569
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στις πρόσφατες δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη - σε δεύτερο πλάνο ο Απόστολος Τζιτζικώστας | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Χαρδαλιάς λέει ότι και ο Τζιτζικώστας είχε εισηγηθεί εγκαίρως μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2020, 22:26
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στις πρόσφατες δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη - σε δεύτερο πλάνο ο Απόστολος Τζιτζικώστας
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Χαρδαλιάς λέει ότι και ο Τζιτζικώστας είχε εισηγηθεί εγκαίρως μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2020, 22:26

Ένα κομμάτι από το δαιδαλώδες παζλ του τι τελικά συνέβη στη Θεσσαλονίκη και χάθηκε ο έλεγχος, με συνέπεια η πόλη να γίνει επίκεντρο της επιδημίας το τελευταίο δίμηνο και να φτάσει να μετράει εκατοντάδες νεκρούς από τον κορονοϊό, αποκάλυψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τουλάχιστον με βάση τα όσα είπε στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας και μεταξύ άλλων είπε ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είχε και αυτός εισηγηθεί τη λήψη επιπλέον μέτρων πριν από το —όπως αποδείχτηκε καταστροφικό για τον περιορισμό της διασποράς— τριήμερο της 26ης – 28ης Οκτωβρίου προς την κυβέρνηση.

Έως τώρα, το βασικό κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι κανείς δεν είχε προτείνει εγκαίρως μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη, ούτε στις 19 Οκτωβρίου όταν έγινε τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης, ούτε στις 22 Οκτωβρίου όταν ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφτηκε την πόλη και έγινε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τελικά τα μέτρα ελήφθησαν πολύ αργά, στις 30 Οκτωβρίου, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή (εδώ) παραδέχτηκε την καθυστέρηση, αποδίδοντάς την όμως στο γεγονός ότι κάποιοι ήθελαν να γίνουν οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Δεν είπε ποτέ ποιοι.

Με δεδομένο όμως ότι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε ζητήσει από πολύ νωρίς τη λήψη μέτρων —στις 19 Οκτωβρίου είχε επισημάνει το πρόβλημα, ενώ στις 22 Οκτωβρίου είχε δηλώσει: «χρειάζονται μέτρα, ήδη τα έχω εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό»–, η αποκάλυψη του κ. Χαρδαλιά για αντίστοιχο αίτημα του κ. Τζιτζικώστα, αναδεικνύει ένα σοβαρότατο θέμα: ποιος τελικά δεν ήθελε τη λήψη μέτρων στην πόλη; Είναι δυνατόν να ήταν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων;

Eως τώρα η Επιτροπή δεν έχει απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα για το αν και πότε εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη —«δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή στην Επιτροπή να σιωπά για το θέμα αυτό» παρατήρησε πρόσφατα (εδώ) ο Βαγγέλης Βενιζέλος, από τους λίγους πολιτικούς που επιμένουν να αναδεικνύουν το θέμα ως μείζον στη διαχείριση της επιδημίας.

Τώρα έρχεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος να φωτίσει μια νέα πτυχή. Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που έδωσε στη «ΜτΚ» και στον Βαγγέλη Στολάκη, ο κ. Χαρδαλιάς ερωτάται:

Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν στα τέλη Οκτωβρίου. Την κρίσιμη δηλαδή περίοδο πριν τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήσατε στην Περιφέρεια στις 22 Οκτωβρίου δεν υπήρξαν εισηγήσεις και ανησυχίες; Δεν συμμετείχε σε αυτές και ο Περιφερειάρχης και λοιποί αυτοδιοικητικοί;

Και ο υφυπουργός απαντά:

«Με λυπεί, ξέρετε, η εύκολη εκ των υστέρων κριτική διάθεση. Και αυτό γιατί παραγνωρίζει μία βασική παράμετρο στην τόσο δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να επιλύσουμε -ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα χωρίς συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία που να τα επιβάλλουν. 

Και τα μέτρα τα εισηγούνται και τα δεδομένα αξιολογούνται από τους έγκριτους επιδημιολόγους μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μία ακόμη πραγματικότητα είναι πως ό,τι μέτρα και αν πάρουμε, αν δεν έχουμε τη συνεργασία που χρειαζόμαστε από όλους, τα μέτρα αυτά θα είναι ανεπαρκή. 

Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, είπε ότι υπήρξαν λιγοστές εισηγήσεις και προφανώς ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε αυτές. Το σίγουρο είναι ότι η μάχη είναι κοινή και τη δίνουμε καθημερινά δίπλα-δίπλα με τους αιρετούς μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. 

Σε κάθε περίπτωση, οι Θεσσαλονικείς, μαζί με όλους τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουν μία δύσκολη μάχη που σταδιακά φαίνεται ότι κερδίζεται. Ας συνεχίσουμε έτσι και την περίοδο των εορτών, ας ξεπεράσουμε ακόμα μια φορά το σκόπελο, γιατί η ακτή είναι πια κοντά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...