1160
| Alexandros Alamaniotis / SOOC

«Ο Βόλος όλος έγινε λίμνη» – Εξασθένηση της κακοκαιρίας Elias από το απόγευμα, αναλυτική πρόβλεψη

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2023, 10:08
|Alexandros Alamaniotis / SOOC

«Ο Βόλος όλος έγινε λίμνη» – Εξασθένηση της κακοκαιρίας Elias από το απόγευμα, αναλυτική πρόβλεψη

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2023, 10:08

«Ο Βόλος όλος έγινε λίμνη». Οι πέντε αυτές λέξεις περιγράφουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ολόκληρη η πόλη του Βόλου μετά το νέο χτύπημα που δέχθηκε, αυτή τη φορά από την κακοκαιρία Elias, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες, αλλά και εκτιμήσεις μετεωρολόγων, ήταν ισχυρότερη ακόμη και από την Daniel.

Εικόνα

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που συνεχίζονται και την Πέμπτη, σε ισχύ βρίσκεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη (εστάλη και νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, το οποίο ανέφερε: «Υενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου με εντολή της ΕΛΑΣ λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία 153 άτομα, ενώ συνολικά στη Μαγνσία σε ασφαλή σημεία μεταφέρθηκαν 257 άτομα. Μέχρι αργά τη νύχτα της Τεταρτης προς Πέμπτη  το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος  είχε λάβει 420 κλήσεις μόνο για την πόλη του Βόλου, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έχει μείνει χωρίς ρεύμα.

«Το 80% της πόλης παραμένει χωρίς ρευμα. Το νερό δημιουργεί πρόβλημα. Οι αγωγοί έφυγαν. Ο κόσμος δεν μπορεί να δουλέψει», περιέγραψε σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας  Μπέος.

Οπως είπε, οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής να καθαρίσει ρέματα και φρεάτια και να απομακρύνει φερτά υλικά είναι συνεχείς. ωστόσο η κούραση των χειριστών των μηχανημάτων είναι μεγάλη μετά από 20 ημέρες συνεχούς εργασίας

«Μιλάμε για εκατομμύρια νερό και λάσπη. Που το είχε τόσο νερό ο Θεός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλου, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τα ελλιπή μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας τη πόλης.

Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που προκάλεσε η νέα κακοκαιρία ανέφερε ότι το νερό δεν έχει διέξοδο να φύγει και το γεγονός ότι η πόλη δεν έχει ρεύμα έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι αντλίες.

«Σταμάτησαν γεωτρήσεις, κόπηκαν σωλήνες» είπε ο κ. Μπέος, τονίζοντας πως  δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση είναι η ποιότητα του νερού στην πόλη μετά από τη νέα καταστροφή.

Οι ζημιές, εκτίμησε, είναι μεγαλύτερες από εκείνες της κακοκαιρίας Daniel. «Ο Βόλος όλος έγινε λίμνη», παρατήρησε χαρακτηριστικά και κάνοντας λόγο για  πρωτοφανές φαινόμενο, συμπλήρωσ πως «δεν μπορείς να μαζέψεις τόσο νερό που έρχεται».

Στο λιμάνι του Βόλου η στάθμη της θάλασσας έχει φτάσει μέχρι την προβλήτα και την παραλία της πόλης, η οποία έχει βυθιστεί στα λασπόνερα και τα φερτά υλικά.

Εικόνα

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας έσπασε στη γέφυρα του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης, πλημμυρίζοντας σπίτια και επιχειρήσεις

Ο περιφερειακός Βόλου είναι απροσπέλαστος, ενω σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στον κόμβο προς την Αγριά.

Δύσκολες ώρες επίσης, λόγω της κακοκαιρίας Elias, περνάει η κεντρική και βόρεια Εύβοια, όπως και πολλές περιοχές της Θεσσαλίας,.

Στην Εύβοια σε ισχύ έχει τεθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το κεντρικό οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Συγκεκριμένα το σοβαρότερο πρόβλημα είναι στο κεντρικό οδικό δίκτυο που ξεκινάει από τα Ψαχνά και φτάνει μέχρι το Μαντούδι και από εκεί προς Β. Εύβοια.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα από τις πλημμύρες και σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, κυρίως στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Τελευταίο χωριό που εκκενώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν το Αχίλλειο Φαρσάλων, ενώ αρκετά ήταν τα χωριά της Λάρισας που χρειάστηκε χθες βράδυ μέχρι σήμερα τα ξημερώματα να εκκενωθούν.
Την Τετάρτη εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθούν αρκετά χωριά. Η ενεργοποίηση του 112 αφορούσε τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα, περίπου στα 4 μέτρα, ενώ ξεπέρασε τα 6 μέτρα στην λίμνη Κάρλα, προκαλώντας εκ νέου ανησυχία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 10.495 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.768 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.577 άτομα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από χθες έως και σήμερα στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 173 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 72 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 9 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί, έλαβε 77 κλήσεις, εκ των οποίων 29 για αντλήσεις υδάτων, τρεις για κοπές δέντρων και δύο για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, από χθες έως σήμερα, έλαβε 15 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και 4 για κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Αττικής από χθες Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί, έλαβε 70 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και τέσσερις μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Εξασθένηση των φαινομένων από σήμερα

Προς το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα στη Μαγνησία και τις γειτονικές περιοχές θα εξασθενήσουν. Ο άστατος καιρός, πάντως, θα συνεχιστεί  με τοπικές καταιγίδες σε πολλές περιοχές όχι μόνο στα ηπειρωτικά, αλλά και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Την Παρασκευή ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί με τοπικές μπόρες και καταιγίδες σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως στα δυτικά. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, δεν προβλέπεται κάποιο νέο καιρικό σύστημα το Σαββατοκύριακο όπου ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ,  την Πέμπτη αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν

Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες το βράδυ κυρίως στα νότια και ανατολικά τμήματα. Οι άνεμοι ασθενείς, η θερμοκρασία έως 27 βαθμούς.

Σύμφωνα ε τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη,  οι βροχές θα επιμείνουν μέχρι και την Κυριακή.

Μιλώντας για την κακοκαιρία Elias,  σημείωσε: «Πιστεύω πως το φαινόμενο αυτό είχε μεγαλύτερη ένταση από τον Daniel, αλλά μικρότερη διάρκεια. Αν έμενε περισσότερο χρονικό διάστημα ο πυρήνας καταιγίδων -που πέρασε από τη Β. Εύβοια και κατέληξε στην περιοχή της Μαγνησίας και στη συνέχεια κινήθηκε μέχρι την κεντρική Στερεά- τότε θα μιλούσαμε για μεγαλύτερο όγκο νερού. Είναι ένα φαινόμενο που δεν το παρατηρούμε πολύ συχνά».

Μέχρι και αργά το μεσημέρι έως και το απόγευμα τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν σε Βόλο και Εύβοια, οπότε χρειάζεται προσοχή. Στην Αττική ίσως εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες μέχρι και το απόγευμα, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι και την Κυριακή ο καιρός θα παραμείνει άστατος, με τις βροχές να μετατοπίζονται ανατολικά και νότια, δηλαδή προς την ακτογραμμή της Πελοποννήσου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ενώ προς το απόγευμα θα βρέχει και κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού από βορρά προς νότα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...