505
Δραγασάκης (αριστερά) και Φάμελλος την εποχή που ήταν στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ | INTIMENEWS

Ο χρησμός του Φάμελλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η περίπτωση Δραγασάκη

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2024, 11:35
Δραγασάκης (αριστερά) και Φάμελλος την εποχή που ήταν στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
|INTIMENEWS

Ο χρησμός του Φάμελλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η περίπτωση Δραγασάκη

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2024, 11:35

Τα όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος –η τέλος πάντων τα όσα διέρρευσε ότι είπε– το βράδυ της Δευτέρας, στην πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα του σύνθεση, μετά δηλαδή και την αλλαγή ηγεσίας, επανατροφοδότησαν, λίγες ώρες πριν από την έλευση του 2025, τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οχι ότι η ονοματολογία έλλειψε τόσο καιρό, αλλά τώρα απέκτησε και «αριστερό» πρόσημο.

Ως γνωστόν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραπέμψει για τις αποφάσεις του σχετικά με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα μέσα Ιανουαρίου (την προηγούμενη φορά, είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις 15 του μήνα). Από την άλλη, η βιαστική προσπάθεια της Νέας Αριστεράς να επιβάλλει τον Χρήστο Ράμμο, επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κατέληξε σε φιάσκο, ενώ οδήγησε και τον ίδιο τον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής σε μια εντελώς άκομψη, αν όχι αστεία, δήλωση.

Ετσι, ήρθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει το δικό του χαρτί. Κατά τη διαρροή από την Κουμουνδούρου για τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του ΕΓ, ο κ. Φάμελλος «εξήρε τη στάση που έχει κρατήσει το κόμμα» στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία κατά την άποψή του, «διαφυλάττει το κύρος του θεσμού». Τόνσε δε ότι «δεν πρέπει αυτό το θέμα να υποταχθεί σε κομματικές σκοπιμότητες, κάτι που έχει κάνει ήδη η ΝΔ». Παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας υποψηφιότητας του «προοδευτικού χώρου».

«Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε συλλογικά και συντεταγμένα στην αρχή του έτους» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προφανώς έχει κάποια υποψηφιότητα στο μυαλό του.

Εδώ αρχίζει η αριστερή ονοματολογία, που δεν ξεφεύγει και τόσο από τις κομματικές σκοπιμότητες που κατά τα άλλα καταγγέλλει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Προ ημερών υπήρξε μια συζήτηση για τον Νίκο Κοτζιά, πρώην υπουργό Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά το όνομα «κάηκε» γρήγορα. Και τώρα προέκυψε το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη, άλλοτε αντιπροέδρου της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο οποίος αποχώρησε μεν από τον ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η περίπτωσή του έχει κάποια χαρακτηριστικά που βολεύουν την επιχειρούμενη πολιτική αναβάπτιση του κόμματος, μετά την περιπέτεια του Στέφανου Κασσελάκη.

Κατ’ αρχάς ο κ. Δραγασάκης, στα 77 του πια και έχοντας αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή, θεωρείται μια περίπτωση του αποκαλούμενου «σοβαρού» ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν ο κ. Δραγασάκης από αυτούς που, πίσω στο περιπετειώδες 2015, πρώτοι συνειδητοποίησαν το κακό που έκανε ως υπουργός Οικονομικών και «asset» της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –κατά τη γνωστή ρήση του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα–, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Επειτα, ο κ. Δραγασάκης υπηρετεί ως πιθανός υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας την προφανή κομματική σκοπιμότητα: είναι μια προσωπικότητα που «πατάει» τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Αριστερά και μια πρότασή του από την Κουμουνδούρου θα φέρει το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση –που απέτυχε στις ευρωεκλογές, δημοσκοπικά ασθμαίνει, αλλά εξακολουθεί να μετρά 11 βουλευτές– σε δύσκολη θέση.

Ενα «ναι» του κ. Χαρίτση –που δύσκολα θα μπορεί να κάνει διαφορετικά– θα είναι μια πρόβα επανένωσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους «αποστάτες» της Νέας Αριστεράς, που μαζί φτάνουν να αριθμούν 37 βουλευτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...