625
Κοραλλιογενής ύφαλος στο Κι Γουέστ της Φλόριντα, όπου την 24η Ιουλίου τα ρηχά νερά πλησίασαν για αρκετές ώρες τους 38 βαθμούς Κελσίου | Shutterstock/Off Axis Production

Ο ωκεανός στη Φλόριντα κατέγραψε θερμοκρασία σάουνας!

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2023, 09:37
Κοραλλιογενής ύφαλος στο Κι Γουέστ της Φλόριντα, όπου την 24η Ιουλίου τα ρηχά νερά πλησίασαν για αρκετές ώρες τους 38 βαθμούς Κελσίου
|Shutterstock/Off Axis Production

Ο ωκεανός στη Φλόριντα κατέγραψε θερμοκρασία σάουνας!

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2023, 09:37

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της παγκοσμίως. Η μετάλλαξη του κλίματος δεν είναι φαινόμενο που επηρεάζει μόνο τη Μεσόγειο. Η θερμοκρασία του ωκεανού στην επιφάνεια γύρω από τα νησάκια (Keys) της Φλόριντα εκτινάχθηκε αυτή την εβδομάδα στους 38,43 βαθμούς Κελσίου – αριθμός που συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς η θερμότητα των ωκεανών γύρω από την Πολιτεία φτάνει σε πρωτοφανώς ακραία επίπεδα.

Μια σημαδούρα θερμοκρασίας που επιπλέει στα νερά του κόλπου Μανατί, στο εθνικό πάρκο Εβεργκλεϊντς της Πολιτείας της Φλόριντα, κατέγραψε την υψηλή θερμοκρασία αργά το απόγευμα της Δευτέρας 24 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Αλλες κοντινές σημαδούρες ξεπέρασαν αντίστοιχα τους 38 και 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι φυσιολογικές θερμοκρασίες του νερού για την περιοχή αυτή την εποχή του χρόνου θα έπρεπε να είναι μεταξύ 23 και 31 βαθμών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Το επίπεδο θερμότητας που καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα είναι περίπου αντίστοιχο με αυτό μιας σάουνας ή ενός υδρομασάζ.

Αρχεία για τη θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών δεν τηρούνται, αλλά μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι η υψηλότερη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε εκείνη τη χρονιά ήταν 37,61 βαθμοί Κελσίου στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian.

Οι ακραίες μετρήσεις προστίθενται στα προηγούμενα σήματα κινδύνου σχετικά με τα θερμαινόμενα νερά της Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η παρατεταμένη ζέστη συνεχίζει να «ζεματάει» άλλα μέρη της χώρας. Η ακτή της νότιας Φλόριντα αντιμετωπίζει έναν ακραίο καύσωνα που απειλεί τη θαλάσσια ζωή και τα ωκεάνια οικοσυστήματα.

«Δεν περιμέναμε αυτή η θέρμανση τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά, ούτε πως θα ήταν τόσο ακραία» είπε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ο Ντέρεκ Μανζέλο, μέλος του Παρατηρητηρίου των Κοραλλιογενών Υφάλων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. «Αυτό είναι άνευ προηγουμένου σύμφωνα με τα αρχεία μας».

Τα κύματα καύσωνα επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τους ωκεανούς του πλανήτη, καταστρέφοντας φύκια, θαλάσσια χόρτα και κοράλλια και εξοντώνοντας εκτάσεις θαλάσσιας ζωής με τον τρόπο που «πυρκαγιές εξαφανίζουν τεράστιες δασικές εκτάσεις». Ερευνα του 2019 διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ημερών καύσωνα στον ωκεανό είχε τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Ενας καύσωνας του 2021 πιθανότατα αφάνισε περισσότερα από 1 δισ. θαλάσσια όντα κατά μήκος του Ειρηνικού στον Καναδά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η αυξανόμενη συχνότητα και η ένταση των έντονων καιρικών συνθηκών –τόσο στην ξηρά όσο και στους ωκεανούς– είναι σύμπτωμα της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτεί ακραίες καταστάσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί, με τους καύσωνες να αναμένεται να επιμείνουν έως τα τέλη Αυγούστου.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες της θάλασσας έχουν φτάσει σε μηνιαία υψηλά ρεκόρ από τον Μάιο, εν μέρει και λόγω της εμφάνισης του φαινομένου Ελ Νίνιο. Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας παγκοσμίως έχουν σπάσει τα μηνιαία ρεκόρ θερμότητας για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη NOAA.

Οι θερμοκρασίες στη Φλόριντα αποτελούν επίσης απειλή για τις προμήθειες τροφίμων –άρα για τα προς το ζην– όσων η εργασία είναι συνδεδεμένη με το νερό. Η NOAA προειδοποίησε νωρίτερα τον Ιούλιο ότι το θερμότερο νερό γύρω από τη Φλόριντα θα μπορούσε να υπερτροφοδοτήσει τροπικές καταιγίδες και τυφώνες, καθώς αποκτούν περισσότερη ενέργεια πάνω από τα θερμότερα νερά.

Η άνοδος της θερμοκρασίας καταπονεί επίσης σοβαρά τους κοραλλιογενείς υφάλους γύρω από τα νησάκια της Φλόριντα, αναφέρει η υπηρεσία: οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει λεύκανση σε μερικά από τα πιο ανθεκτικά κοράλλια των Keys, ενώ αρκετά έχουν ήδη καταστραφεί.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη Φλόριντα θα μετρήσουν ως παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς η περιοχή είναι ρηχή, περιέχει θαλάσσια φυτά και μπορεί να επηρεαστεί από το ζεστό έδαφος στο κοντινό εθνικό πάρκο Εβεργκλεϊντς, σύμφωνα με τον τροπικό μετεωρολόγο του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Μπράιαν ΜακΝόλντι.

Ωστόσο, ο ΜακΝόλντι χαρακτηρίζει το φαινόμενο «εντυπωσιακό», προσθέτοντας πως το γεγονός ότι έγιναν δύο μετρήσεις ύψους σχεδόν 38 βαθμών Κελσίου σε διαδοχικές ημέρες δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στις μετρήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...