1024
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του στην πόλη Σιου Σίτι της Αϊοβα, την οποία αποκάλεσε Σιου Φολς | REUTERS/Scott Morgan

Ποιος Μπάιντεν, ο Τραμπ προκύπτει μεγαλύτερος γκαφατζής

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 10:51
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του στην πόλη Σιου Σίτι της Αϊοβα, την οποία αποκάλεσε Σιου Φολς
|REUTERS/Scott Morgan

Ποιος Μπάιντεν, ο Τραμπ προκύπτει μεγαλύτερος γκαφατζής

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 10:51

Στις προεκλογικές ομιλίες του ο Ντόναλντ Τραμπ περιπαίζει τον Τζο Μπάιντεν για λεκτικά λάθη που έχει κάνει σε εμφανίσεις του, όπως και για τον τρόπο με τον οποίο περπατά στη σκηνή.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει έτσι την ηλικία του 80χρονου αντιπάλου του, η οποία θεωρεί ότι είναι κριτήριο για τη μη επανεκλογή του στην προεδρία. Και ας είναι ο ίδιος μόλις τρία χρόνια νεότερος. Ομως ο Τραμπ έχει υποπέσει και αυτός σε γκάφες, και μάλιστα πολλές, τους τελευταίους μήνες.

Συχνά αναφέρεται σε κάποια πόλη ενώ βρίσκεται σε άλλη, όπως έγινε πρόσφατα στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Αϊοβα. Ενώ είχε χλευάσει τον Μπάιντεν για κάτι αντίστοιχο, ο Τραμπ ευχαρίστησε τους κατοίκους «του Σιου Φολς» της Νότιας Ντακότα για την υποστήριξή τους, αντί του Σιου Σίτι, όπου εκφωνούσε την ομιλία. Επανέλαβε μάλιστα το λάθος δύο φορές, γι’ αυτό χρειάστηκε να ανεβεί συνεργάτης του στη σκηνή και να του το υποδείξει.

Οπως επισήμαναν οι New York Times, τις τελευταίες εβδομάδες ο Τραμπ είπε επίσης στους υποστηρικτές του να μην… ψηφίσουν και ισχυρίστηκε ότι νίκησε τον Μπαράκ Ομπάμα και όχι τη Χίλαρι Χίλτον στις εκλογές του 2016.

Εχει επαινέσει επίσης τη Χεζμπολάχ, την τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου που στηρίζει το Ιράν, η οποία θεωρείται εχθρός των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ έχει πει τη Χαμάς, χούμους…

Οι απανωτές γκάφες του δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τους αντιπάλους του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι τις επισημαίνουν δημόσια.

«Αυτός είναι ένας διαφορετικός Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με το 2015 και το 2016, έχει χάσει τη σπιρτάδα του» δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία στο Νιου Χάμσαϊρ. «Τώρα είναι ένας διαφορετικός τύπος. Και είναι λυπηρό να το βλέπεις» τόνισε.

Ο Τραμπ μετατρέπεται σε αυτό που σαρκάζει: έναν ηλικιωμένο που κάνει λάθη στις ομιλίες του, υπονομεύοντας το δικό του επιχείρημα εναντίον του Μπάιντεν.

Οπως σημειώνει, πάντως, η αμερικανική εφημερίδα, προς το παρόν, πολύ περισσότεροι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών θεωρούν την ηλικία του Μπάιντεν πρόβλημα από ό,τι οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών την ηλικία του Τραμπ.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, περίπου δύο στους τρεις ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι πολύ ηλικιωμένος για να υπηρετήσει άλλη μια τετραετία, ενώ μόνο οι μισοί περίπου λένε το ίδιο για τον Τραμπ, παρότι η ηλικιακή διαφορά τους είναι μόνο τρία χρόνια.

Σε δημοσκόπηση του Αυγούστου από το Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, το 43% των αμερικανών ψηφοφόρων δήλωσε ότι και οι δύο άνδρες είναι «πολύ μεγάλοι για να υπηρετήσουν αποτελεσματικά άλλη μία τετραετή θητεία». Μεταξύ αυτών, το 61% απάντησε ότι σκοπεύει να ψηφίσει τον Μπάιντεν, σε σύγκριση με το 13%, που σκοπεύει να ψηφίσει τον Τραμπ.

Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση στην Πενσιλβάνια, το 43% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι και οι δύο άνδρες είναι «πολύ μεγάλοι για να υπηρετήσουν άλλη μια θητεία». Οι Δημοκρατικοί είναι πολύ πιο πιθανό από τους Ρεπουμπλικανούς να προσδιορίσουν την ηλικία ως πρόβλημα για τον ηγέτη του κόμματός τους, σημείωσαν οι NYT.

Ο Στίβεν Τσουνγκ, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος διατηρεί ένα επιβλητικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών και ότι στις γενικές εκλογές αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Τραμπ προηγείται ελαφρώς έναντι του Μπάιντεν.

