Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια είχε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, έπειτα από δικό του αίτημα, προκειμένου να ενημερώσει τον έλληνα ομόλογό του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε πριν από τρεις ημέρες με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mεβλούτ Τσαβούσογλου (περισσότερα εδώ). Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο κ. Δένδιας θα δει τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα.
Οσον αφορά το περιεχόμενο της συνδιάλεξής του με τον κ. Μάας, ο κ. Δένδιας ήταν εξαιρετικά επιγραμματικός στο «τιτίβισμά» του.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, @HeikoMaas, συζητήσαμε για τις πρόσφατες επαφές του στην Άγκυρα και τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις. pic.twitter.com/ej0byG2Q8N
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 21, 2021
Ο Τσαβούσογλου
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη είχε συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, κατά την οποία κυριάρχησαν οι γνωστές γενικολογίες και τα ευχολόγια.
Χαιρετίζοντας την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για «βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα», ευχόμενος να «δούμε μια αποκλιμάκωση με διάρκεια στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
«Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα ώστε να έχει διάρκεια (σσ. η θετική ατμόσφαιρα)» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, η Ελλάδα προέβη σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τις υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά την Τετάρτη.
Τρεις ημέρες πριν από την επανεκκίνηση του 61ου γύρου στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις. «Είναι επαφές. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν τηρούνται πρακτικά. Δεν μετέχει κανένας τρίτος, είναι μεταξύ μόνο των δύο πλευρών. Δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
- Διαβάστε: Τι (δεν) είναι οι διερευνητικές επαφές
Ξεδιπλώνοντας περαιτέρω το πλέγμα των διερευνητικών επαφών, ο κ. Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε πως είναι άτυπες, μη δεσμευτικές, εμπιστευτικές συζητήσεις προκειμένου να διερευνηθούν τα σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Επισήμανε ότι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη της ελληνικής πλευράς, ότι αν διεξαχθούν καλή τη πίστει, μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων. Διαμήνυσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στον 61ο γύρο καλή τη πίστει και με πνεύμα συνεργασίας.
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, δεν διαπραγματευόμαστε οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία και υπογράμμισε πως η θέση της Ελλάδας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Σε ερώτηση για την προσφορά καλών υπηρεσιών από διάφορες χώρες για διαμεσολάβησή τους μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τούς ευχαρίστησε και τόνισε εκ νέου πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη διαμεσολάβηση τρίτων για να μιλάει με την τουρκική πλευρά, επισημαίνοντας πως οι επαφές είναι μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπάρχει ανάγκη διαμεσολάβησης τρίτων. «Μιλάμε απευθείας» προσέθεσε.
Περαιτέρω, σημείωσε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο και ότι θα ήταν ανοιχτή σε μια ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δηλαδή, όπως διευκρίνισε, όταν υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική και υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά είχε πει πως ένας βασικός όρος για να προχωρήσουμε προς μια τέτοια συνάντηση είναι να υπάρξει αποχή από προκλήσεις. Προσέθεσε πως σε προσωπικό επίπεδο είναι πολύ καλή η σχέση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αναφερόμενος στην επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόνισε πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, όπως προβλέπεται και από τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, οπουδήποτε και οποτεδήποτε κρίνει.
Ερωτηθείς για τις υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η ελληνική πλευρά προβαίνει σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική πλευρά, στο οποίο τονίζει πως τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος. Ομοίως, επανέλαβε, έγινε διάβημα και για την πρόσφατη επακούμβηση του σκάφους του Λιμενικού κοντά στα Ίμια.
Σε ό,τι αφορά στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, δήλωσε πως η Ελλάδα τη στηρίζει πλήρως, με την πεποίθηση ότι αποτελεί συστατικό παράγοντα του καθεστώτος ελέγχου συμβατικών εξοπλισμών στον ευρω-ατλαντικό χώρο. Οπως είπε, η χώρα μας εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις προβλέψεις της συνθήκης, τηρώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις που ανέλαβε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News