1780
Τραμπ και Μπάιντεν αντιμέτωποι στο πλατό του CNN. Ο Τραμπ ήταν καθαρός νικητής | EPA/WILL LANZONI / CNN PHOTOS

O βήχας του Μπάιντεν, ο «κλαψιάρης» Τραμπ: Οσα έγιναν στο debate

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 07:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/06/2024, 09:20
Τραμπ και Μπάιντεν αντιμέτωποι στο πλατό του CNN. Ο Τραμπ ήταν καθαρός νικητής
|EPA/WILL LANZONI / CNN PHOTOS

O βήχας του Μπάιντεν, ο «κλαψιάρης» Τραμπ: Οσα έγιναν στο debate

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 07:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/06/2024, 09:20

Ακόμα και προτού o Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ μπουν στο πλατό του CNN, στο McCamish Pavilion του Georgia Institute of Technology στην Ατλάντα, για το πρώτο debate των προεδρικών υποψηφίων εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, όλοι αναγνώριζαν ότι επρόκειτο για μια ιστορική τηλεμαχία: για πρώτη φορά ένας νυν πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετώπισε έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ· οι δύο μονομάχοι δεν είχαν υπάρξει στον ίδιο χώρο εδώ και τέσσερα χρόνια (ο Τραμπ εξάλλου είχε αρνηθεί να παραδώσει στον Μπάιντεν τον Λευκό Οίκο)· ήταν η πρώτη φορά που δύο τόσο ηλικιωμένοι αντίπαλοι (με συνολική ηλικία τα 159 χρόνια) βρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο· και η πρώτη φορά που δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία — μόνο προσβολές, ακόμα και όταν έπρεπε να μιλήσουν για σοβαρά θέματα όπως η Μέση Ανατολή.

Υστερα όμως από 90 λεπτά, ήταν ένα debate που ο Τζο Μπάιντεν θα ήθελε να έχει αποφύγει: υποφέροντας από ένα κρύωμα, δυσκολεύτηκε ακόμα και να μιλήσει στην αρχή της τηλεμαχίας και για κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του — ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς, στα 81 του, πολλοί είναι σκεπτικοί για το κατά πόσο η υγεία του του επιτρέπει να διοικεί τις ΗΠΑ. Η αντιπρόεδρός του, Κάμαλα Χάρις, αναγνώρισε πως ο Μπάιντεν «ξεκίνησε αργά» και «αυτό φάνηκε σε όλους».

Τρόμαξαν οι Δημοκρατικοί από τον Μπάιντεν

«Δεν θα περάσω όλη τη βραδιά μιλώντας για τα τελευταία 90 λεπτά, ενώ έχω δει την απόδοσή του τα τελευταία τριάμισι χρόνια», προσέθεσε η αντιπρόεδρος σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει μια πολύ άσχημη εικόνα.

Οπως εξάλλου επεσήμανε το Politico, αυτή η αναμφίβολα προβληματική εμφάνιση του Μπάιντεν, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του debate, έδωσε τροφή σε σχόλια ακόμα και για αντικατάστασή του, λίγους μόλις μήνες πριν τις κάλπες της 5ης Νεοεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε τον Γκάβιν Νιούσομ, τον δημοφιλή κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, ο οποίος βρισκόταν σε διπλανή αίθουσα από εκείνη όπου διεξήχθη η τηλεμαχία, το περίφημο «spin room», όπου γίνονταν οι δηλώσεις και οι αναλύσεις: «Κυβερνήτη, είστε έτοιμος να αντικαταστήσετε τον Τζο Μπάιντεν αν σας ζητηθεί;». Ο Νιούσομ απάντησε απλά ότι είναι «υπερήφανος για τον πρόεδρο».

O Γκάβιν Νιούσομ, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, πριν το debate. Μετά δεν χαμογελούσε… ( (REUTERS/Marco Bello)

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόμα και φιλικά προς το Δημοκρατικό Κόμμα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο ακόμα και για «πανικό» μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου. Η Washington Post έγραψε ότι οι Δημοκρατικοί πανικοβλήθηκαν από την απόδοση του Μπάιντεν και αμφιβάλλουν για το μέλλον του. Οι New York Times σημείωσαν επίσης τις σκέψεις για αντικατάσταση του Μπάιντεν. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήλπιζε να δημιουργήσει ένα θετικό μομέντουμ στην προεκλογική του εκστρατεία, απέναντι στον Τραμπ. Αλλά η εμφάνισή του προκάλεσε κύμα πανικού στο Δημοκρατικό Κόμμα», έγραψαν. To Politico έκανε λόγο για «καταστροφικό» debate για τον Τζο Μπάιντεν. «Οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν ότι το debate θα επανεκκινούσε την καμπάνια. Αλλά όχι έτσι», σχολίασε με προφανή ειρωνεία…

Ακόμα και άνθρωποι που υπήρξαν στο περιβάλλον του Μπάιντεν ή του Μπαράκ Ομπάμα δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους.