«Καμία από αυτές τις ψευδείς αφηγήσεις δεν έχει αλλάξει καθόλου τη δυναμική της κούρσας – ο Τραμπ εξακολουθεί να κυριαρχεί επειδή ο κόσμος γνωρίζει ότι είναι ο ισχυρότερος υποψήφιος. Η αντίθεση είναι ότι ο Μπάιντεν πέφτει στη σκηνή, μουρμουρίζει σε ομιλίες, μπερδεύεται στο περπάτημα και σκοντάφτει στα σκαλοπάτια του Air Force One. Αυτό δεν διορθώνεται, αφού μένει χαραγμένο στο μυαλό των ψηφοφόρων» τόνισε ο Τσουνγκ.

Η πραγματικότητα, όμως, διαψεύδει τον συνεργάτη του Τραμπ, τονίζει το δημοσίευμα και παραθέτει μια σειρά από γκάφες του πρώην προέδρου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον, ένα λεπτό αφότου δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είναι «νοητικά εξασθενημένος, δεν είναι σε θέση να ηγηθεί», ο πρώην πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν στα πρόθυρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έληξε το 1945.

Στην ίδια ομιλία καυχήθηκε για τις προεδρικές δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν να προηγείται του… Ομπάμα, ο οποίος, βέβαια, δεν διεκδικεί τρίτη θητεία. Ο Τραμπ αναφέρθηκε και πάλι στον Ομπάμα μιλώντας για τη νίκη του το 2016.

«Τα καταφέραμε με τον Ομπάμα. Κερδίσαμε μια εκλογή που όλοι έλεγαν ότι δεν μπορούσε να κερδηθεί, νικήσαμε…» είπε ο Τραμπ, κάνοντας μια μικρή παύση, καθώς φάνηκε να συνειδητοποιεί το λάθος του και συνέχισε: «τη Χίλαρι Κλίντον».

Σε μια συγκέντρωση στη Φλόριντα στις 11 Οκτωβρίου, ο Τραμπ επέκρινε το Ισραήλ ότι ήταν απροετοίμαστο, βάλλοντας κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο δεν έχει συγχωρέσει που συνεχάρη τον Μπάιντεν για τη νίκη του το 2020.

Στην ίδια ομιλία, ο Τραμπ βασίστηκε σε ένα ανακριβές χρονοδιάγραμμα των γεγονότων στη Μέση Ανατολή για να επικρίνει τους χειρισμούς του Μπάιντεν στις εξωτερικές υποθέσεις και στην πορεία έγινε πρωτοσέλιδο επειδή επαίνεσε τη Χεζμπολάχ, την υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση του Λιβάνου.

Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε υποστηρικτές του σε μια συγκέντρωση στο Νιου Χάμσαϊρ, ο Τραμπ επαίνεσε τον Ούγγρο Βίκτορ Ορμπαν, αποκαλώντας τον «μεγάλο ηγέτη της Τουρκίας».

Το Politico, μάλιστα, ύστερα από αυτή την γκάφα του Τραμπ, δημοσίευσε ένα κουίζ στο οποίο ζητεί από τους αναγνώστες να βρουν την Ουγγαρία στον χάρτη της Ευρώπης, να δηλώσουν ποιες χώρες συνορεύουν μαζί της και ποιος είναι ο πρωθυπουργός της.

Και το αποκορύφωμα, στην ίδια ομιλία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους υποστηρικτές του: «Δεν χρειάζεται να ψηφίσετε – μην ανησυχείτε για την ψήφο. Εχουμε πολλές ψήφους».

Ο Τσουνγκ προσπάθησε να τα μπαλώσει λέγοντας ότι ο Τραμπ «μιλούσε ξεκάθαρα για την ακεραιότητα των εκλογών και τη διασφάλιση ότι θα καταμετρηθούν μόνο νόμιμες ψήφοι».

Ακόμα, σε ομιλία του το Σάββατο, ο Τραμπ είπε τη Χαμάς χούμους, κάτι που οι Δημοκρατικοί έσπευσαν να τονίσουν σε βίντεο που κυκλοφόρησαν.

Μετά τον ΝτεΣάντις, και η Νίκι Χέιλι, η 51χρονη πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, που έχει ζητήσει να υποβληθούν όλοι οι υποψήφιοι σε τεστ διανοητικής επάρκειας, σχολίασε τον πρώην πρόεδρο.

Το Σάββατο επιτέθηκε στον Τραμπ για τα σχόλιά του σχετικά με τον Νετανιάχου και τη Χεζμπολάχ, υπονοώντας σε ομιλία της προς εβραίους δωρητές στο Λας Βέγκας ότι ο πρώην πρόεδρος δεν έχει τις ικανότητες να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. «Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι εγώ δεν μπερδεύω τα λόγια μου», πρόσθεσε χαμογελώντας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...