Υπάρχει, μάλλον, ένας απρόσμενος συνδετικός κρίκος μεταξύ των κατοίκων της εποχής του Χαλκού στο ισπανικό νησί Μινόρκα και των θαμώνων των θρυλικών κλαμπ των 70s στη γειτονική Ιμπιζα: τα παραισθησιογόνα ναρκωτικά.
Μπορεί η ανάλυση μιας τούφας μαλλιών σε τόπο ταφής να μην αποκάλυψε ίχνη LSD, όμως τα ευρήματα αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι αρχαίοι πολιτισμοί της Ευρώπης χρησιμοποιούσαν ναρκωτικές ουσίες από φυτά, το πιθανότερο ως μέρος τελετουργικών, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Guardian, οι ερευνητές ανίχνευσαν τρεις ουσίες σε τρία επαναλαμβανόμενα δείγματα μαλλιών: σκοπολαμίνη, εφεδρίνη και ατροπίνη.
Η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη βρίσκονται στην οικογένεια των νυχτολούλουδων φυτών και μπορούν να προκαλέσουν παραλήρημα, παραισθήσεις και αλλοιωμένη αισθητηριακή αντίληψη. Η εφεδρίνη είναι ένα διεγερτικό που προέρχεται από ορισμένα είδη θάμνων και πεύκων και μπορεί να αυξήσει τον ενθουσιασμό, την εγρήγορση και τη σωματική δραστηριότητα.
Οι ουσίες αυτές δεν είναι αναλγητικές και άρα η χρήση τους ήταν μάλλον διαφορετική, όπως σημειώνουν οι μελετητές στο Scientific Reports, όπου δημοσιεύθηκε η έρευνά τους: «Είναι ενδιαφέρον ότι οι ψυχοδραστικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν σε αυτή τη μελέτη δεν είναι κατάλληλες για ανακούφιση πόνου σχετιζόμενου με σοβαρές παλαιο-παθολογικές καταστάσεις οι οποίες μαρτυρούνται στον πληθυσμό που είναι θαμμένος στο σπήλαιο Ες Καριτ, όπως περιακρορριζικά αποστήματα, σοβαρή τερηδόνα και αρθροπάθειες»
H Ελίσα Γκέρα-Ντόσε, επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε στους New York Times ότι ο τρόπος με τον οποίο οι ουσίες έχουν κατανεμηθεί σε κάθε τρίχα υποδηλώνει ότι τα ναρκωτικά δεν είχαν σχέση με τον θάνατο του χρήστη τους και είχαν καταναλωθεί περίπου έναν χρόνο πριν.
Ακόμα, οι ερευνητές περιγράφουν πως η χρήση, ο χειρισμός και η εφαρμογή τέτοιων τοξικών ουσιών προϋποθέτει επισταμένη γνώση τους, την οποία θα μπορούσαν να κατέχουν οι σαμάνοι της φυλής, οι οποίοι γνώριζαν τις παρενέργειες των φυτών.
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ελάμβαναν τις ουσίες καταναλώνοντας νυχτολούλουδα όπως ο μανδραγόρας, το αγκαθωτό ή αγκαθωτό μήλο και το κοινό πεύκο. Η κατανάλωση γινόταν στο πλαίσιο τελετουργιών που οργάνωνε ο σαμάνος της φυλής, σύμφωνα πάντα με τις υποθέσεις των ερευνητών.
Οι τούφες, ηλικίας άνω των 3.000 χρόνων, βρέθηκαν σε ξύλινα δοχεία που έφεραν ομόκεντρους κύκλους στο εξωτερικό τους. Οι ερευνητές συσχετίζουν τα σχήματα με το σχήμα των ματιών, το οποίο μπορεί να συμβολίζει την εσωτερική ενόραση που προκαλείται από τα ναρκωτικά.
Αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά, η επικεφαλής ερευνήτρια πιστεύει ότι δεν πρέπει, βάσει τέτοιων αποτελεσμάτων, να θεωρούμε τα ναρκωτικά μια μοντέρνα πρακτική. «Υπάρχουν τόσα πολλά ακόμη που πρέπει να μάθουμε» είπε χαρακτηριστικά στους New York Times.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News