Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο αριθμός των ανθρώπων που θα επηρεαστούν από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα είναι τριπλάσιος από τον αριθμό που είχε δώσει ο προηγούμενος υπολογισμός.
Μέχρι το 2050, πλημμύρες θα χτυπούν κάθε χρόνο κομμάτι γης στο οποίο κατοικούν 300 εκατομμύρια άνθρωποι, εάν δεν γίνουν μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα και παρθούν μέτρα για την προστασία των ακτών από την διάβρωση, γράφει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική εφημερίδα Nature Communications. Ο αριθμός αυτός είναι τρομακτικά μεγαλύτερος από τα 80 εκατομμύρια της προηγούμενης εκτίμησης.
Στην νέα μελέτη, οι επιστήμονες δεν χρησιμοποίησαν δεδομένα δορυφόρων, αλλά την τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που επέφερε πιο ακριβή αλλά και παράλληλα τρομακτικά αποτελέσματα, με τους ερευνητές να δηλώνουν σοκαρισμένοι.
«Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει πόλεις, οικονομίες, ακτές και ολόκληρες περιοχές του κόσμου, όσο ακόμη ζούμε», είπε ο βασικός ερευνητής της μελέτης και επιστήμονας για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Climate Central, Σκοτ Κουλπ. «Όσο η στάθμη του νερού καλύπτει έδαφος στο οποίο κατοικούν άνθρωποι, χώρες θα πρέπει να αναρωτηθούν κατά πόσο και για πόσο καιρό τα μέτρα προστασίας των ακτών θα μπορούν να τους προστατέψουν», πρόσθεσε.
Οι πιο ανησυχητικές αλλαγές στις προβλέψεις σημειώθηκαν στην Ασία, με την προοπτική των ετησίων πλημμυρών μέσα στα επόμενα 30 χρόνια να είναι οκτώ φορές πιο πιθανή στην Ινδία, επτά φορές στην Κίνα και 12 φορές στην Ταϊλάνδη και στην Κίνα.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανής στην Ινδονησία, όπου η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την επικείμενη μετακίνηση της πρωτεύουσας από την Τζακάρτα, καθώς αυτή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο πλημμύρας.
Ο επικεφαλής του Climate Central, Μπέντζαμιν Στράους, υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξει μείωση στις εκπομπές του άνθρακα και αυξημένη προστασία των ακτών, τότε περισσότερες χώρες μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ινδονησίας. « Ένα μεγάλο, δυσανάλογο μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας γίνεται σε επίπεδη γη κοντά στη θάλασσα. Έτσι πως είναι τα πράγματα, ας προετοιμαζόμαστε να υποφέρουμε », είπε.
Μάλιστα, τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη έγινε υπολογίζοντας πως θα πραγματοποιηθούν μειώσεις στις εκπομπές ρύπων, όπως προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού, όμως αυτή τη στιγμή τα κράτη δεν ακολουθούν το πρόγραμμα της συμφωνίας. Σε ένα δυστοπικό σενάριο, στο οποίο υπάρχει μεγαλύτερη αστάθεια στο αρκτικό φύλλο πάγου, τότε πάνω από 640 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να απειλούνται μέχρι το 2100.
Ο Στράους δήλωσε πως η μελέτη που έκανε η Παγκόσμια Τράπεζα, χρησιμοποιώντας τα προηγούμενα δεδομένα, έδειξε πως το κόστος των ζημιών μέχρι το 2050 θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο, ποσό που θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Μιλώντας στον Guardian, o επιστήμονας αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για την προστασία των ακτών, αν θέλουμε να αποφευχθεί η οικονομική ζημίωση και αστάθεια, ενώ το θετικό της υπόθεσης είναι ότι «παρότι απειλούνται πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι νομίζαμε, τα οφέλη της δράσης μας θα είναι ακόμη περισσότερα.»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News