465
Ο Χβαλντίμιρ εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Σουηδίας | CreativeProtagon

Ο Χβαλντίμιρ, η φάλαινα-κατάσκοπος των Ρώσων εμφανίστηκε ξανά

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 19:25
Ο Χβαλντίμιρ εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Σουηδίας
|CreativeProtagon

Ο Χβαλντίμιρ, η φάλαινα-κατάσκοπος των Ρώσων εμφανίστηκε ξανά

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 19:25

Ο Χβαλντίμιρ εντοπίστηκε αρχικά στη βόρεια Σκανδιναβία, στην περιοχή Φίνμαρκ της Νορβηγίας. Τα τελευταία τρία χρόνια κατέβαινε σιγά σιγά το βόρειο μέρος της νορβηγικής ακτογραμμής, όμως ξαφνικά τους τελευταίους μήνες επιτάχυνε την κάθοδό του και έφτασε στη Σουηδία.

Πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε στο Χουνεμπόστραντ, στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Σουηδίας. «Δεν ξέρουμε γιατί έχει επιταχύνει τόσο την πορεία της αυτή τη στιγμή», είπε, σύμφωνα με τον Guardian, ο Σεμπάστιαν Στραντ, θαλάσσιος βιολόγος της οργάνωσης OneWhale, προσθέτοντας ότι όλο αυτό είναι πολύ παράξενο, επειδή η φάλαινα απομακρύνθηκε «πολύ γρήγορα από το φυσικό της περιβάλλον».

«Μπορεί να είναι οι ορμόνες που την ωθούν να βρει σύντροφο. Η, μπορεί να είναι η μοναξιά, καθώς οι μπελούγκα είναι ένα πολύ κοινωνικό είδος, ίσως ψάχνει για άλλες φάλαινες μπελούγκα», συμπλήρωσε ο Στράντ και εξήγησε ότι η φάλαινα πιστεύεται ότι είναι 13-14 ετών, «σε μια ηλικία που οι ορμόνες της είναι πολύ υψηλές».

O Χβαλντίμιρ μπορεί να διέφυγε από ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και ίσως να είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό Ναυτικό, καθώς φαίνεται να είναι συνηθισμένος στους ανθρώπους

Ο πλησιέστερος πληθυσμός μπελούγκα βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής μεταξύ της βόρειας ακτής της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου. Η αρσενική φάλαινα δεν πιστεύεται ότι έχει δει άλλη μπελούγκα από τότε που έφτασε στη Νορβηγία τον Απρίλιο του 2019.

Οι Νορβηγοί της έδωσαν το παρατσούκλι Χβαλντίμιρ – ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη φάλαινα στα νορβηγικά, «χβαλ», και την υποτιθέμενη σχέση της με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οταν η φάλαινα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη νορβηγική Αρκτική, θαλάσσιοι βιολόγοι από τη νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας της αφαίρεσαν το λουρί. Διαπίστωσαν ότι αυτό είχε μια βάση υποδοχής για κάμερα και τις λέξεις Equipment St Petersburg εκτυπωμένες στα πλαστικά κουμπώματα.

Οι αξιωματούχοι της διεύθυνσης δήλωσαν ότι ο Χβαλντίμιρ μπορεί να διέφυγε από ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και ίσως να είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό Ναυτικό, καθώς φαινόταν να είναι συνηθισμένος στους ανθρώπους.

Οι Νορβηγοί της έδωσαν το παρατσούκλι Χβαλντίμιρ – ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη φάλαινα στα νορβηγικά, «χβαλ», και την υποτιθέμενη σχέση της με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Μόσχα δεν αντέδρασε ποτέ επίσημα στις νορβηγικές εικασίες ότι η φάλαινα θα μπορούσε να είναι «κατάσκοπος της Ρωσίας».

Ο Στραντ είπε ότι η υγεία της φάλαινας «φαινόταν πολύ καλή» και ότι αναζητούσε ψάρια κάτω από τις εκτροφεία σολομού της Νορβηγίας. Ομως, ανησυχεί για την ικανότητα του Χβαλντίμιρ να βρει τροφή στη Σουηδία και έχει ήδη παρατηρήσει κάποια απώλεια βάρους στο κήτος.

Οι φάλαινες μπελούγκα, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε μήκος περί τα έξι μέτρα και ζουν από 40 έως 60 χρόνια, κατοικούν γενικά στα παγωμένα νερά γύρω από τη Γροιλανδία, τη βόρεια Νορβηγία και τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...