του κίνητρα. Κάποιος έχει γυναίκα, κάποιος έχει ήδη χάσει τη σύζυγό του, κάποιοι άνθρωποι έχουν οικογένεια στην κατεχόμενη Χερσώνα ή στο Μικολάιβ που βάλλεται από το ρωσικό πυροβολικό.Το κίνητρό μου είναι να αγωνιστώ για να δω κάτι διαφορετικό, να δω μια ζωή διαφορετική από τον πόλεμο. Για να μην χρειαστεί η επόμενη γενιά να πολεμήσει τη Ρωσία. Σύντομα πρόκειται να γίνω 26 χρονών. Το ελπίζω», κατέληξε ο Σαμάνος από την Ουκρανία.
We have been told by two of the operators who took part and an intelligence officer; the first time Ukrainian special forces have acknowledged taking the fight into Russian territory pic.twitter.com/gxvMtWl0WB
— The Times (@thetimes) June 26, 2022
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News