520
Οι βρετανοί λοχίες του Κεντ επί το εκπαιδευτικόν έργον – σκηνές από βίντεο | Corriere TV

Οδοιπορικό σε αγγλική βάση εκπαίδευσης ουκρανών φαντάρων

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2023, 16:20
Οι βρετανοί λοχίες του Κεντ επί το εκπαιδευτικόν έργον – σκηνές από βίντεο
|Corriere TV

Οδοιπορικό σε αγγλική βάση εκπαίδευσης ουκρανών φαντάρων

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2023, 16:20

Η αγγλική ύπαιθρος στο Κεντ έχει ωραία τοπία, «ανεμογεννήτριες και πρόβατα που βόσκουν ήρεμα», όμως έχει και ένα μυστικό στρατόπεδο πολύ ειδικό. «Μόλις περάσεις την πύλη και βρεθείς πίσω από τα συρματοπλέγματα, σε παίρνει από τη μύτη η μυρουδιά της πυρίτιδας. Τα καπνογόνα ερεθίζουν τα μάτια, τα αυτιά ταλαιπωρούνται από τις απανωτές εκρήξεις και τα κροταλίσματα των ριπών». Τι συμβαίνει, πόλεμος γίνεται;

«Οχι εδώ, στην Ουκρανία. Εδώ υπάρχει πεδίο μάχης όπου εκπαιδεύονται νεοσύλλεκτοι του ουκρανικού στρατού». Και πώς εκπαιδεύονται; «Σέρνονται στη λάσπη όσο οι βρετανοί λοχίες ουρλιάζουν πάνω από τα κεφάλια τους: ‘‘Κουνηθείτε! Θέλετε να πεθάνετε εδώ;’’ Τα κορίτσια που εκτελούν χρέη διερμηνέων τρέχουν ολόγυρα φορώντας ωτασπίδες. Οι νεοσύλλεκτοι ασθμαίνουν, εξαντλούνται, και αυτό φαίνεται στα πρόσωπά τους, παρά το μακιγιάζ των κομάντος που φέρουν για καμουφλάζ. Πέφτουν, ξανασηκώνονται, επιτίθενται στις εχθρικές γραμμές. Είναι σαν να βρίσκεσαι στα γυρίσματα πολεμικής ταινίας».

Η Corriere della Sera θαμπώθηκε από όσα είδε στο Κεντ, μάλλον επειδή στην Ιταλία η στρατιωτική θητεία έχει καταργηθεί από αμνημονεύτων και το θέμα δεν ενδιαφέρει πλέον τον κόσμο. «Εδώ παίρνουμε πολίτες και τους μεταμορφώνουμε σε στρατιώτες», της είπαν οι Βρετανοί αξιωματικοί. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού έχουν ήδη περάσει 17.000 φαντάροι, ενώ το πλάνο προβλέπει 30.000.

Κάπως αλλιώς φαντάζονταν αυτοί οι Ουκρανοί το πρώτο ταξίδι τους στη Βρετανία, αλλά δεν τα κατάφεραν. «Είναι οδηγοί ταξί, αρτοποιοί, οδηγοί λεωφορείων, γιατροί, τραπεζίτες, άνθρωποι που δεν είχαν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση, όμως ύστερα από πέντε εβδομάδες θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τον ρώσο εισβολέα. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 33 έτη, αλλά υπάρχουν και 18χρονοι και ασπρομάλληδες άνω των 50 ετών. Τους μαθαίνουν τις βασικές αρχές του πολέμου και το πώς θα επιβιώσουν».

Το εκπαιδευτικό πλάνο προβλέπει προσομοίωση επέλασης Πεζικού σε εχθρικές γραμμές, δηλαδή οι Ουκρανοί διδάσκονται πώς θα κινηθούν στο πεδίο, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τις ρωσικές κάννες. Μαθαίνουν να μην πανικοβάλλονται, εξοικειώνονται με τον ορυμαγδό της μάχης. Και όχι μόνο: «Τους διδάσκουν και τεχνικές πολέμου σε αστικό περιβάλλον, οι οποίες περιλαμβάνουν εισβολές σε ερειπωμένες κατοικίες από τα παράθυρα, καρτέρι, ελεύθερη σκόπευση, εκ του συστάδην εμπλοκή».

Ο ρεπόρτερ μίλησε με μερικούς Ουκρανούς. Κάποιος Ντμίτρο με μάσκα κομάντο τού είπε ότι ήρθε να μάθει πώς θα προστατεύσει την οικογένειά του, τους φίλους του και, τέλος, τη χώρα του. Τον καιρό της ειρήνης ήταν τυπογράφος. Υστερα βοήθησε τις δυνάμεις του Κιέβου ως εθελοντής. Ο μικρότερος αδελφός του είναι ήδη στρατιώτης. Δήλωσε ότι δεν είχε καμία στρατιωτική εμπειρία και ότι τώρα που την απέκτησε θα πολεμήσει. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο εφήβων. Σίγουρος, δε, ότι θα κερδίσει τον πόλεμο.

«Ολοι αυτοί οι Ουκρανοί, σαν τον Ντμίτρο, εκπαιδεύονται από τους Βρετανούς, πεζικάριους, πεζοναύτες και αεροπόρους, αλλά και από Καναδούς και Λιθουανούς. Τους μαθαίνουν και τη χρήση των drones, τους αναλύουν και το ρωσικό σύστημα άμυνας με τις σκαμμένες τάφρους. Η Βρετανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποστήριξης της ουκρανικής αντίστασης από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Μέχρι στιγμής έχει δώσει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια αξίας 4,5 δισ. λιρών, η οποία περιλαμβάνει τανκς τύπου Challenger, άλλα τεθωρακισμένα, περισσότερα από 10.000 αντιαρματικά βλήματα, 100.000 βλήματα Πυροβολικού, πάνω από 100 αντιαεροπορικά πυροβόλα, συν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νεοσυλλέκτους κάθε είδους, στρατιώτες, πληρώματα τανκς, πιλότους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...