Μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων από αρκούδες στη Ρουμανία έχει ρίξει λάδι στη φωτιά στους φόβους που θέλουν τον πληθυσμό τους να αυξάνεται ανεξέλεγκτα.
Σε μία περίοδο σαράντα μερών, τρεις άνδρες έχουν χάσει τη ζωή τους, στην χώρα που «φιλοξενεί» τον μεγαλύτερο αριθμό καφέ αρκούδων σε όλη την Ευρώπη.
Η κατάσταση είναι τέτοια, που κάποιοι πολιτικοί έχουν κηρύξει «πόλεμο» στις αρκούδες, ενώ ο θηροφύλακας μίας περιοχής κυνηγιού, Καρόλι Παλ, λέει στο BBC πως «ο πληθυσμός των αρκούδων έχει αυξηθεί και είναι απαραίτητο να μειωθεί».
Περίπου 6.000 αρκούδες ζουν στην Ρουμανία και τα συμβάντα στα οποία εμπλέκονται φαίνεται να σημειώνονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.
Μέσα στον Οκτώβριο, 3 άνδρες, ηλικίας μεταξύ 46 και 63 ετών, πέθαναν μετά από επίθεση αρκούδας, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων μέσα στο 2019 στους 6, ενώ έχουν υπάρξει και άλλες επιθέσεις, που, ευτυχώς, δεν ήταν θανάσιμες.
Συγκριτικά, οι αρκούδες ευθύνονταν για 11 θανάτους από το 2000 μέχρι το 2015.
«Όπου και να πάω σε αυτήν την περιοχή, ο κόσμος λέει πως υπάρχουν πάρα πολλές αρκούδες, πως δεν μπορείς να καλλιεργήσεις. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την γεωργία και τη γη τους, φοβούνται να βγουν έξω από τα χωριά τους», λέει ο Παλ.
Οι αρκούδες έχουν καταστρέψει σοδειές, έχουν προξενήσει ζημιές σε αυτοκίνητα, σκοτώσει ζώα και έχουν αναμειχθεί σε ένα κύμα αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων.
Πρόσφατα, μια μεγάλη καφέ αρκούδα χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο και οι αρχές χρειάστηκαν 19 ώρες για να κάνουν ευθανασία στο δύστυχο ζώο, που είχε σπάσει τρία άκρα και κειτόταν στο έδαφος, υπό την προστασία της αστυνομίας.
Ο πρωθυπουργός Λούντοβιτς Ορμπαν εξέφρασε τον θυμό πολλών ανθρώπων, όταν είπε πως οι αρχές δεν είχαν κάνει το καθήκον τους και δήλωσε πως πέρασαν 15 ώρες μέχρι το υπουργείο περιβάλλοντος έλαβε την εντολή για την ευθανασία της Αρκούδας.
Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, άλλες δύο αρκούδες χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα.
Πρόκειται για ζώα που μπορούν να καλύψουν τεράστιες αποστάσεις στην αναζήτηση τους για φαγητό, ώστε να βρουν τις 20.000 θερμίδες που χρειάζεται να καταναλώσουν για να έχουν μαζέψει αρκετό λίπος για την χειμερία νάρκη τους. Απ ‘ότι φαίνεται, όμως, το να αποφεύγουν ανθρώπους, σοδειές και δρόμους δεν είναι το δυνατό τους σημείο.
Ο Κάρολι Παλ θυμάται να βλέπει 22 αρκούδες σε μία περιοχή στην απομακρυσμένη κοινότητα του.
Πολλοί πιστεύουν πως η αύξηση στον πληθυσμό τους ευθύνεται στην απαγόρευση του κυνηγιού μεγάλων θηραμάτων, που ήρθε σε εφαρμογή το 2016 και επιδοκιμάστηκε από τους περιβαλλοντολόγους.
Κάποιοι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν πως οι μετρήσεις του πληθυσμού μπορεί να μην είναι ακριβείς.
Για την καταμέτρηση του πληθυσμού είναι υπεύθυνοι οι δασοκόμοι, όμως οι μεθόδοί τους θεωρούνται ξεπερασμένες, ενώ πιστεύεται πως μπορεί να εξυπηρετούν μέχρι και συμφέροντα.
«Μετά την απαγόρευση στο κυνήγι των μεγάλων θηραμάτων, οι κυνηγοί φαίνεται πως αναφέρουν όσες περισσότερες ζημιές μπορούν», λέει ο ειδικός στο θέμα, Τσάμπα Ντομάκος, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει κανένα είδος επιτήρησης από τις αρχές. Πραγματικά δεν ξέρουμε πόσες αρκούδες υπάρχουν».
Ο Ντομάκος φοβάται πως αν δεν βρεθεί κάποια λύση, τότε οι κάτοικοι θα προσπαθήσουν να πάρουν τον νόμο στο χέρια τους, χρησιμοποιώντας παγίδες ή δηλητηριάζοντας τις αρκούδες.
Μετά από την εμφάνιση μιας φωτογραφίας, που απεικονίζει μία μαμά-αρκούδα και τα δύο παιδιά της να κυκλοφορούν σε έναν αστικό δρόμο, ένας βουλευτής από την περιοχή έγραψε πως «πρέπει να δράσουμε πριν σκοτωθούν περισσότεροι άνθρωποι» και χαρακτήρισε όσους υπερασπίζονται τους αρκούδες «ανεύθυνους».
Ένας νόμος που θα επέτρεπε το κυνήγι καφέ αρκούδων για τα επόμενα πέντε χρόνια ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, όμως έχει υπάρξει σφοδρή αντίδραση και πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει για την κατάργηση του.
Με τον χειμώνα να πλησιάζει, η κατάσταση θα βελτιωθεί, τουλάχιστον προσωρινά, καθώς οι αρκούδες θα πέσουν στην χειμερία νάρκη τους, όμως ο Ντομακός είναι πεπεισμένος πως «χωρίς την κοινωνική αποδοχή, το είδος δεν έχει κανένα μέλλον στην Ρουμανία»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News