736
«Δεν μπορείς να συνηθίσεις την ιδέα να έχεις μια γυναίκα ως πρόεδρο και σκέφτεσαι δικαιολογίες για να μην την ψηφίσεις;», αναρωτήθηκε στην Πενσιλβάνια ο πρώην πρόεδρος | REUTERS/Quinn Glabicki

Ομπάμα: Οι άνδρες να αφήσουν τις «δικαιολογίες» και να στηρίξουν τη Χάρις

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2024, 10:58
«Δεν μπορείς να συνηθίσεις την ιδέα να έχεις μια γυναίκα ως πρόεδρο και σκέφτεσαι δικαιολογίες για να μην την ψηφίσεις;», αναρωτήθηκε στην Πενσιλβάνια ο πρώην πρόεδρος
|REUTERS/Quinn Glabicki

Ομπάμα: Οι άνδρες να αφήσουν τις «δικαιολογίες» και να στηρίξουν τη Χάρις

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2024, 10:58

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, μιλώντας σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, σε εκδήλωση για τους μαύρους ψηφοφόρους, όπου προέτρεψε ιδιαίτερα τους άνδρες να υποστηρίξουν την αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών.

Απευθυνόμενος στους μαύρους άνδρες στην αμφίρροπη πολιτεία, ο Ομπάμα τούς εγκάλεσε για την απροθυμία τους να ψηφίσουν τη Χάρις. Οπως γράφει ο Guardian, σε μια δημοσκόπηση της NAACP, τον Σεπτέμβριο, πάνω από το ένα τέταρτο των μαύρων ανδρών κάτω των 50 ετών δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν έχουμε δει ακόμη το ίδιο επίπεδο συσπείρωσης και υποστήριξης σε όλες τις γειτονιές και τις κοινότητές μας, όπως βλέπαμε όταν ήμουν εγώ υποψήφιος. Αυτό φαίνεται να είναι πιο έντονο με τα αδέλφια», είπε ο Ομπάμα, χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη για τους μαύρους ψηφοφόρους.

«Βρίσκετε κάθε είδους δικαιολογίες και έχω πρόβλημα με αυτό. Εν μέρει με κάνει να σκέφτομαι ότι δεν μπορείς να συνηθίσεις την ιδέα να έχεις μια γυναίκα ως πρόεδρο και σκέφτεσαι δικαιολογίες για να μην την ψηφίσεις».

Και πρόσθεσε: «Οταν, όμως, αντιμετωπίζουμε προβλήματα και το σύστημα δεν λειτουργεί για εμάς, είναι εκείνες που διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται».

Απευθυνόμενος στους χιλιάδες ψηφοφόρους που συγκεντρώθηκαν στο Fitzgerald Field House στο Πίτσμπουργκ, ο Ομπάμα κάλεσε τους κατοίκους της πολιτείας να ψηφίσουν την Χάρις και άλλους Δημοκρατικούς υποψηφίους, όπως ο γερουσιαστής της Πενσιλβάνια, Μπομπ Κέισι.

«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που πραγματικά νοιάζεται για την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση της ζωής σας. Και αυτό θα κάνει η Καμάλα Χάρις», είπε ο Ομπάμα. «Και για να τη βοηθήσει να το κάνει, θα χρειαστεί μια Γερουσία με σοβαρούς ανθρώπους όπως ο Μπομπ Κέισι».

Με 19 εκλέκτορες, η Πενσιλβάνια είναι απαραίτητη για όποιον υποψήφιο θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Quinnipiac έδειξαν ότι η Χάρις προηγείται στην Πενσιλβάνια, αλλά η διαφορά της από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ μικρή.

Η πολιτεία, γράφει ο Guardian, μπορεί επίσης να καθορίσει τον έλεγχο της Γερουσίας. Ο Κέισι, για παράδειγμα, ο οποίος ελπίζει σε επανεκλογή, αντιμετωπίζει έναν καλά χρηματοδοτούμενο Ρεπουμπλικανό αντίπαλο.

Ο Ομπάμα και η Χάρις αλληλοϋποστηρίζονταν πάντα, και στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο ο πρώην πρόεδρος και η σύζυγός του προσπάθησαν να ορίσουν τη Χάρις ως διάδοχο στο κίνημά τους. Η Χάρις ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της εκστρατείας του Ομπάμα εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, ξεκινώντας από το 2007, όταν επισκεπτόταν τους ψηφοφόρους πόρτα πόρτα για να τους μιλήσει για εκείνον ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Αϊόβα. Το 2010, όταν η Χάρις έθεσε υποψηφιότητα για γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, ο Ομπάμα υποστήριξε την εκστρατεία της, αποκαλώντας την «αγαπητή φίλη μου».

Στο Πίτσμπουργκ, ο Ομπάμα αναγνώρισε την απογοήτευση των αμερικανών ψηφοφόρων σχετικά με τον πληθωρισμό, την ανάκαμψη της Covid και άλλα ζητήματα, ενώ κατήγγειλε τον Τραμπ και επαίνεσε το προεκλογικό πρόγραμμα της Χάρις.

«Αυτές οι εκλογές θα είναι κρίσιμες διότι υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που δυσκολεύονται ακόμη εκεί έξω», είπε ο Ομπάμα. «Καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος θέλει ανατροπές. Είμαι ένας άνθρωπος της ελπίδας, της αλλαγής. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται απογοητευμένοι. Μπορούμε καλύτερα. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί κάποιος θα πίστευε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ταρακουνήσει τα πράγματα με έναν καλό τρόπο για εσάς.

»Τα καλά νέα είναι ότι η Κάμαλα Χάρις δεν έχει γενικές ιδέες για ένα σχέδιο. Εχει ένα πραγματικό σχέδιο για να κάνει τη ζωή σας καλύτερη».

Επιστρέφοντας στους μαύρους ψηφοφόρους, ο Ομπάμα πρόσθεσε: «Συγγνώμη, κύριοι, αλλά το έχω παρατηρήσει αυτό, ειδικά με μερικούς άνδρες που φαίνεται να πιστεύουν ότι η εκφοβιστική συμπεριφορά του Τραμπ είναι ένδειξη δύναμης. Αυτό δεν είναι η πραγματική δύναμη. Δεν ήταν ποτέ. Η πραγματική δύναμη είναι να βοηθάς τους ανθρώπους και να υπερασπίζεσαι αυτούς που δεν μπορούν πάντα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αυτό πρέπει να θέλουμε για τις κόρες και τους γιους μας, και αυτό θέλω να δω να κάνει ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Η εμφάνιση του Ομπάμα έρχεται σε μια στιγμή που οι Δημοκρατικοί κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τη Χάρις σε όλη τη χώρα. Αυτήν την εβδομάδα, η εκστρατεία της Χάρις επιβεβαίωσε ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Τιμ Γουόλζ θα περιοδεύσει στο Ουισκόνσιν, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα περιοδεύσει στις νότιες πολιτείες της Τζόρτζια και της Βόρειας Καρολίνας και ο γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις στο Μίσιγκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...