Παρά την αδιαμφισβήτητη υπεροχή τους εντός των γηπέδων, τα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ επικρίθηκαν έντονα τις προηγούμενες ημέρες για την υπεροψία με την οποία αντιμετώπιζαν τις αντιπάλους τους και την αυταρέσκεια με την οποία γιόρταζαν τις επιτυχίες τους, φτάνοντας, ωστόσο, μέσω αυτών έως την κατάκτηση του (τέταρτου, συνολικά, και δεύτερου συναπτού) Παγκόσμιου Κυπέλλου, την προηγούμενη Κυριακή στη Λιόν της Γαλλίας, επικρατώντας επί της εθνικής ομάδας της Ολλανδίας με σκορ 2-0.
Συγχρόνως, ωστόσο, αποτελεί γεγονός πως η αυτή η ομάδα αποτελεί «ό,τι πιο αμερικανικό υπάρχει» σήμερα στον κόσμο αυτήν την περίοδο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε άρθρο της στους New York Times η ανεξάρτητη αμερικανίδα δημοσιογράφος Λόρεν Πις. Το αντιλήφθηκε την περασμένη Τετάρτη, τρεις ημέρες πριν από τον μεγάλο τελικό της Κυριακής, παρακολουθώντας στην τηλεόραση τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
Κάποια στιγμή μια γυναίκα άρχισε να τραγουδά το «God Bless America» και όσο εκείνη ερμήνευε το πατριωτικό άσμα που συνέθεσε το 1918 ο Ιρβιν Μπέρλιν, στις τηλεοράσεις των Αμερικανών διαδέχονταν η μία την άλλη εικόνες από χαρακτηριστικά σημεία της Ουάσινγκτον.
Η Λόρεν Πις, ωστόσο, σκέφτηκε πως παρά τη μεγαλοπρέπεια των μνημείων και των αστικών τοπίων της αμερικανικής πρωτεύουσας, αυτές οι εικόνες δεν εκφράζουν επακριβώς τι είναι σήμερα η Αμερική. Περισσότερο την χαρακτηρίζουν «τα παιδιά σε κλουβιά, οι ολοένα αυξανόμενες επιθέσεις κατά του δικαιώματος στην αγάπη και κατά της ελευθερίας της έκφρασης και οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι που εξαπολύει η Σαουδική Αραβία κατά αμάχων στην Υεμένη». Την Αμερική του σήμερα χαρακτηρίζει επίσης «και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επιμένει να πουλάει όπλα στους Σαουδάραβες και κατηγορείται βάσιμα, πλέον, για βιασμό».
Συγχρόνως, ωστόσο, τη χαρακτηρίζουν και οι επιδόσεις και κυρίως η στάση των ποδοσφαιριστριών της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, οι οποίες κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου απέδειξαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως στο τέλος «υπερισχύει η ελευθερία του να εκφράζεται ο καθένας ανοιχτά, με κριτική ματιά και ειλικρίνεια», γεγονός που χαροποίησε πολλούς αλλά και εξόργισε άλλους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρό του τις ταλαντούχες ποδοσφαιρίστριες, αφότου η αρχηγός της ομάδας Μέγκαν Ραπίνο ανακοίνωσε πως στην περίπτωση κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου, δεν επρόκειτο να αποδεχτεί την πρόσκληση του αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο.
«Η παίχτρια της ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών Ραπίνο μόλις δήλωσε πως δεν θα έρθει “στον Γαμ…ο Λευκό Οίκο εάν κερδίσουμε”. Η Μέγκαν θα πρέπει πρώτα να ΚΕΡΔΙΖΕΙ και μετά να ΜΙΛΑΕΙ. Τελειώστε τη δουλειά!» επισήμανε, μεταξύ άλλων στο Twitter με το γνωστό του ύφος ο Ντόναλντ Τραμπ. Για κακή του τύχη, όμως, οι αμερικανίδες αθλήτριες τελείωσαν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί σε μια Αμερική όπου ο πρόεδρος της εξακολουθεί να βομβαρδίζει τους πολίτες με «κενές υποσχέσεις», οι 23 ποδοσφαιρίστριες της εθνικής ομάδας «φόρεσαν στις καρδιές τους την αμερικανική σημαία και αγωνίστηκαν σκληρά για να την υπερασπιστούν – με τιμιότητα, χιούμορ και σπιρτάδα».
Και μετά το σφύριγμα της λήξης του μεγάλου τελικού, στον οποίο το παρόν έδωσε, μάλιστα, και ο Εμανουέλ Μακρόν (αλλά όχι ο Ντόναλντ Τραμπ) υπενθύμισαν σε όλους ότι υπάρχει μια Αμερική στην οποία «οι γυναίκες μπορούν να μάχονται για ίσες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας και να γεμίζουν ένα στάδιο με χιλιάδες ανθρώπους που καταλήγουν τραγουδούν μαζί τους». Μια Αμερική στην οποία «οι γυναίκες δεν απολογούνται επειδή καταλαμβάνουν χώρο και χαίρονται τις νίκες τους, όπου οι γυναίκες παραμένουν ακλόνητες στους στόχους τους και αδιαφορούν για το εάν είναι αρεστές ή όχι, όπου μπορεί κάποιος να βάψει τα μαλλιά του ροζ (ή ό,τι χρώμα θέλει) χωρίς να διερωτάται κανείς εάν είναι σοβαρός άνθρωπος, και ίσως, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, μια Αμερική στην οποία η σκληρή δουλειά αποδίδει».
Το κατά πόσο αποδίδει, ωστόσο, η σκληρή δουλειά παραμένει αντικείμενο διαμάχης. Τουλάχιστον όσον αφορά τις αποδοχές των αμερικανίδων ποδοσφαιριστριών. Γιατί παρ’ όλο που την περίοδο 2016 -2018 τα έσοδα από τους αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος γυναικών στις ΗΠΑ ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τα έσοδα του αντίστοιχου πρωταθλήματος ανδρών, οι πρωταθλήτριες κόσμου πρόκειται να λάβουν για την εξαιρετική τους επιτυχία πολύ λιγότερα χρήματα από όσα θα λάμβαναν οι άνδρες: μόλις διακόσιες χιλιάδες δολάρια έκαστη ενώ οι άνδρες θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους κατά 1.144.429 δολάρια πλουσιότεροι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Guardian, στην περίπτωση που κατάφερναν να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.
Οσον αφορά την 33χρονη Μέγκαν Ραπίνο και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεσή της με τον αμερικανό πρόεδρο, αρκεί να σημειωθεί πως η αμερικανίδα ποδοσφαιρίστρια (η οποία είναι γνωστή στις ΗΠΑ όχι μόνο για τα χρωματιστά μαλλιά της και για τις επιδόσεις της εντός των γηπέδων αλλά και για τους αγώνες της υπέρ των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και της μισθολογικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων), εάν επέλεγε να αναμετρηθεί στις εκλογές του 2020 με τον Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε την αμερικανική προεδρία με ποσοστό 42% έναντι 41% του αντιπάλου της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News