680
| Shutterstock

«Οδοντιατρικός τουρισμός» στην Τουρκία: αντί για τέλειο χαμόγελο, η απόλυτη φρίκη

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 18:38

«Οδοντιατρικός τουρισμός» στην Τουρκία: αντί για τέλειο χαμόγελο, η απόλυτη φρίκη

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 18:38

Υπάρχει ένα είδος τουρισμού που δεν είναι και πολύ γνωστός: ο οδοντιατρικός. Και υπάρχει ένας προορισμός που, και πάλι, το μυαλό σου δεν πάει εύκολα ότι μπορεί να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες: η Τουρκία.

Και όμως! Εξω από τις οδοντιατρικές κλινικές στη γείτονα χώρα συναντάς ουρές, αφού οι τιμές είναι πραγματικά ασυναγώνιστες. Αλλά τι να το κάνεις όταν το αποτέλεσμα είναι εξίσου ασυναγώνιστο; Και όχι με την καλή έννοια.

Η Ρίντα Αζίμ, για παράδειγμα, Βρετανή από το Μάντσεστερ, ήθελε να φτιάξει τα δόντια της και έψαξε να βρει μια λύση οικονομική. Εμαθε για ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη που χρεώνει σε χαμηλές τιμές τις εργασίες αυτές και ταξίδεψε ως εκεί με ενθουσιασμό. Οτι το ταξίδι αυτό είχε τη χειρότερη κατάληξη που θα μπορούσε να έχει το κατάλαβε όταν κοιτάχτηκε στον καθρέφτη για να δει το τελικό αποτέλεσμα.

«Πήγα να τρελαθώ! Είχα μεγάλα κενά κάτω από τα ούλα μου, τόσο μεγάλα που μπορούσες να δεις όλα τα μεταλλικά κομμάτια των εμφυτευμάτων. Εγινε τόσο κακή δουλειά που μου ήταν αδύνατον να το πιστέψω», είπε η νεαρή γυναίκα στο euronews.

«Αρχικά, είχαμε συμφωνήσει να βάλουμε πέντε εμφυτεύματα. Οταν όμως ξεκίνησε η δουλειά, μου είπαν ότι θα πρέπει να μου αφαιρέσουν όλα τα δόντια. Εμοιαζαν επαγγελματίες», λέει η 42χρονη, η οποία πλέον πρέπει να φορά καπλαμά για να κρύψει τη δυσάρεστη εικόνα.

Με τις υποσχέσεις για τέλειο χαμόγελο σε ασυναγώνιστη τιμή, που δίνουν οι τούρκοι οδοντίατροι, περίπου 250.000 ξένοι ασθενείς επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία, σύμφωνα με τον Τουρκικό Οδοντιατρικό Σύλλογο (TDB), καθιστώντας την έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς οδοντιατρικού τουρισμού στον κόσμο – μαζί με την Ουγγαρία, την Ταϊλάνδη και το Ντουμπάι, στα ΗΑΕ.

«Το καλύτερο και φθηνότερο στον κόσμο»

«Μερικοί άνθρωποι θέλουν να μοιάζουν με σταρ του Χόλιγουντ και να έχουν ένα λαμπερό, φωσφορίζον χαμόγελο», είπε ο Ταρίκ Ισμέν από τον Σύλλογο και εξηγεί ότι τα ποσοστά αποτυχίας φθάνουν «στο 3-5% και είναι ένα αποδεκτό ποσοστό. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι ούτε ένας από τους 40.000 οδοντιάτρους του συλλόγου δεν έχει διαγραφεί για τέτοιο λόγο.

«Οι τούρκοι οδοντίατροι είναι οι καλύτεροι και οι φθηνότεροι στον κόσμο», δηλώνει ο Τούρκερ Σανταλί, ένας εκ των γιατρών που πρωτοστάτησαν στον «οδοντιατρικό τουρισμό» στην Τουρκία, πριν από 20 χρόνια. Και καυχιέται ότι «ούτε ένα δόντι δεν έχει χρειαστεί να βγει εδώ και 12 χρόνια» στην κλινική του στην Κωνσταντινούπολη, όπου το 99% της πελατείας είναι αλλοδαποί.

Ενας άλλος γιατρός, διευθυντής σε οδοντιατρική κλινική της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος δεν θέλησε να δημοσιευθεί το όνομά του, είπε ότι ορισμένες κλινικές στην Τουρκία «θεραπεύουν» δόντια που δεν χρειάζονται θεραπεία. «Ναι, κάποιοι βάζουν θήκες στα δόντια που χρειάζονται μόνο λεύκανση, μερικές φορές βάζουν και ολόκληρες στεφάνες», λέει.

Ο βρετανικός Οδοντιατρικός Σύλλογος έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο, προειδοποιώντας για τους «σημαντικούς κινδύνους από τις οικονομικές θεραπείες» στο εξωτερικό και για πολλά κρούσματα λοιμώξεων και «κακοπροσαρμοσμένες στεφάνες και εμφυτεύματα που πετάχτηκαν έξω έξω από το στόμα».

Ο Πάτρικ Σολέρα, μέλος του συνδικάτου των γάλλων οδοντιάτρων, είπε ότι ένιωσε φρίκη βλέποντας διάσημους influencers να πηγαίνουν στην Τουρκία για να φτιάξουν τα δόντια τους. «Δεν βάζεις θήκη σε ένα δόντι που είναι λίγο κίτρινο. Το να κόψεις, να μικρύνεις ένα υγιές δόντι για να βάλεις μια θήκη ισοδυναμεί με ακρωτηριασμό. Στη Γαλλία σε πάνε φυλακή αν το κάνεις αυτό», είπε στο euronews.

Για τα θύματα, η νομική αποκατάσταση είναι δύσκολη και πολύ δαπανηρή. «Εν τω μεταξύ, όταν ένας ασθενής επιστρέφει στην πατρίδα του, οι οδοντίατροι αρνούνται να τον αναλάβουν, γιατί έτσι μεταφέρεται σε εκείνους η ευθύνη της κακής δουλειάς», τόνισε ο Σολέρα.

Για τη διόρθωση της ζημιάς στο στόμα της, η Ρίντα Αζίμ πλήρωσε 30.000 ευρώ –τρεις έως τέσσερις φορές πάνω από το ποσό που πλήρωσε στην Τουρκία– και με πολλή επιμονή κατάφερε να πάρει πίσω 3.000 ευρώ από την κλινική της Κωνσταντινούπολης. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να πληρώσει για τις οδοντοστοιχίες που έπρεπε να φτιάξει στο Πακιστάν, ώστε να ανακτήσει το «90%» του χαμόγελού της.

Ο τούρκος οδοντίατρος που της κατέστρεψε το στόμα προσφέρθηκε να της φτιάξει τα δόντια από την αρχή αν πήγαινε ξανά, «αλλά φοβόμουν πάρα πολύ», είπε η γυναίκα. Τελικά δεν επέστρεψε γιατί, ως γνωστόν, όποιος καίγεται στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...