548
Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ διετέλεσε επί 550 ημέρες υπουργός Αμυνας από την αρχή του πολέμου ως σήμερα | EPA/ RONALD WITTEK

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέλυσε τον υπουργό Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2023, 11:39
Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ διετέλεσε επί 550 ημέρες υπουργός Αμυνας από την αρχή του πολέμου ως σήμερα
|EPA/ RONALD WITTEK

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέλυσε τον υπουργό Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2023, 11:39

Είναι ένα σοκ για την Ουκρανία που αμύνεται εδώ και 550 ημέρες απέναντι στον πανίσχυρο ρωσικό εισβολέα: Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ότι θα ζητήσει αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο να αποπέμψει τον υπουργό Αμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ και να τον αντικαταστήσει με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, τον επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας.

Σύμφωνα με το Reuters, το πρωί της Δευτέρας, ο Ρέζνικοφ υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του στον πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) o ίδιος κοινοποίησε την επιστολή η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πάνω από το 50% των προσωρινά κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών έχουν ήδη απελευθερωθεί. Κάθε μέρα οι υπερασπιστές μας προχωρούν μπροστά (…) Η Ουκρανία αποτελεί ασπίδα της Ευρώπης στα ανατολικά».

Η ανακοίνωση της Κυριακής στο νυχτερινό, βιντεοσκοπημένο διάγγελμα του ουκρανού προέδρου προς το έθνος, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αναδιοργάνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας εν καιρώ πολέμου.

Ο Ρέζνικοφ ανέλαβε υπουργός Αμυνας τον Νοέμβριο του 2021 και μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022, βοήθησε ώστε να εξασφαλιστεί στρατιωτική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από δυτικές χώρες. Ωστόσο, το όνομά του αμαυρώθηκε από τις καταγγελίες περί διαφθοράς στο υπουργείο, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήριζε συκοφαντία.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον υπουργό Αμυνας. Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ πέρασε περισσότερες από 550 ημέρες σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα», είπε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το BBC, η απόλυση του Ρέζνικοφ έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά της διαφθοράς στο κράτος που θεωρείται απαραίτητη με δεδομένη την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί σε δυτικούς θεσμούς όπως η ΕΕ. Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ουκρανία κατατάσσεται στην 116η θέση μεταξύ 180 χωρών, αλλά οι προσπάθειες των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της θέσης της. Παρόλο που ο Ρέζνικοφ δεν κατηγορείται προσωπικά για διαφθορά, έχουν σημειωθεί διάφορα σκάνδαλα στο υπουργείο Αμυνας που αφορούν την προμήθεια εξοπλισμού για τον στρατό σε υπερβολικά υψηλές τιμές.

Η αντικατάσταση του υπουργού πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και είναι απίθανο να μην υποστηριχθεί από την πλειοψηφία. Ο Ζελένσκι είπε ότι αναμένει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει επίσης τον διορισμό του Ουμέροφ. Ο 41χρονος πρώην βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ είναι Τάταρος από την Κριμαία και τέθηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας τον Σεπτέμβριο του 2022. Εχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις εν καιρώ πολέμου, για παράδειγμα για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών.

Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε «μια πολύ σημαντική συμφωνία για την εκπαίδευση» των ουκρανών πιλότων στη Γαλλία. «Ο συνασπισμός των σύγχρονων μαχητών μας ισχυροποιείται», είπε. Πρόσθεσε ότι με τον Μακρόν συζήτησαν και το τι θα μπορούσε να κάνει η Γαλλία για να βοηθήσει να προστατευθεί η Οδησσός και η ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...