458
Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου προσέρχεται στο δικαστήριο, το πρωί της Παρασκευής | Intime/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν πέθανε από προγενέστερη ασθένεια» – τι κατέθεσε στη δίκη η ιατροδικαστής

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 13:01
Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου προσέρχεται στο δικαστήριο, το πρωί της Παρασκευής
|Intime/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν πέθανε από προγενέστερη ασθένεια» – τι κατέθεσε στη δίκη η ιατροδικαστής

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 13:01

Με την εξέταση της ιατροδικαστού Σουλτάνας Μαριανού συνεχίστηκε την Παρασκευή, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Οπως είπε η ίδια, η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου προέκυψε έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο ειδικών επιστημόνων που έκανε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Η κυρία Μαριανού κατέθεσε ότι σειρά επιστημόνων εξέτασαν κάθε πιθανή αιτία θανάτου με ενδελεχείς, ιστολογικές, τοξικολογικές και άλλες εξετάσεις, επιβεβαιώνοντας όσα αναφέρονται στην έκθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, την οποία συνυπέγραψε με τον συνάδελφό της Νίκο Καλογριά.

Η μάρτυρας ήταν απόλυτη ότι ο θάνατος του 33χρονου ακτιβιστή προήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου (κοινώς έμφραγμα) τονίζοντας: «Ψάξαμε όλα τα πράγματα ένα προς ένα. Η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής και προχωρήσαμε σε περαιτέρω έρευνα, λήψη βιολογικών υλικών για να διαπιστώσουμε αιτία θανάτου. Τα τραύματα ήταν πολλά, αλλά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο. Για επιβεβαίωση στείλαμε υλικό στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε κάτι, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνεπεία οργανικού στρες», κατέθεσε αναφέροντας ότι μέλημά τους ήταν «να μη μας διαφύγει κάτι».

Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, δεν διαπιστώθηκε κάποια προγενέστερη ασθένεια που να συνέβαλε στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, πλην εκείνης στο ήπαρ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τον θάνατο του ακτιβιστή: «Υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης ήπατος. Μπορεί να προκληθεί από χρόνια χρήση φαρμάκων ή κάποια ασθένεια που έχει περάσει».

Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής που ζήτησε να διευκρινίσει αν υπήρξε εύρημα για νόσημα υπεύθυνο για τον θάνατο του 33χρονου, η κυρία Μαριανού ήταν κάθετη: «Οχι. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι εξετάσεις. Δεν μπορούμε να μιλούμε θεωρητικά. Απαντάμε με βάση τα ευρήματα. Ούτε αποκρύψαμε κάτι ούτε τίποτα. Ολα είναι υπογεγραμμένα και μπορεί να ερωτηθεί ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας που υπογράφει».

Η μάρτυρας ανέφερε ότι η ιστολογική εξέταση δεν έδειξε κάποια βλάβη στην καρδιά, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ισχαιμικό επεισόδιο να είχε ξεκινήσει ενώ ο 33χρονος βρισκόταν εγκλωβισμένος μέσα στο κοσμηματοπωλείο.

Η υπεράσπιση υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις που κατέτειναν στην εκδοχή της ενδεχόμενης προϋπάρχουσας ασθένειας που συνέβαλε στον θάνατο του θύματος.

-Υπεράσπιση: Υπάρχουν περιγραφές ότι το προηγούμενο βράδυ είχε έντονη εφίδρωση. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου;

-Μάρτυρας: Αν δηλαδή το προηγούμενο βράδυ έπαθε έμφραγμα; Δεν είναι εύρημα. Δεν βρέθηκε κάτι.

-Υπεράσπιση: Το στρες είναι η φυσική, η ψυχολογική δύναμη που διαταράσσει ισορροπία. Οι εργώδεις προσπάθειες του θανόντος πριν από τα χτυπήματα, όταν προσπαθούσε να βγει από το μαγαζί, εντάσσεται σε αυτό που λέτε στρες; Οταν σήκωνε τον πυροσβεστήρα των έξι κιλών, όταν χτυπάει την πόρτα να βγει… μπορείτε να αποκλείσετε το επεισόδιο να ξεκίνησε εκείνη τη στιγμή;

Μάρτυρας: Οχι.

Η διαδικασία συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News