Διαρκούντος του πολέμου στην Ουκρανία, η αμερικανική διπλωματία δείχνει να ενεργεί σε πολλά μέτωπα, φαινομενικώς ασύνδετα μεταξύ τους. Την Τρίτη 12 Ιουλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει για διαβουλεύσεις στο Ισραήλ, στη χώρα που είναι ο παραδοσιακός σύμμαχός τους στην πάντα εύφλεκτη Μέση Ανατολή, και κατόπιν θα συνεχίσει τις επαφές του στη Σαουδική Αραβία.
Το προεδρικό ταξίδι στη Μέση Ανατολή εξυπηρετεί δύο αναγκαιότητες.
Πρώτον, την προσπάθεια επανέναρξης διαλόγου μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Παλαιστινιακής Αρχής, διότι πρόκειται περί βαλτωμένου ζητήματος το οποίο κατέληξε να είναι τελευταίο στην αμερικανική ατζέντα. Αυτό θα αλλάξει. Εμμέσως το ζήτημα σχετίζεται με τη δράση των φιλοϊρανικών οργανώσεων στην Παλαιστίνη και στα όμορα με το Ισραήλ κράτη, δηλαδή με την αντισιωνιστική πολιτική του Ιράν.
Δεύτερον, την εξασφάλιση της συνδρομής της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, αλλά και στην προσπάθεια γεωπολιτικής απομόνωσης του Ιράν σε συνεργασία με το Ισραήλ. Και η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών όσον αφορά το δεύτερο σκέλος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ιδίως όταν το γενικό πλαίσιο των αμερικανοσαουδαραβικών σχέσεων είναι περίπλοκο, διαβαθμισμένο από τις ΗΠΑ ως «εταιρικό» και όχι συμμαχικό.
Ο Ειρηνικός
Στο κινεζικό ζήτημα, που για τους Αμερικανούς συνιστά τη μέγιστη απειλή, υπήρξε αιφνίδια αλλά θετική εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. Οχι σε ό,τι αφορά την ασιατική πολιτική του Πεκίνου, αλλά σε ό,τι αφορά τον Ειρηνικό που αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης των Κίνας-ΗΠΑ και τροφοδοτεί ακόμη και σενάρια περί πολέμου μεταξύ τους.
Την περασμένη Παρασκευή, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να εξετάσουν τη θέσπιση κανόνων για θετική αλληλεπίδραση στο τεταρτημόριο Ασίας-Ειρηνικού». Αυτό κρίθηκε σαν το πρώτο θετικό σημάδι έπειτα από μήνες έντασης μεταξύ των δύο κρατών, όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί να ξεκαθαριστεί αν η πρόταση Γι αφορά και την Ταϊβάν, για την ανεξαρτησία της οποίας οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να πολεμήσουν.
Προς το παρόν και οι δύο πλευρές εργάζονται για να επιτευχθεί νέα επαφή μεταξύ του Μπάιντεν και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Οι πληροφορίες που διακινούν τα διεθνή Μέσα από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποιο τηλεφώνημα τις επόμενες μέρες. Ο Μπάιντεν θέλει να πιέσει τους Κινέζους ώστε να πάρουν θέση κατά του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, δηλαδή επιζητούν την καταδίκη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «από τον φίλο του, τον Σι».
Αν δεν τα καταφέρουν, οι Αμερικανοί έχουν έτοιμη μία εναλλακτική πρόταση: θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν από τους Κινέζους την υπόσχεση ότι δεν θα προμηθεύσουν με όπλα ή με ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων τους Ρώσους.
Αποστολή στην Ιαπωνία
Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν μετέβη στο Τόκιο προερχόμενος από τη σύνοδο των G20 στην Ινδονησία και ενημέρωσε την ιαπωνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες και για τα σχέδια των ΗΠΑ σε σχετική συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα. Ο Μπλίνκεν είχε και μία άλλη αποστολή στην Ιαπωνία: παρέδωσε προσωπική επιστολή του Μπάιντεν στους οικείους του δολοφονηθέντος στις 8 Ιουλίου πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Aμπε.
Κίνηση αβρότητας πέρα από τους δεδομένους «ειδικούς δεσμούς» που αναπτύχθηκαν μεταπολεμικώς μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας και θεωρούνται από στρατηγικής απόψεως ανάλογοι εκείνων που συνδέουν τις ΗΠΑ με τη Βρετανία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News