Aνακοίνωση σχετικά με την διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη από τα ΜΜΕ εξέδωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Αθανάσιος Κουτρομάνος.
Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής ζήτησε συγκεκριμένα «να αποφευχθεί η συμβολή των ΜΜΕ στην πρόκληση περαιτέρω πανικού στο κοινό (και ιδίως στους ανηλίκους) και περαιτέρω οδύνης στους παθόντες και στους πενθούντες».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΣΡ
«Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και ιδίως τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, του άρθρου 4 παρ. 2 του Ν. 2863/2000 και των άρθρων 5 παρ. 1 εδ. β και 7 παρ. 1 και παρ. 2 του Π.Δ./τος 77/2003, σας παρακαλώ να ασκήσετε την δέουσα εποπτεία κατά την παρουσίαση της τρέχουσας τραγικής συγκυρίας, ώστε να αποφευχθεί η συμβολή των ΜΜΕ στην πρόκληση περαιτέρω πανικού στο κοινό (και ιδίως στους ανηλίκους) και περαιτέρω οδύνης στους παθόντες και στους πενθούντες.
Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ.,
Αθανάσιος Κουτρομάνος».
ΣΥΡΙΖΑ κατά ΕΣΡ: «Προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο»
Ο υπεύθυνος Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ερμήνευσε την παραπάνω ανακοίνωση ως απόπειρα της Αρχής «να επιβάλει σιωπητήριο».
Οπως έγραψε ο ίδιος σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σε όλη τη χώρα νέοι άνθρωποι βγαίνουν στον δρόμο και ζητάνε απαντήσεις. Εκφράζουν τη θλίψη κ τον θυμό τους. Το ΕΣΡ βλέπει “πανικό” και προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο. Πανικό νιώθουν μόνο αυτοί που θέλουν να κρύψουν την αλήθεια».
Σε όλη τη χώρα νέοι άνθρωποι βγαίνουν στον δρόμο και ζητάνε απαντήσεις. Εκφράζουν τη θλίψη κ τον θυμό τους. Το ΕΣΡ βλέπει "πανικό" και προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο. Πανικό νιώθουν μόνο αυτοί που θέλουν να κρύψουν την αλήθεια. pic.twitter.com/hYuDPfBsCo
— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) March 3, 2023
Οι Κάτσης Μάριος και Γκαρά Αναστασία, τομεάρχες του κόμματος με τομείς ευθύνης την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και την Ενημέρωση – Επικοινωνία, μίλησαν για ανακοίνωση-σύσταση του ΕΣΡ, που αποτελεί «μνημείο ντροπής για την ανεξάρτητη Αρχή», επικαλούμενοι αντίστοιχη επιχειρηματολογία.
«Δυστυχώς, η σημερινή στάση του “εξαφανισμένου” ΕΣΡ κρίνεται αναντίστοιχη του ρόλου και της αποστολής του, μιας και, πάρα το ότι είναι συνταγματικά ανεξάρτητη Αρχή, φαίνεται να λειτουργεί ως κυβερνητικός βραχίονας που συμπληρώνει την ενημέρωση 108», συμπλήρωσαν, ενώ ζήτησαν και την παραίτηση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης:
«Ο κ. Κουτρουμάνος φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτήν την κατάντια του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Αφού δεν μπορεί να διασφαλίσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, επιβάλλοντας κυρώσεις ως ο νόμος ορίζει, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί».
Ακολούθησε δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος η οποία δεν αναφέρθηκε στο ΕΣΡ, ωστόσο και εκείνη έκανε λόγο για «προσπάθεια απόκρυψης και συγκάλυψης της αλήθειας».
«Αυτές τις δύσκολες ώρες, κάθε προσπάθεια απόκρυψης και συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία αποτελεί όχι μόνο ασέβεια προς τους νεκρούς, αλλά προαναγγέλλει νέες τραγωδίες. Η επιλογή όλων μας τώρα δεν μπορεί παρά να είναι μία: Ολα στο φως!», τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου.
Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη
Παραμένοντας στα της διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών από τα ΜΜΕ, θέση επί του ζητήματος έλαβαν την Παρασκευή με κοινή ανακοίνωσή τους η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).
Αφότου επεσήμαναν ότι «οι δημοσιογράφοι της Αθήνας συμμετέχουν, όπως και ολόκληρη η χώρα, στο βαρύτατο πένθος για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και συμπαρίστανται στην οδύνη των οικογενειών και των οικείων τους», τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο σωματείων ζήτησαν «μια συγγνώμη» και έδωσαν «μια υπόσχεση», όπως είναι και ο τίτλος της ανακοίνωσης τους, σχετικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων πέριξ της εθνικής τραγωδίας.
Αναλυτικότερα, η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ επεσήμαναν τα εξής:
«Η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει, με οδυνηρότατο τρόπο αυτή τη φορά, τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους δεν είχαν την κάλυψη που αναλογούσε στην σοβαρότητα του ζητήματος και τα λίγα, αλλά υπαρκτά, ρεπορτάζ δημοσιογράφων, ΜΜΕ και ερευνητικών δημοσιογραφικών ομάδων δεν αναπαρήχθησαν.
»Οσο τα ΜΜΕ απομακρύνονται από την αποστολή τους να ελέγχουν την εξουσία, όσο στην ιεράρχηση των ειδήσεων κυριαρχούν κριτήρια άσχετα με την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, όσο οι επιχειρήσεις ΜΜΕ περιορίζονται να λειτουργούν απλώς ως επιχειρήσεις και με όρους τηλεθέασης και επισκεψιμότητας, όσο οι δημοσιογράφοι υφίστανται περιορισμούς στο να ερευνούν, τόσο θα αποδυναμώνονται οι θεσμικές εγγυήσεις για την λειτουργία του κράτους. Η στείρα αναπαραγωγή non paper, ακόμη και αυτές τις τραγικές ώρες, από μερίδα ενημερωτικών σελίδων, είναι άλλο ένα δείγμα δημοσιογραφικής στρέβλωσης.
»Ο δημοσιογραφικός κλάδος αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ θεωρούν ότι διερμηνεύουν τη βούληση των δημοσιογράφων, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι τα αίτια και οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη φρίκη θα ερευνηθούν σε βάθος, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και τεκμηρίωση. Ακριβώς όπως συμβαίνει αυτές τις ώρες από την πλειονότητα των συναδέλφων, ιδιαίτερα όλων όσοι βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή”, άυπνοι, υπό δραματικές συνθήκες», κατέληξε η ανακοίνωση των Ενώσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News