832
Ο Κέιν μετακόμισε στην Γερμανία αλλά δεν θα μπορούσε να ξεχάσει την τέχνη του γκολ | Reuters

Οι 100 μέρες του «Γερμανού» Χάρι Κέιν

Sportscaster Sportscaster 24 Νοεμβρίου 2023, 15:30
Ο Κέιν μετακόμισε στην Γερμανία αλλά δεν θα μπορούσε να ξεχάσει την τέχνη του γκολ
|Reuters

Οι 100 μέρες του «Γερμανού» Χάρι Κέιν

Sportscaster Sportscaster 24 Νοεμβρίου 2023, 15:30

Η Βαυαρία -η Γερμανία, γενικότερα- δεν είχε υποδεχθεί ποτέ στο παρελθόν ποδοσφαιριστή αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η πιο ακριβή μεταγραφή στα χρονικά της Μπουντεσλίγκα ήταν του Λούκας Ερναντές, το 2019, που είχε κοστίσει στην Μπάγερν 80 εκατ. ευρώ. Το Μόναχο είχε βάλει τα καλά του για την άφιξη του Χάρι Κέιν, όμως στη φιέστα ήταν παρούσα και η αμφιβολία: για το αν και πότε θα γινόταν απόσβεση του αστρονομικού ποσού που δαπανήθηκε για τον 30χρονο αρχηγό της εθνικής Αγγλίας.

Μόνο 15 μεταγραφές είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αρχεία του Reuters – η πρώτη ήταν εκείνη του Γκάρεθ Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης (2013). Ο ίδιος ο Κέιν είχε υπογράψει (τετραετές) συμβόλαιο με συνολικές αποδοχές 95 εκατ. ευρώ, χωρίς τα μπόνους επίτευξης στόχων. Η γενναιοδωρία των Γερμανών στην περίπτωση του άγγλου στράικερ υπήρξε πρωτοφανής για τα δικά τους δεδομένα. Μήπως ήταν λάθος, που ξεστράτισαν από την παραδοσιακά «σφιχτή» μεταγραφική τους πολιτική; Σήμερα, 100 μέρες μετά, κανείς δεν θα πει ότι ο Κέιν δεν άξιζε τα λεφτά του.

Σε 16 εμφανίσεις του με την Μπάγερν Μονάχου σε όλες τις διοργανώσεις έχει σημειώσει 21 τέρματα. Αν εξακολουθήσει να σκοράρει με αυτούς τους ρυθμούς, το ρεκόρ των περισσότερων γκολ (41) σε μια σεζόν με τους Βαυαρούς, το οποίο μοιράζονται ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο Γκερντ Μίλερ, πολύ σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Αν προσμετρήσουμε και τις 7 ασίστ του, η συμμετοχή του στην επιθετική επίδοση της ομάδας του ξεπερνά το 50%.

Στην Μπουντεσλίγκα, σε 11 αγωνιστικές, καταγράφει, ήδη, περισσότερα τέρματα (17) από όσα πέτυχαν σε ολόκληρη την περσινή σεζόν οι δύο πρώτοι σκόρερ του πρωταθλήματος: ο Νίκλας Φίλκρινγκ (16) και ο Κρίστοφερ Ενκουνκού (16). Ποτέ άλλοτε στη Γερμανία, ένας παίκτης δεν είχε προσπεράσει τόσο γρήγορα τον πρώτο σκόρερ της προηγούμενης χρονιάς. Και κανείς άλλος ποδοσφαιριστής στην πρώτη του σεζόν στην Α’ Κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου δεν σκόραρε τόσο πολύ στα 11 πρώτα του παιχνίδια. Ούτε, καν, ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (16) ή ο Ερλινγκ Χάαλαντ (10). Επίσης, κανείς άλλος δεν πέτυχε τουλάχιστον τρία τέρματα πάνω από τρεις φορές. Σε μια από αυτές, στα τέλη Οκτωβρίου εναντίον της Ντάρμσταντ, το γκολ του πίσω από τη μεσαία γραμμή έβαλε υποψηφιότητα για το καλύτερο της χρονιάς.