«Ηταν πραγματικά ένα απογοητευτικό debate για τον τον Τζο Μπάιντεν», έκρινε η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, η οποία είχε διατελέσει διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου από το 2021 έως το 2023.

Ο 81χρονος Μπάιντεν εμφανίστηκε βραχνιασμένος και τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά της τηλεμαχίας, ενώ κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του. Εδωσε μια εικόνα υπέργηρου και τρόμαξε οπαδούς και αναλυτές, μολονότι στη συνέχεια παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος και εξαπέλυσε συχνά επιθέσεις στον αντίπαλό του. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Τραμπ για τον ρόλο του στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και ότι «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα.

Αργότερα, στο πάρτι που είχε διοργανώσει το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Μπάιντεν παρουσιάστηκε ως ο «νικητής» του debate, οι οπαδοί του φώναζαν «Four more years!» (τέσσερα χρόνια ακόμα) και ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε πως ο Τραμπ έλεγε διαρκώς ψέματα σε όλη την τηλεμαχία.

Ήταν όντως, ένας κλασικός Τραμπ: με οίηση, προσβολές και ακατάσχετα ψέματα –26 μεγάλα ψέματα μέτρησαν οι New York Times! Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον 81χρονο Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος» ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες».

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές. Δεν ήταν η μόνη προσβολή κατά του Τραμπ: ο Μπάιντεν υπενθύμισε στον αντίπαλό του ότι πήγε με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, όσο η γυναίκα του, Μελάνια, ήταν έγκυος, τον αποκάλεσε loser και κορόιδο.

Το γκολφ και η βάφλα

Η υγεία και η ηλικία των δύο ήταν ένα θέμα που επισκίασε το debate. Ο Μπάιντεν είναι 81 ετών – θα πλησιάζει τα 85 στο τέλος μιας δεύτερης θητείας. Ο Τραμπ είναι 78, θα είναι 82 σε τέσσερα χρόνια. Ερωτηθείς για την υγεία του, ο πρώην πρόεδρος, με το γνωστό του ύφος είπε ότι έχει περάσει με επιτυχία όλα τα ιατρικά τεστ και επικαλέστηκε τις επιδόσεις του στο… γκολφ για να δείξει ότι είναι και αθλητικός.

Ο Τζο Μπάιντεν, είπε ο Τραμπ, «δεν μπορεί να ρίξει το μπαλάκι 50 γιάρδες» μακριά. Ο Μπάιντεν δεν το άφησε αναπάντητο. Μίλησε για το βάρος του Τραμπ και είπε ότι θα τον αντιμετώπιζε σε έναν αγώνα γκολφ, αν ο πρώην πρόεδρος υποσχόταν ότι θα μετέφερε ο ίδιος τα μπαστούνια του.

Για την ηλικία του ο Μπάιντεν σχολίασε: «Πέρασα τη μισή μου καριέρα αντιμετωπίζοντας την κριτική ότι είμαι ο νεότερος στην πολιτική, Τώρα είμαι ο γηραιότερος. Αυτός ο τύπος είναι τρία χρόνια μικρότερος και πολλά περισσότερα ανίκανος», ανέφερε δηκτικά.

Σε μια μάλλον απελπισμένη προσπάθεια να δείξει ακμαίος, ο Μπάιντεν εμφανίστηκε με τη σύζυγό του Τζιλ, σε ταχυφαγείο σε μια κωμόπολη της Τζόρτζια –πολιτεία που κέρδισε το 2020– για να φάνε, ή να δείξουν ότι τρώνε, βάφλα. Η πολιτική επικοινωνία όμως, επεσήμαναν αναλυτές, δεν μπορεί να κρύψει την ουσία. Οτι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών απογοήτευσε και τρόμαξε τους υποστηρικτές του –και το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα, που δύσκολα θα αποφύγει τον πειρασμό να ψάξει για αντικαταστάτη του, έστω και την τελευταία στιγμή…

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν στο Waffle House στη Μαριέτα της Τζόρτζια (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Οι τηλεθεατές εξάλλου έκριναν ότι ο Μπάιντεν ηττήθηκε κατά κράτος στο debate: Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, το 67% όσων είδαν την τηλεμαχία είπαν ότι ο Τραμπ ήταν καλύτερος.

