863
O Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πανηγυρίζει γκολ του στο πρόσφατο ματς με τον Ολυμπιακό για το Τσάμπιονς Λιγκ. | Reuters

Οι αδικημένοι της Χρυσής Μπάλας

Sportscaster Sportscaster 3 Δεκεμβρίου 2015, 19:07
O Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πανηγυρίζει γκολ του στο πρόσφατο ματς με τον Ολυμπιακό για το Τσάμπιονς Λιγκ.
|Reuters

Οι αδικημένοι της Χρυσής Μπάλας

Sportscaster Sportscaster 3 Δεκεμβρίου 2015, 19:07

Ο Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης) και ο Νεϊμάρ (Μπαρτσελόνα) απαρτίζουν την τελική τριάδα των υποψηφίων για την Χρυσή Μπάλα 2015, όπως γνωστοποίησε η FIFA.

Μέσι και Ρονάλντο μονοπωλούν αυτή την κορυφαία – σε ατομικό επίπεδο – διάκριση τα τελευταία έξι χρόνια (2009, 2010, 2011 και 2012 ο Αργεντινός – 2013 και 2014 ο Πορτογάλος), ενώ ο 22χρονος βραζιλιάνος σταρ είναι ο καινούργιος της παρέας. Πάρει-δεν πάρει το βραβείο, μπορεί να περηφανεύεται ότι έστειλε τον Λεβαντόφσκι και τον Σουάρες να δουν την εκδήλωση από την τηλεόραση.

Το πολυβόλο της Μπάγερν Μονάχου (ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι) έμεινε απέξω, κυρίως διότι θεωρήθηκε ότι ξέρει καλά μόνο μία δουλειά: να στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Το κάνει φέτος με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους, με κορυφαίο κατόρθωμά του τα πέντε τέρματα που πέτυχε, σε λιγότερα από εννέα λεπτά, στον αγώνα της Μπάγερν κόντρα στη Βόλφσμπουργκ στο Μόναχο. Πέρα από αυτό το «πενταρέ» τερμάτων (σε 8 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα, για την ακρίβεια), ο 27χρονος πολωνός φορ μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες κατέχοντας το ρεκόρ για το ταχύτερο «χατ τρικ» (3 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα) και το ταχύτερο «καρέ» (5 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα). Παράλληλα, φέτος πήρε από το χέρι την εθνική ομάδα της Πολωνίας και την οδήγησε στην τελική φάση του Euro 2016, πετυχαίνοντας 13 γκολ (πρώτος σκόρερ στην προκριματική φάση). Τι άλλο να κάνει, δηλαδή, αυτός ο εξωπραγματικός γκολτζής, για να είναι υποψήφιος (έστω) για την Χρυσή Μπάλα. Να πάει να παίξει σε κάποια άλλη ομάδα, απαντούν οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Μπάγερν έχει πολλές αντιπάθειες και, έτσι κι αλλιώς, οι Γερμανοί δύσκολα θα δουν παίκτη τους να διακρίνεται σε έναν θεσμό που πατρωνάρει από τη γέννησή του το France Football.

O Κριστιάνο Ρονάλντο ευτύχησε να είναι πάλι υποψήφιος, αν και φέτος έχει τα χάλια του, ιδίως στο ξεκίνημα της νέας σεζόν

Ο άλλος μεγάλος απών, ο Λουίς Σουάρες, ας πρόσεχε… Ο λόγος για τον οποίο δεν βρίσκεται στην τριάδα, είναι (κυρίως) διότι πέρυσι… δάγκωσε τον Τζόρτζιο Κιελίνι. Άλλαξε η χρονιά, αλλά το πληρώνει ακόμη… Αν ο Ουρουγουανός κρατούσε το στόμα του κλειστό, ίσως τα πράγματα να ήταν τελείως διαφορετικά και να επαναλαμβανόταν φέτος αυτό που συνέβη το 2010, δηλαδή να είναι υποψήφιοι για την Χρυσή Μπάλα τρεις παίκτες της Μπαρτσελόνα. Τότε ήταν οι Λιονέλ Μέσι, Τσάβι και Αντρές Ινιέστα, φέτος θα ήταν η «Αγία Τριάδα» (το περίφημο MSN): Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ. Και κανένας δεν θα έλεγε κουβέντα, διότι αυτοί ο τρεις, με τις καταπληκτικές τους εμφανίσεις, οδήγησαν τους Μπλαουγκράνα στην κατάκτηση του τρεμπλ και έχουν βάλει μαζί 125 γκολ, όσα δεν πέτυχε φέτος καμία ευρωπαϊκή ομάδα.

