547
Μέγκαν και Χάρι: βραβεύτηκαν από τους Αμερικανούς ως «ηρωικό ζεύγος» αντιρατσιστών | EPA/Peter Foley

Ο Χάρι και η Μέγκαν έγιναν αντιρατσιστές «ήρωες»

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 10:31
Μέγκαν και Χάρι: βραβεύτηκαν από τους Αμερικανούς ως «ηρωικό ζεύγος» αντιρατσιστών
|EPA/Peter Foley

Ο Χάρι και η Μέγκαν έγιναν αντιρατσιστές «ήρωες»

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 10:31

Μια υπόθεση «που συγκλονίζει τη Βρετανία», όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της Coriere della Sera από το Λονδίνο, χαρίζει γέλιο σε χαλεπούς καιρούς και διά τούτο αξίζει την προβολή και πέραν της Νήσου. Δεδομένου ότι η Εθνική Αγγλίας δεν απέτυχε (ακόμη) στο Μουντιάλ, το στόρι αφορά το απολωλός ζεύγος Χάρι και Μέγκαν. Τι έκανε; Τώρα, τίποτε. Απλώς, το βράβευσαν επειδή κάποτε «κατήγγειλε ευθαρσώς» το Μπάκιγχαμ ως ρατσιστική φωλιά.

Ο δούκας Χάρι και η δούκισσα Μέγκαν τιμήθηκαν με το βραβείο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απονέμεται από την Κέρι Κένεντι, εγγονή του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, στη μνήμη του Μπομπ Κένεντι. Θα το παραλάβουν στις 6 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια ενός γκαλά που θα γίνει στη Νέα Υόρκη. Προς το παρόν ξεσπαθώνουν, πάντως, τα ταμπλόιντ της Βρετανίας: «Είναι τερατώδες» και «κακόγουστο καλαμπούρι» είναι δύο ήπιοι χαρακτηρισμοί μεταξύ των όσων εξαπέλυσαν.

Τα φύλλα δεν ενοχλήθηκαν τόσο από το γκαλά, από το γεγονός δηλαδή ότι οι υπόλοιπες καρέκλες στο τραπέζι του ζεύγους νοικιάστηκαν για ένα εκατομμύριο δολάρια, όσο από το σκεπτικό της βράβευσης των δύο νέων: η Κέρι Κένεντι διατείνεται ότι ο Χάρι και η Μέγκαν «είχαν το ηθικό θάρρος να καταγγείλουν το Παλάτι», ενώ τους απένειμε και τον άτυπο πλην αξιοζήλευτο χαρακτηρισμό του «ηρωικού ζεύγους».

«Πήγαν στο παλαιότερο ίδρυμα που έχει υπάρξει στη βρετανική Ιστορία» είπε η Κέρι, «και τους είπαν τι έκαναν λάθος. Ηξεραν ότι θα είχαν συνέπειες, ότι θα εξοστρακίζονταν, ότι θα έχαναν την οικογένειά τους, τη θέση τους. Ομως, το έκαναν επειδή πίστευαν πως, σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν αμφισβητούσαν την εξουσία, δεν θα μπορούσαν να ζήσουν αρμονικά οι δυο τους. Νομίζω ότι υπήρξαν ηρωικοί».

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο βραβείο έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Κλίντον, ον Μπαράκ Ομπάμα και ο νοτιοαφρικανός επίσκοπος κατά του Απαρτχάϊντ Ντέσμοντ Τούτου, αντέδρασαν κάποιοι και στις ΗΠΑ. Ο αδερφός της Κέρι, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, χαρακτήρισε την απόφαση «ανησυχητική», ενώ ο καθηγητής Ντέιβιντ Νάσοου, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ βιογράφος του Κένεντι, μίλησε για «γελοιότητα» και «παραλογισμό».

Η Daily Mail εμπιστεύθηκε μια σελίδα σχολιασμού στον συγγραφέα A. N. Γουίλσον, ο οποίος έγραψε ότι η απονομή του βραβείου είναι παράλογη και η αποδοχή του τερατώδης έπαρση. «Για ποιον ρατσισμό μιλάνε;», διερωτήθηκε ο σχολιαστής. «Η Ελισάβετ υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Νότιας Αφρικής και χόρεψε με τον πρόεδρο της Γκάνας». Θύμισε και «την πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική δέσμευση του βασιλιά Καρόλου».

Ο Χάρι και η Μέγκαν, στην περιβόητη συνέντευξή τους με την Οπρα Γουίνφρεϊ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι στον γιο τους Αρτσι δεν είχε απονεμηθεί ο τίτλος του πρίγκιπα για ρατσιστικούς λόγους και ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογενείας είχε σχολιάσει επικριτικά το χρώμα του δέρματός του. «Ο ρατσισμός εναντίον μιας οικογένειας», έγραψαν με τη σειρά τους οι λονδρέζικοι Times σε κύριο άρθρο τους, «είναι πολύ σοβαρή κατηγορία, όχι κάτι που λέγεται σε ένα talk show». Και ο τίτλος του άρθρου τους δεν αφήνει περιθώριο παρανόησης: «Το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δόθηκε στον Χάρι και στη Μέγκαν είναι ένα κακόγουστο αστείο».

«Αποδεχόμενοι το βραβείο», σημείωσε ο Γουίλσον στο αφιέρωμα της Mail, «εκτόξευσαν άλλο ένα βλήμα εναντίον του πατέρα του Χάρι, εναντίον του αδελφού του και  των εξαδέλφων του. Αισθανόμαστε απόγνωση εξαιτίας του γεγονότος ότι δύο σούπερ προνομιούχοι, φαντασιόπληκτοι και ανόητοι, δεν αντιλαμβάνονται την κατάστασή τους».

Φυσικά, όποια σκέψη είχε κατά νου του ο Κάρολος για να προσεγγίσει το αναιδές ζεύγος και να συμφιλιωθούν, με την ιστορία της βράβευσης διαλύθηκε πάραυτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...