Το πρωί της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι ταξίδευε προς την αμερικανική πρωτεύουσα, έχοντας εγκαταλείψει για πρώτη φορά την πατρίδα του από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην επικράτειά της, πριν από περισσότερες από τριακόσιες ημέρες.
Ομως στην παρούσα φάση η πρωτεύουσα των ΗΠΑ «ομφαλοσκοπεί ακόμη περισσότερο από όσο συνήθως», γράφει ο Τομ Νίκολς του The Atlantic. Και είναι αλήθεια πως οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον είναι πυκνές, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρόκειται σε λίγες εβδομάδες να αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής με μια ισχνή πλειοψηφία ενώ επιτροπή του Κογκρέσου πρότεινε την παραπομπή ενός πρώην αμερικανού προέδρου, του Ντόναλντ Τραμπ, σε δίκη με την κατηγορία της απόπειρας παρεμπόδισης της θεσμικής μετάβασης της εξουσίας.
Εξίσου αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και το διακύβευμα για τη δημοκρατία μεγάλο. «Αλλά ο πρόεδρος Ζελένσκι φτάνει στην Ουάσιγκτον για μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και μια ομιλία στο Κογκρέσο, έχοντας φύγει από μια εμπόλεμη ζώνη όπου αυτός και οι συμπατριώτες του κυριολεκτικά μάχονται για τη ζωή τους και για την επιβίωση του έθνους τους ενάντια σε έναν ρώσο δικτάτορα που επιδιώκει να διαγράψει την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος από τον χάρτη», υπενθυμίζει ο αρθρογράφος του The Atlantic.
Εξηγεί πως παρότι η αμερικανική πρωτεύουσα έχει ήδη αρχίσει να ερημώνεται ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέλεξε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ την καταλληλότερη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη το πώς διαμορφώνεται στην παρούσα φάση η κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και στην πρωτεύουσα της υπερδύναμης.
Η Μόσχα συνεχίζει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις με στόχο να κάμψει το φρόνημα του ουκρανικού λαού ενώ στο πεδίο η κατάσταση παραμένει τρόπον τινά «στρατηγικά στάσιμη», καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν δίνει χρόνο στα στρατεύματά του να ανασυνταχθούν για να περάσουν στην αντεπίθεση. Και η επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην Λευκορωσία του υποτακτικού του συμμάχου Αλεξάντερ Λουκασένκο οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες η Μόσχα να αποπειραθεί εκ νέου να καταλάβει το Κίεβο.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποστολή πυραύλων Patriot στο Κίεβο, οι οποίοι θα ενισχύσουν σημαντικά την ουκρανική αεράμυνα και αυτό αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα», το οποίο, όμως, για να ολοκληρωθεί, απαιτείται η εκπαίδευση των Ουκρανών τη χρήση των Patriot αλλά και η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας.
Οσον αφορά τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης του Κιέβου από τις ΗΠΑ, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για να συνεχίσουν να αντιστέκονται οι Ουκρανοί αλλά και για να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι αμερικανοί νομοθέτες πρόκειται να ψηφίσουν στο τέλος του έτους για την αποστολή αρκετών επιπλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.
Όμως τον Ιανουάριο τα δεδομένα πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά. «Φαίνεται προφανές ότι ο Ζελένσκι αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον επειδή ανησυχεί για την επικείμενη ανάληψη του ελέγχου της Βουλής από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και θα έπρεπε να ανησυχεί», εξηγεί ο Τομ Νίκολς.
Γιατί πολλοί από τους Ρεπουμπλικάνους που πρόκειται να καταστούν μέλη της πλειοψηφίας – και να προεδρεύουν σε επιτροπές – τείνουν να εναντιώνονται σχεδόν σε κάθε πρόταση του προέδρου Μπάιντεν για την Ουκρανία, αποκλειστικά και μόνο για μικροπολιτικά και εσωκομματικά συμφέροντα: «Υποκινούμενοι από τα τρολ και τους αντιδραστικούς στις τάξεις του συντηρητικού Τύπου, άνθρωποι που δήλωναν ότι ενδιαφέρονται ελάχιστα για το ό,τι συνέβαινε στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, έχουν δεσμευτεί να “επιβλέπουν” αυστηρά την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία – ωσάν ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να αφορά την τεκμηρίωση του προϋπολογισμού μιας δημόσιας σύμβασης στα προάστια της Βιρτζίνια».
Ανεξάρτητα από όλα όσα θα πει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αναμφίβολα η εικόνα του θα ενισχυθεί περαιτέρω στη διεθνή σκηνή και μόνο λόγω της χειραψίας του με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. «Ο Ζελένσκι είναι έτοιμος να πάψει να θεωρείται ένας υπό πολιορκία περιφερειακός ηγέτης που κοινοποιεί βίντεο από ένα καταφύγιο και να καταλάβει μια θέση, άξια και καθυστερημένα, στην παγκόσμια σκηνή ως πολιτικός περισσότερο από ίσος σε σχέση με τον πανικόβλητο πρώην αξιωματικό της KGB που προσπαθεί να τον σκοτώσει», γράφει ο Νίκολς.
Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι κατά πόσο όλα όσα πει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έχουν σημασία για «ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που αποφάσισε να βασανίσει την ψυχή του Ρόναλντ Ρίγκαν παίρνοντας το μέρος ενός νεο-ιμπεριαλιστή νοσταλγού της σοβιετικής εποχής».
Στο σύνολό τους οι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της Ρωσίας. Ωστόσο η τραμπική πτέρυγα του κόμματος ελέγχεται, πλέον, από τους πιο ακραίους και περιθωριακούς εκπροσώπους της, από ανθρώπους που δηλώνουν πως θα φορούσαν μπλούζα με την φράση «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΡΩΣΟΣ ΠΑΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ».
Παρότι οι διαδικασίες για την παροχή επιπλέον οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία έχουν ήδη δρομολογηθεί, η στάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο Κίεβο, «ενθαρρύνοντας τον Πούτιν να πιστέψει ότι δέσμευση της Αμερικής για προάσπιση της ελευθερίας θα εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου».
Οι Ρεπουμπλικάνοι, που εστιάζουν καταρχάς στους ψηφοφόρους τους, είναι απίθανο να αλλάξουν τώρα τις απόψεις τους όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας. Ομως υπέρ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι λειτουργεί το ότι «πρόκειται να μιλήσει σε όλη την Αμερική ενώ η παρουσία του στην Ουάσιγκτον θα υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι δεν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερο συγκεχυμένο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αλλά για μια βάναυση, αιματηρή ανθρώπινη σύγκρουση μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού», καταλήγει ο Τομ Νίκολς, ευελπιστώντας πως η παρουσία του ουκρανού ηγέτη στο Κογκρέσο θα ωθήσει τους περισσότερους Αμερικανούς να αγνοήσουν τις «κωμικές ενστάσεις» αναλυτών και σχολιαστών της Δεξιάς και να ταχθούν υπέρ της ευρύτερης δικομματικής συμμαχίας που τάσσεται υπέρ της προάσπισης της ελευθερίας στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει», σημειώνει ο αμερικανός αρθρογράφος, ολοκληρώνοντας την ανάλυσή του, και αυτό σημαίνει πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δίνει το παρών στις ΗΠΑ ως σύμβολο όχι μόνον του αγώνα των Ουκρανών για την ελευθερία αλλά και του παγκόσμιου αγώνα για τη δημοκρατία.
Στις 02:30 τα ξημερώματα η ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο
Το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι ο ουκρανός πρόεδρος θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 19:30 (τοπική ώρα) (02:30 ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας).
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι μέσω ανάρτησής της στο Twitter.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News