291
Ο Μπαράκ Ομπάμα στο βήμα του διεθνούς μίτινγκ COP26, στις 8 Νοεμβρίου | REUTERS/Phil Noble

Ομπάμα (από Cop26): «Στήριξη τώρα στα νησιωτικά κράτη!»

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 17:57
Ο Μπαράκ Ομπάμα στο βήμα του διεθνούς μίτινγκ COP26, στις 8 Νοεμβρίου
|REUTERS/Phil Noble

Ομπάμα (από Cop26): «Στήριξη τώρα στα νησιωτικά κράτη!»

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 17:57

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου από το βήμα του διεθνούς μίτινγκ περί κλιματικής αλλαγής, που διεξάγεται στη Γλασκώβη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως ο κίνδυνος που απειλεί τα μικρά νησιωτικά κράτη και ο οποίος οφείλεται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης.

Μάλιστα στην ομιλία του έδωσε και προσωπικό τόνο αναφερόμενος στις δικές του εμπειρίες από τη Χαβάη όπου μεγάλωσε. «Πρέπει να δράσουμε αμέσως ώστε να συμβάλουμε στην προσαρμογή των νησιών αυτών στις νέες συνθήκες».

Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του μίτινγκ COP26 οι ηγέτες των νησιωτικών χωρών πίεσαν τον Ομπάμα όσον αφορά την αποτυχία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους περί ενισχύσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων ετησίως υπέρ του κλίματος.

Ο πρωθυπουργός των Φίτζι Φρανκ Μπαϊνιμαράμα είπε ότι «οι ΗΠΑ δεν πληρώνουν το μερίδιό τους στη χρηματοδότηση για το κλίμα, έτσι εμείς είμαστε περισσότερο ευάλωτοι τώρα». Επιπροσθέτως ο Μπαϊνιμαράμα δήλωσε απογοητευμένος από τις μεγάλες δυνάμεις γενικώς.

Ο Ομπάμα μετέβη στη Γλασκώβη για τις εργασίες της δεύτερης εβδομάδας του μίτινγκ, τώρα που ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τις μικρές λεπτομέρειες του σχεδίου στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν περισσότερες από 190 χώρες ώστε να προχωρήσουν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στη σκωτσέζικη πόλη εμφανίζεται ενθουσιώδης με την προοπτική που έχει δημιουργηθεί με τη Συμφωνία των Παρισίων προ εξαετίας, ωστόσο τονίζει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά. Θεωρεί ότι κάθε μετριασμός της υπερθέρμανσης έχει σημασία, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές.

Στο σκωτσέζικο πρόγραμμα του Ομπάμα περιλαμβάνονται και συναντήσεις του με εκπροσώπους ακτιβιστικών οργανώσεων της οικολογίας. Για αυτούς έχει ήδη τοποθετηθεί με μία συμβουλή: «Πρέπει να συνεχίσετε να πιέζετε τις κυβερνήσεις, ώστε αυτές να επιταχύνουν τη δράση τους υπέρ του κλίματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...