627
Ο Ρότζερ Φέντερερ στο περσινό τουρνουά του Γουίμπλεντον. Ο Ελβετός δεν θέλει να σταματήσει να αγωνίζεται... | GettyImages

Ο υπέροχος αγώνας του Ρότζερ Φέντερερ

Sportscaster Sportscaster 21 Ιουνίου 2022, 15:40
Ο Ρότζερ Φέντερερ στο περσινό τουρνουά του Γουίμπλεντον. Ο Ελβετός δεν θέλει να σταματήσει να αγωνίζεται...
|GettyImages

Ο υπέροχος αγώνας του Ρότζερ Φέντερερ

Sportscaster Sportscaster 21 Ιουνίου 2022, 15:40

Το εφετινό Γουίμπλεντον, που αρχίζει τη Δευτέρα (27/6), θα το παρακολουθήσει ως θεατής. Θα είναι η πρώτη φορά εδώ και 23 χρόνια, που δεν θα αγωνιστεί στο αγαπημένο του τουρνουά: αυτό που έχει κατακτήσει οκτώ φορές – τις περισσότερες από κάθε άλλον τενίστα. Ο χρόνος και οι τραυματισμοί, εξυφαίνουν ένα άδοξο τέλος για τη μυθική καριέρα του «βασιλιά» του τένις. Αλλά ο Ρότζερ Φέντερερ είναι αποφασισμένος να «πολεμήσει» για μια τελευταία παράσταση, το 2023, στο γρασίδι της αρχαιότερης διοργάνωσης του τένις.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση στο δεξί του γόνατο -την τρίτη σε διάστημα 18 μηνών- ο Ελβετός συμπληρώνει έναν ολόκληρο χρόνο μακριά από τη δράση. Εχει να αγωνιστεί από το Γουίμπλεντον του 2021, στο οποίο είχε φτάσει μέχρι τους προημιτελικούς. Ενα μήνα νωρίτερα είχε αποχωρήσει, για ιατρικούς λόγους, από το Ρολάν Γκαρός. Το πρόβλημα στο πόδι του δεν του επέτρεψε να παίξει, παρά μόνο σε 6 ματς το 2020 και 13 το 2021. Αν συνυπολογίσουμε και την ηλικία του (στις 8 Αυγούστου θα κλείσει τα 41), η επιστροφή του στα κορτ μοιάζει ανέφικτη. Κι όμως, εκείνος ελπίζει – και προσπαθεί, με τη «φλόγα» ενός τινέιτζερ που τώρα κάνει τα πρώτα βήματα της καριέρας του.

Προ ημερών ανάρτησε στο Instagram μια φωτογραφία που τον δείχνει να «λιώνει» στο γυμναστήριο. Εξι μέρες την εβδομάδα, όπως είπε ο ίδιος στον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό SRF, προκειμένου να επανέλθει σε καλή φυσική κατάσταση. Θα μπορούσε να «αράξει» στη δόξα και το χρήμα, που δεν του λείπουν. Στα 20 γκραν-σλαμ και τα (συνολικά) 103 τρόπαια που έχει κατακτήσει. Στα 450 εκατομμύρια ευρώ που έχει κερδίσει από έπαθλα, χορηγίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό θα έκαναν οι περισσότεροι στη θέση του. Εκείνος, όμως, «καίγεται» να ξαναπαίξει τένις υψηλού επιπέδου. Εστω, για μερικούς μήνες ακόμη. Οι θυσίες στις οποίες υποβάλλει τον εαυτό του για να τα καταφέρει, εξηγούν γιατί έγινε ένας θρύλος των σπορ.

Στόχος του είναι, σύμφωνα με τον ατζέντη του, Τόνι Γκόντσικ, να επιστρέψει στα κορτ τον προσεχή Σεπτέμβριο. Πρώτα στο Laver Cup (23/9 έως 25/9 στο Λονδίνο), και τον Οκτώβριο (24-30) στο Swiss Indoors της Βασιλείας, της πόλης στην οποία γεννήθηκε.«Ελπίζω να έχει μια καλή αποθεραπεία αυτό το καλοκαίρι, ώστε να παίξει λίγο το φθινόπωρο και να κάνει μια καλή σεζόν το 2023. Πέρυσι έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια, παίζοντας… με ένα πόδι. Πιστεύω πως θα ήθελε πολύ να εμφανιστεί σε ένα, ακόμη, Γουίμπλεντον – είναι πολύ ξεχωριστό μέρος γι’ αυτόν», είπε ο Γκόντσικ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Standard Sport.

«Πώς, πότε και γιατί, δεν ξέρω ακόμα. Αλλά αυτή είναι η ιδέα», επιβεβαίωσε ο Φέντερερ, μιλώντας στην Tagesanzeiger. «Είμαι περίεργος να δω, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά είμαι αισιόδοξος. Εχω, ήδη, διανύσει πολύ δρόμο – δεν είμαι μακριά. Οι επόμενοι τρεις ή τέσσερις μήνες θα είναι καθοριστικοί. Θα ξεκαθαρίσουν αν έχω μέλλον στο τένις».

Τον Φεβρουάριο του 2004 σκαρφάλωσε, για πρώτη φορά, στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης. Κράτησε την κορυφή επί 310 εβδομάδες, από τις οποίες οι 237, διαδοχικές. Αλλά από χθες (Δευτέρα) βρίσκεται στην 96η θέση του ranking. Εκεί που ήταν τον Σεπτέμβριο του 1999, σχεδόν ένα χρόνο αφότου έγινε επαγγελματίας. Πολύ σύντομα, όταν το εφετινό Γουίμπλεντον θα έχει ολοκληρωθεί, θα του έχουν αφαιρεθεί και οι τελευταίοι βαθμοί από τη συμμετοχή του στον τελικό του 2019. Στο τέλος της grass-season, δηλαδή του αγωνιστικού προγράμματος στο γρασίδι, το όνομά του δεν θα υπάρχει ούτε στο top-200 του αθλήματος. Με τον ίδιο τρόπο θα «εξαφανιστεί» και η Σερίνα Γουίλιαμς. Κι όμως, ο Φέντερερ πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ακόμη ένα «θαύμα», και να… επιστρέψει από το πουθενά.

Μαζί του το πιστεύουν -και το εύχονται- και οι πολυπληθείς οπαδοί του. Πρόκειται, ίσως, για τον πιο δημοφιλή τενίστα του καιρού μας. Τόσο, ώστε πέρυσι τον Δεκέμβριο, αν και είχε αγωνιστεί σε μόλις πέντε διοργανώσεις μέσα στο 2021, ψηφίστηκε ως ο «Fans Favourite Player» (ο αγαπημένος παίκτης των οπαδών) της χρονιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...