Κάπως έτσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ευτύχησε να είναι πάλι υποψήφιος, αν και φέτος έχει τα χάλια του, ιδίως στο ξεκίνημα της νέας σεζόν (η διάκριση απονέμεται στον καλύτερο ποδοσφαιριστή του ημερολογιακού έτους, κι όχι της περασμένης περιόδου). Ο Ρονάλντο δεν κατάφερε μέσα στο 2015 να κατακτήσει κάποιον τίτλο με τη Ρεάλ και στα περισσότερα μεγάλα ματς ήταν κακός. Αν και πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν απογοήτευσε, όπως και στις δύο σερί ήττες από τη Σεβίλλη και την Μπαρτσελόνα για το ισπανικό πρωτάθλημα. Τον Μάιο, στα ημιτελικά με τη Γιουβέντους, σκόραρε και στα δύο ματς (στο ένα με πέναλτι, βέβαια), αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο του 2014 θα είχε αποκλείσει μόνος του αυτή τη Γιούβε. Όλους αυτούς τους μήνες είχε μόνο κάτι ξεσπάσματα (τρία «χατ-τρικ» στην Ισπανία την Άνοιξη και πέντε γκολ σε ένα ματς τον Σεπτέμβρη), όμως αυτά δεν φτάνουν για μια τέτοια διάκριση… Είπαμε: είναι υποψήφιος χάρη στα δόντια του Σουάρες.

Η μοναδική ελπίδα του Κριστιάνο, για να μη φύγει με άδεια χέρια από το γκαλά της Ζυρίχης στις 11 Ιανουαρίου 2016, στηρίζεται στο οτι ο Μέσι και ο Νεϊμάρ απογοήτευσαν στο φετινό Κόπα Αμέρικα. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο του “CR7”. Ο Νεϊμάρ, ο υποτιθέμενος ηγέτης της Βραζιλίας, μεταβάλλεται σε έναν απλώς καλό, καθημερινό ποδοσφαιριστή, όταν δεν αποτελεί γρανάζι της πειθαρχημένης ποδοσφαιρικής μηχανής της Μπαρτσελόνα. Και, μαζί με την αίγλη του, χάνει και την ψυχραιμία του. Στο ματς με την Κολομβία, για την 2η αγωνιστική του Κόπα Αμέρικα, έριξε κουτουλιά στον Μουρίγιο και έχασε τα δύο επόμενα ματς, με την Βραζιλία να αποκλείεται (στα πέναλτι) από την Παραγουάη στα προημιτελικά. Καλό τουρνουά δεν έκανε ούτε ο Μέσι, με την Αργεντινή, ο οποίος στην αρχή της τρέχουσας σεζόν τραυματίστηκε και έμεινε για πολύ καιρό μακριά από το θέατρο των ποδοσφαιρικών του παραστάσεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι μόνο για τον Σουάρες – που δεν είναι υποψήφιος – μπορεί να πει κάποιος πως, σε ό,τι έκανε φέτος, ήταν εξαιρετικός. Επομένως, ξεκάθαρο φαβορί για την Χρυσή Μπάλα δεν υπάρχει. Όσο κι αν ο Κριστιάνο δηλώνει δεξιά κι αριστερά βέβαιος πως θα την πάρει ο Μέσι, υπονοώντας οτι η ψηφοφορία δεν είναι αξιόπιστη (εκτός κι αν κερδίζει εκείνος…).

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι κατέκτησε σχεδόν τα πάντα με τη Γιούβε, αλλά δεν είναι υποψήφιος… (Reuters)

Υποψήφιοι για τον τίτλο του καλύτερου προπονητή είναι, δικαίως, ο Λουίς Ενρίκε («τρεμπλ» με την Μπαρτσελόνα), ο Πεπ Γκουαρδιόλα (πρωτάθλημα με την Μπάγερν) και Χόρχε Σαμπαόλι (Κόπα Αμέρικα με τη Χιλή). Εδώ η αδικία (έμεινε εκτός ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος κατέκτησε το «νταμπλ» με τη Γιουβέντους και την οδήγησε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ) οφείλεται στην… αριθμητική: τέσσερις στους τρεις, δεν χωράνε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...