551
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Μαρκ Ρούτε μπροστά σε μαχητικά αεροσκάφη σε στρατιωτική βάση | REUTERS/Piroschka van de Wouw

Ο Ζελένσκι παίρνει F-16 από Ολλανδία και Δανία

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2023, 15:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/08/2023, 17:00
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Μαρκ Ρούτε μπροστά σε μαχητικά αεροσκάφη σε στρατιωτική βάση
|REUTERS/Piroschka van de Wouw

Ο Ζελένσκι παίρνει F-16 από Ολλανδία και Δανία

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2023, 15:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/08/2023, 17:00

Μετά το ταξίδι του στη Σουηδία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε στην Ολλανδία, την Κυριακή, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς του να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας του.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ολλανδία και την Δανία.

Ο Ζελένσκι είχε συνάντηση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Αϊντχόβεν.

Ο Ρούτε δήλωσε ότι η Ολλανδία και η Δανία θα παραδώσουν έναν απροσδιόριστο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, όταν θα έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για την μεταφορά τους.

«Σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι η Ολλανδία και η Δανία δεσμεύονται στην μεταφορά αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και στην ουκρανική πολεμική αεροπορία, περιλαμβανομένης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και με άλλους εταίρους όταν θα υπάρξουν οι συνθήκες για μια τέτοια μεταφορά», είπε ο Ρούτε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζελένσκι.

Πρόκειται για την πρώτη πραγματική δέσμευση που αφορά την προμήθεια F-16 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τον Μάιο ο Ρούτε είχε δηλώσει ότι η Ολλανδία σκεφτόταν σοβαρά να παραδώσει στην Ουκρανία F-16, αλλά δεν ήταν σαφές πόσα θα είχε διαθέσιμα και πότε.

Μετά την ανακοίνωση του Ρούτε ακολούθησε ανάλογη ανακοίνωση και από το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

«Συμφωνούμε στην μεταφορά αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και με άλλους εταίρους, όταν θα ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται, αλλά δεν περιορίζονται εκεί, η επιτυχής επιλογή, δοκιμασία και εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού για τα F-16 καθώς και οι απαραίτητες άδειες, υποδομές και επιμελητειακή υποστήριξη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορική», είπε ότι ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών θα συζητηθεί «λίγο αργότερα».

Η Ολλανδία, μαζί με την Δανία, έχουν τους τελευταίους μήνες ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών να εκπαιδευτούν ουκρανοί πιλότοι στον χειρισμό F-16 και να παραδοθούν στην χώρα τα μαχητικά αεροσκάφη.

«Το βασικό ζήτημα είναι τα F-16 για την Ουκρανία, για να προστατεύσουμε τον λαό μας από τον ρωσικό τρόμο. Γινόμαστε ισχυρότεροι», έγραψε νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ζελένσκι.

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Ζελένσκι και του Ρούτε – REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει ακόμη την Παγκόσμια Σύνοδο Ειρήνης και την παραπομπή της Ρωσίας στην Δικαιοσύνη, είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Το Σάββατο, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρέζνικοφ, είπε ότι η εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων στον χειρισμό αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F16 έχει ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες, ίσως και περισσότερο.

Ο Ρέζνικοφ επισήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι έξι μήνες εκπαίδευσης θεωρούνται το ελάχιστο για τους πιλότους.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Δανία και στην Ρουμανία, όπως έχουν πει αξιωματούχοι από μια συμμαχία 11 χωρών.

Η Ουκρανία, η οποία αναμένει ότι πολλές δεκάδες πιλότοι της θα εκπαιδευτούν σε αυτό τον τύπο των μαχητικών, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πιστεύει ότι θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει αυτό το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Η Ολλανδία μπορεί να παραδώσει στην Ουκρανία F-16, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της θα χρησιμοποιούν τα νεότερης γενιάς F-35.

Σύμφωνα με στοιχεία του ολλανδικού υπουργείου Αμυνας, η Ολλανδία διαθέτει 24 λειτουργικά F-16 τα οποία σταδιακά θα καταργηθούν μέχρι τα μέσα του 2024.

Άλλα 18 από τα μαχητικά, κατασκευής της Lockheed Martin, είναι διαθέσιμα προς πώληση, από τα οποία 12 έχουν πωληθεί υπό όρους.

Χθες ο Ζελένσκι βρισκόταν στην Σουηδία, όπου είχε συνομιλίες για την πιθανότητα να προμηθευτεί η χώρα του μαχητικά τύπου Gripen.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...