648
Το λιμάνι του ιστορικού Τομπρούκ. Εκεί θέλει ο Πούτιν να λειτουργήσει η νέα ρωσική ναυτική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο | CreativeProtagon/REUTERS/EPA

Ο Χαφτάρ δίνει στον Πούτιν ναυτική βάση στο Τομπρούκ;

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 19:16
Το λιμάνι του ιστορικού Τομπρούκ. Εκεί θέλει ο Πούτιν να λειτουργήσει η νέα ρωσική ναυτική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο
|CreativeProtagon/REUTERS/EPA

Ο Χαφτάρ δίνει στον Πούτιν ναυτική βάση στο Τομπρούκ;

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 19:16

Την έντονη αμερικανική ανησυχία προκάλεσε η είδηση που κυκλοφόρησε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της Λιβύης (δεν αποσαφηνίζεται αν οι πηγές κατοικοεδρεύουν στην Τρίπολη ή στη Βεγγάζη, το πιθανότερο όμως είναι να εκφράζουν την αντίληψη του πολιτικού προσωπικού της πρώτης). Αφορά τη ρωσική εκδήλωση ενδιαφέροντος για δημιουργία ναυτικής βάσης στην Ανατολική Μεσόγειο, σε λιβυκό έδαφος και απέναντι από την Κρήτη, ελεγχόμενο από τις πολιτικοστρατιωτικές δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Αν το deal κλείσει, παγιώνεται η διαίρεση της Λιβύης σε δύο τιμάρια, ένα φιλοδυτικό και ένα φιλορωσικό, και δημιουργούνται οι συνθήκες για αναζωπύρωση του λιβυκού εμφυλίου, με τις αντίστοιχες ξένες πολεμικές βοήθειες και με τον τοπικό τζιχαντισμό να παίζει τον ρόλο του αγνώστου χ στο πρόβλημα (διότι αν δεν υπήρχε η εν εξελίξει παρόξυνση του Παλαιστινιακού, οι διάφορες ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, εν μέρει ελεγχόμενες από την Τουρκία, θα συμπαρατάσσονταν αναφανδόν με την Τρίπολη).

Φυσικά, το ρωσικό ενδιαφέρον περί ίδρυσης βάσης στην Ανατολική Λιβύη δημιουργεί στο μεγάλο κάδρο της γεωπολιτικής, και ειδικά όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, συνθήκες αταξίας εις βάρος των ΗΠΑ, καθώς οι Ρώσοι ήδη διαθέτουν στη Συρία ετοιμοπόλεμες βάσεις, μια ναυτική στην Ταρτούς και μια αεροπορική στη Λαττάκεια. Επίσης, η Ρωσία έχει υπογράψει συμφωνία με το Σουδάν για να ιδρύσει άλλη μια ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θα της δώσει μόνιμη πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ, στον Ινδικό Ωκεανό και στην Αραβική Χερσόνησο.

Πού θέλουν να ναυλοχήσουν οι Ρώσοι στη Λιβύη; Κατά το δημοσίευμα, στο ιστορικό λόγω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Τομπρούκ. «Η διατήρηση της Ρωσίας μακράν της Μεσογείου είναι βασικός στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ. Αν η Ρωσία καταφέρει να αποκτήσει λιμάνια εκεί, θα έχει τη δυνατότητα να κατασκοπεύει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση» σχολίασε ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Λιβύη, Τζόναθαν Γουίνερ.

Το αμερικανικό πρακτορείο έγραψε ότι οι βάσεις για τη… βάση έπεσαν στη συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Χαφτάρ, η οποία έγινε στη Μόσχα στις 28 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι για την αντιμετώπιση του τζιχαντιστικού κινδύνου εκ Λιβύης (ή και εκ Τουρκίας σε σχέση με το λιβυκό ζήτημα) η Αίγυπτος έχει δημιουργήσει τη δική της σύγχρονη ναυτική βάση στη Μάρσα Ματρούχ, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τη διοίκηση της Βεγγάζης (το παρακάτω καρέ είναι από τη συνάντηση των στρατιωτικών ηγεσιών της Αιγύπτου και της Ανατολικής Λιβύης που έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου εκεί).

Θερμή χειραψία μεταξύ του αιγύπτιου αντιστράτηγου Οσάμα Αξάρ (αριστερά) και του λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY)

Ο Χαφτάρ, λοιπόν, δίνει βάση στον Πούτιν. Και να τι παίρνει. Συστήματα αεράμυνας για να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες δυνάμεις της Τρίπολης, που υποστηρίζονται και από τούρκους στρατιωτικούς σε ρόλο εκπαιδευτών πιλότων και κομάντος, αλλά και τις αεροπορικές βάσεις που κατείχε και χρησιμοποιούσε κατά το παρελθόν η Ομάδα Βάγκνερ.

Η Repubblica, αναμεταδίδοντας το ρεπορτάζ του Bloomberg, έκανε την παρατήρηση ότι αν ο ελλιμενισμός των ρωσικών πολεμικών σκαφών αφορά όντως το Τομπρούκ, τότε «τα ρωσικά πλοία θα βρίσκονται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Το Bloomberg σημείωσε ότι, εφόσον το deal επιτευχθεί, η ρωσική βάση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, διότι «απαιτείται ουσιαστικός εκσυγχρονισμός των λιμενικών εγκαταστάσεων». Ρώτησε σχετικώς τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, καθώς και τη Βεγγάζη και την Τρίπολη, όμως δεν έλαβε απαντήσεις από κανέναν.

Μετά τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση στη Λιβύη και το λιντσάρισμα του Μουαμάρ Καντάφι από τον όχλο, το 2011, η Ρωσία έχασε επιχειρήσεις αξίας 4 δισ. δολαρίων στη βορειοαφρικανική χώρα. Στην περιοχή που ελέγχει ο Χαφτάρ υπάρχουν και τα κοιτάσματα πετρελαίου της Λιβύης.

Την προσέγγιση της Ανατολικής Λιβύης με τη Ρωσία, που εγκυμονεί συνέπειες μεγάλης σημασίας, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να την αποφύγουν οπωσδήποτε, έτσι την περασμένη εβδομάδα έστειλαν στη Βεγγάζη για διαβουλεύσεις τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική, στρατηγό Μάικλ Λάνγκλεϊ, και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόλαν, όμως δεν πέτυχαν τίποτε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...