Ενα δεύτερο debate  μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα είναι ο Μπάιντεν σε αυτό…

Ποιος είπε τα λιγότερα ψέματα;

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν διάφορα καρφιά στη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών. Το AFP έλεγξε την ακρίβεια κάποιων από τους ισχυρισμούς των δύο υποψήφιων σε θέματα κρίσιμα για την πολιτική ατζέντα.

Ο Τραμπ δήλωσε ψευδώς ότι επί προεδρίας Μπάιντεν «δεν έχουμε πλέον σύνορα» και ότι «εξαιτίας της γελοίας, παράλογης και ιδιαίτερα ηλίθιας πολιτικής του άνθρωποι έρχονται (στις ΗΠΑ) και σκοτώνουν τους συμπολίτες μας σε πρωτοφανή επίπεδα».

Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις για τον αριθμό ρεκόρ μεταναστών που έχουν εισέλθει στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα στις αρχές Ιουνίου το οποίο προβλέπει το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό μόλις συμπληρωθεί συγκεκριμένος αριθμός αφίξεων.

Αυτό ισοδυναμεί «με ενισχυμένη εποπτεία στα σύνορα», σύμφωνα με τη Νικόλ Χάλετ διευθύντρια του Κέντρου για τα Δικαιώματα των Μεταναστών στο πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Παρά μερικά περιστατικά που προκάλεσαν έντονη δημοσιότητα, ανάμεσά τους ο φόνος ενός φοιτητή στη Τζόρτζια, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» για το κύμα εγκληματικότητας των μεταναστών, για το οποίο κάνει λόγο ο Τραμπ προσθέτει η ίδια. «Η εγκληματικότητα μειώνεται σε όλη τη χώρα, αν και η μετανάστευση αυξάνεται», τονίζει.

Τα ποσοστά των βίαιων εγκλημάτων και των εγκλημάτων κατά περιουσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI για το 2022 — τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα.

«Η τεράστια πλειονότητα των βίαιων εγκλημάτων διαπράττονται από Αμερικανούς», διευκρινίζει ο Τζέφρι Φάγκαν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Έκθεση του ινστιτούτου Cato που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 2022 αμερικανοί πολίτες διέπραξαν αναλογικά περισσότερους φόνους απ’ ό,τι μετανάστες.

Σύμφωνα με τη Μισέλ Μίτελστατ, διευθύντρια επικοινωνίας του Migration Policy Institute, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι οι κρατούμενοι και οι τρόφιμοι ψυχιατρείων συρρέουν από τα σύνορα με το Μεξικό.

Τραμπ και Μπάιντεν επέρριψαν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Δημοκρατικός «προκάλεσε τον πληθωρισμό – του άφησα μια χώρα σχεδόν χωρίς πληθωρισμό», κατήγγειλε ο δισεκατομμυριούχος.

Ο νυν πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο προκάτοχός του «κατέστρεψε την οικονομία» στη διάρκεια των τεσσάρων ετών του στον Λευκό Οίκο.

Και οι δύο άνδρες κάνουν λάθος καθώς παραγνωρίζουν τις επιπτώσεις της covid-19 στην οικονομία.

Στο τέλος της θητείας του Τραμπ, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της κρίσης της πανδημίας, ο πληθωρισμός βρισκόταν περίπου στο 1,4%.

Άρχισε να αυξάνεται την άνοιξη του 2021 μέχρι που έφτασε το 9,1% τον Ιούνιο του 2022, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Στη συνέχεια άρχισε αργά να μειώνεται και σήμερα κυμαίνεται στο 3%, υψηλότερο από τον στόχο του 2% της FED.

Πολλοί παράγοντες που συνδέονται με την πανδημία ευθύνονται για αυτό, όπως τα δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν σε προγράμματα βοήθειας και από τις δύο κυβερνήσεις, από τις δυσκολίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ή και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να απορρίψει τις κατηγορίες σχετικά με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να αποτρέψουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε τη Νάνσι Πελόζι, τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Της προσέφερα 10.000 στρατιώτες ή την Εθνοφρουρά, αρνήθηκε», δήλωσε στο debate.

Η Νάνσι Πελόζι δεν είχε τη δικαιοδοσία να απορρίψει την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς, αν ο Τραμπ το είχε αποφασίσει, υπογραμμίζουν πολλοί ειδικοί.

Όπως αναφέρει η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον στον ιστότοπό της λαμβάνει εντολές «αποκλειστικά από τον πρόεδρο».

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου είχε αναφέρει στην τελική της έκθεση ότι ο Τραμπ «δεν έδωσε ποτέ εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...