864
|

Ο Βερναρδάκης ομολογεί: Δεν έχει πείσει η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 15:02

Ο Βερναρδάκης ομολογεί: Δεν έχει πείσει η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 15:02

Τον προβληματισμό, αν όχι την ανησυχία, που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον του κόμματος, φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην υπουργός Επικρατείας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μια «θολή» εικόνα και δεν έχει πείσει την κοινωνία.

Τα όσα είπε ο κ. Βερναρδάκης στην ΕΡΑ καταγράφονται στη σκιά της συνεχιζόμενης δημοσκοπικής υποαπόδοσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εν αναμονή πολιτικών μετατοπίσεων λόγω των εξελίξεων στο Κίνημα Αλλαγής με τη διαφαινόμενη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα η συζήτηση για το πού (δεν) πάει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει διαστάσεις καθώς το προαναγγελθέν από το καλοκαίρι του 2019 συνέδριο του κόμματος επίκειται αλλά δεν είναι ακόμα στον ορίζοντα.

Οπως ανέφερε το ertnews.gr, o κ. Βερναρδάκης παραδέχτηκε ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει την κοινωνία ότι έχει να προτείνει κάτι καλύτερο απέναντι σε αυτό που ζούμε και γι’ αυτό πέφτει στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι η εικόνα του κόμματος είναι «θολή». 

«Θέλει πολλή δουλειά, με πολλές γωνίες, με ρεαλισμό και ριζοσπαστισμό και με μια συμπεριληπτικότητα», στοιχεία «που λείπουν για να φτιάξουμε ένα πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα. Έχει ιδέες, αλλά δεν κάνει τομές», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βερναρδάκης και συνέχισε:

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λάβει υπόψιν το σύνολο των διεργασιών που συμβαίνουν στην κοινωνία και στην πολιτική, θα περιορίσει το εύρος της απήχησής του και αυτό αργότερα θα έχει τις δικές του επιπτώσεις. Ούτε στο οργανωτικό πεδίο έχει καταφέρει να φτιάξει ένα μοντέλο κόμματος που να είναι πολύ συμπεριληπτικό και ταυτόχρονα “καθαρό”. Έχει ένα έλλειμμα ακόμα, το οποίο συνίσταται στην αντίφαση ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να θέλει να δώσει μια ώθηση στην ελληνική κοινωνία, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις ευθύνες του σε σχέση με τη δική του διακυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Αρα εδώ υπάρχει μια “θολή” εικόνα που παρεισφρέει και σήμερα στις θέσεις του οι οποίες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερες “γωνίες” και ταυτόχρονα στο οργανωτικό και κοινωνικό κομμάτι να γίνει πολύ πιο συμπεριληπτικό και μαζικό κόμμα. Να έχει τη δυνατότητα άρθρωσης μέσα στους κοινωνικούς χώρους, στην αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ιδίως την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε στον κ. Τσίπρα να «αγκαλιάσει» τον κ. Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτιμήσει πολύ σοβαρά τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, εξηγώντας ότι «δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε διεργασίες που συμβαίνουν σε όμορους πολιτικούς χώρους» και υπογραμμίζοντας πως πρέπει αυτές να τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν «στον πολιτικό του λόγο, στις οργανωτικές του αντιλήψεις και στις κυβερνητικές προοπτικές», καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Αλέξης κ. θα πρέπει να συμπεριφερθεί με μια «πολιτική μεγάλη αγκαλιά» στον κ. Ανδρουλάκη, που είναι και πέντε χρόνια νεότερός του, με την οποία να τον καλεί «σε μια προοδευτική συστράτευση στη βάση ενός προγράμματος» και στη συνέχεια να υπάρχει αξιολόγηση και του νέου αρχηγού, «εάν είναι βέβαια αυτός ο νέος πρόεδρος»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πάντως, ότι «δεν θα έχουμε απότομες στροφές, δεν θα υπάρξει μι αντιστροφή των εκλογικών ποσοστών». Χαρακτήρισε πολύ φυσιολογική τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, «από την άποψη ότι είναι λογικό για τον συγκεκριμένο χώρο να επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός», με ένα νέο πρόσωπο που «δεν αναπαράγει αντιθέσεις που συμβολοποιούνται σε πρόσωπα, μιας παλιάς ατζέντας, προ δεκαετίας. Είναι ένα νέο πρόσωπο. Να δούμε τι θα γίνει και στο δεύτερο γύρο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να χάσει».

Όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης, «μένει να αποδειχθεί εάν το ΚΙΝΑΛ καταφέρει να αναπτυχθεί ή να συρρικνωθεί», καθώς δεν είναι μόνο θέμα αλλαγής προσώπων, από τη στιγμή που είναι πολύ δύσκολο να βρουν τη φυσιογνωμία που τους έδινε μεγάλο εύρος τα κόμματα «που αφυδάτωσαν τα τελευταία χρόνια το κοινωνικό και σοσιαλδημοκρατικό τους χαρακτήρα και έγιναν υποστηρίγματα μια πολύ σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη».

«Δεν είναι εύκολη δουλειά, προϋποθέτει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα δώσει ένα σαφές κοινωνικό στίγμα, πολιτικό, στρατηγικό, για τα επόμενο χρόνια. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το καταφέρει, καθώς κληρονομεί ένα κόμμα με συγκεκριμένη διαδρομή», σημείωσε.

Ειδικά για το ΚΙΝΑΛ προέβλεψε ότι ενδεχομένως μπορεί να αυξήσει κάπως τα ποσοστά του, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψει την κατάσταση. «Με τα δεδομένα, τα στοιχεία τις διεργασίες είναι απίθανο, πάρα πολύ δύσκολο να φτάσει το ΠΑΣΟΚ στο 15%. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι τα όποια άτυπα κοινωνικά συμβόλαια έχουν ήδη διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να ανατραπούν», συμπλήρωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι αριστερίστικο κόμμα»

Ο πρώην υπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν πρέπει να είναι ένα αριστερίστικο κόμμα, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να χάσει την όποια δυναμική του και τον όποιο κοινωνικό ριζοσπαστισμό, όχι γιατί είναι θέσφατο, αλλά διότι οι κοινωνίες διαμορφώνουν προωθητικά σχέδια όταν κατά κάποιο τρόπο είναι δυναμικές.

Τόνισε ότι η «εξέγερση του 2008 η οποία λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε, ήταν μια αντανάκλαση μιας κοινωνικής κατάστασης την οποία την είδαμε πρώτη φορά να ξεχύνεται και μετά από 4 χρόνια είχαμε μια συνολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Το 2008 ήταν το αίτημα μιας γενιάς που είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει δικαιώματα και προοπτικές. Δεν είναι πίσω μας, είναι και μπροστά μας, γιατί δυστυχώς υπάρχουν τα ίδια αιτήματα, είναι χειρότερα τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News