Στέλνει την μπάλα στα δίχτυα των αντιπάλων κάθε 56 λεπτά, κατά μέσον όρο. Ψηφίστηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης της αγωνιστικής τρεις (διαδοχικές) φορές. Οπως ο Τόνι Κρόος το 2009-2010 και ο Λεβαντόβσκι το 2020-2021. Και στο Τσάμπιονς Λίγκ έχει πετύχει 4 γκολ σε 4 ματς. Στα 16 παιχνίδια του σε όλες τις διοργανώσεις, μόνο σε τέσσερα δεν κατάφερε να σκοράρει.

Δεν χρειάστηκε ούτε μια μέρα για να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Εβγαλε τη φανέλα της Τότεναμ, φόρεσε εκείνη της Μπάγερν, και συνέχισε να είναι ο τρομερός «killer» Χάρι Κέιν, σαν να μην άλλαξε το παραμικρό. «Ηταν μια τρελή εμπειρία», τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο FourFourTwo στις 17 Νοεμβρίου. «Ξύπνησα το Σάββατο το πρωί (12 Αυγούστου), πήγα κατευθείαν στην προπόνηση, συνάντησα όλους τους συμπαίκτες μου για πρώτη φορά, και το ίδιο βράδυ έπαιξα το πρώτο μου ματς. Εκείνες τις πρώτες μέρες μου στο Μόναχο ένιωθα σαν να είχα αλλάξει σχολείο».

Ιδίως για τον Κέιν, ήταν πολύ πιο δύσκολο από όσο ακούγεται. Στην προηγούμενη ομάδα του, την Τότεναμ, έμεινε 19 ολόκληρα χρόνια. Ηταν η μόνη αθλητική οικογένεια που γνώρισε. Την αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ. Στο Λονδίνο ήταν ευτυχισμένος – η απόφαση να αλλάξει σύλλογο και χώρα, δεν ήταν απλή. Αλλά δεν άντεχε άλλο, να είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της γενιάς του και, στα 30 του, να μην έχει κατακτήσει ούτε έναν τίτλο. Το τελευταίο της τρόπαιο, ένα Λιγκ Καπ, η Τότεναμ το κέρδισε λίγο πριν αρχίσει η επαγγελματική του καριέρα. Το τελευταίο της πρωτάθλημα, το 1961. Το τελευταίο Κύπελλο Αγγλίας, το 1991. Το τελευταίο ευρωπαϊκό (Κύπελλο UEFA), το 1984. Υπομονετικά, ταπεινά, αλλά και εντυπωσιακά, την κουβαλούσε στους ώμους του, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Επειτα από 260 γκολ και 64 ασίστ με τη φανέλα της, ο Κέιν δεν είχε γευτεί τη χαρά ενός «ασημικού». Η Μπάγερν… του υποσχέθηκε ακριβώς αυτό που στερήθηκε στο Λονδίνο.

Αντίθετα με την Τότεναμ, η Μπάγερν έχει χορτάσει τίτλους. Κι όμως, οι οπαδοί της περίμεναν τον Κέιν σαν μεσσία. Εκείνο το πρώτο του Σαββατοκύριακο στο Μόναχο, οι Βαυαροί πούλησαν 20.000 φανέλες με το όνομά του και το «9» στην πλάτη. Εξαντλήθηκαν. Η κίνηση στις μπουτίκ του συλλόγου κατέρριψε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2020, την επομένη της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι τα Χριστούγεννα, εκτιμάται ότι θα έχουν διατεθεί πάνω από 100.000 – όσες δεν πούλησε, ποτέ, άλλος παίκτης της Μπάγερν.

Σύμφωνα με το «Athletic», ο Κέιν διαμένει, ακόμη, σε ξενοδοχείο. Αν και πρόκειται για μια πολυτελέστατη σουίτα του «Γιαρεστσάιτεν Κεμπίνσκι», που κοστίζει 10.000 ευρώ τη βραδιά, ανυπομονεί να εγκατασταθεί στο σπίτι που, μόλις, βρήκε σε προάστιο του Μονάχου. «Είναι άνθρωπος της οικογένειας, και χαίρομαι πολύ που θα σμίξει ξανά με τη σύζυγο και τα παιδιά του», σχολίασε ο προπονητής του, Τόμας Τούχελ. Η κυρία Κέιν δεν ήταν πολύ πρόθυμη να εγκαταλείψει το Λονδίνο, όμως δεν θέλησε να γίνει εμπόδιο στην προσπάθεια του άνδρα της να χαρεί, επιτέλους, αυτό που του αξίζει: ένα αστραφτερό τρόπαιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...