Οι συνήθεις ύποπτοι καταλαμβάνουν και φέτος τις κορυφαίες θέσεις της λίστας του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ, χωρίς να λείπουν μερικές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις. Το περιοδικό όμως, κόντρα στην αντιμεταναστευτική ρητορική του καιρού μας, επιλέγει να δώσει έμφαση στο ότι η Αμερική έχει γίνει η χώρα της ευκαιρίας για δεκάδες ανθρώπους που μετανάστευσαν σε αυτήν και κατάφεραν να φτάσουν ψηλά. Πολύ ψηλά.
Ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της Microsoft, παραμένει στην κορυφή του καταλόγου για 23η χρονιά φέτος με περιουσία που φτάνει τα 81 δισ. δολάρια από 76 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι.
Στη δεύτερη θέση πέρασε ο Τζεφ Μπέζος της Amazon με περιουσία που φτάνει τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτοπίζοντας τον επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, αν και ο τελευταίος κατάφερε να αυξήσει την περιουσία από 62 σε 65,5 δισ. δολάρια.
Στην τέταρτη θέση είναι ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ με περιουσία που ανέρχεται στα 55,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην 13η θέση με 35,4 δισ. δολάρια παραμένει η πλουσιότερη γυναίκα των ΗΠΑ, η Αλις Ουάτσον, κληρονόμος του κολοσσού λιανικής πώλησης Walmart.
Σημαντικότερες όμως είναι οι επιδόσεις και οι ανακατατάξεις σε χαμηλότερες θέσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αρκετά πιο χαμηλά βέβαια από την πρώτη δεκάδα, υποχώρησε 35 θέσεις καθώς έχασε 800 εκατομμύρια σε ένα χρόνο, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της αγοράς ακινήτων στη Νέα Υόρκη που έφερε και μείωση της περιουσίας του. Ακόμα όμως και από την 156η θέση όπου είναι σήμερα, παραμένει μάλλον ο πλουσιότερος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στην ιστορία.
Πολύ έδαφος έχασε ακόμη η τηλεπαρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρι που βρίσκεται στην 239η θέση με 2,8 δισ. δολάρια.
Ο Τραμπ, με το έντονα αντιμεταναστευτικό προφίλ, έχει ισχυρό ανταγωνισμό από αρκετούς μετανάστες δισεκατομμυριούχους.
Το Forbes κάνει ειδική μνεία στο ότι πάνω από το 10% της λίστας του είναι άνθρωποι που μετανάστευσαν στην Αμερική τις τελευταίες δεκαετίες και ότι από αυτούς οι 14 είναι ήδη πλουσιότεροι από τον Τραμπ.
Πρώτος ανάμεσα τους ο ρωσικής καταγωγής Σεργκέι Μπριν της Google με περιουσία που φτάνει τα 37 δισ., δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του μεγιστάνα (και με τα μισά του χρόνια περίπου, ας το υπενθυμίσουμε και αυτό). Περιλαμβάνεται ακόμη ο αυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ και το ζεύγος των Ασιατών Αντριου και Πέγκι Τσερνγκ που ξεκίνησαν από ένα κατάστημα για να φτάσουν να κατέχουν σήμερα τα φαστ-φουντ κινέζικου φαγητού Panda Express.
Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων o Τζορτζ Σόρος, ο επενδυτής Λεν Μπαλβάτνικ, ο επίσης επενδυτής Τόμας Πέτερφαϊ, ο Νοτιοαφρικανός Ελον Μασκ της Tesla, ο Πάτρικ Σοον-Σιονγκ που δραστηριοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία και ο Γιαν Κουμ που δημιούργησε την εφαρμογή WhatsApp.
Εξι από τους μετανάστες δισεκατομμυριούχους είναι από το Ισραήλ, τέσσερις από την Ουγγαρία, μεταξύ τους και ο Σόρος, και άλλοι τέσσερις από την Ινδία.
Τέλος, δύο με ελληνικό αποτύπωμα. Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας της λιανικής Τζον Κατσιματίδης στη 194η θέση με περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων και ο επενδυτής Ντιν Μητρόπουλος στη 274η θέση με 2,5 δισ. δολάρια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News