787
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει στο Ρωμαϊκό Ενυδρείο, στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, στις 12 Νοεμβρίου | EPA/ANGELO CARCONI

Ο Βαρουφάκης θέλει να σώσει (και) την Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 16:49
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει στο Ρωμαϊκό Ενυδρείο, στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, στις 12 Νοεμβρίου
|EPA/ANGELO CARCONI

Ο Βαρουφάκης θέλει να σώσει (και) την Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 16:49

Στην αρχή προσπάθησε να σώσει την Ελλάδα από τη λιτότητα που ήθελαν να της επιβάλουν οι δανειστές. Στη συνέχεια βάλθηκε να σώσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα, ο «μηχανόβιος με το δερμάτινο τζάκετ», όπως τον περιγράφει σε δημοσίευμά του της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου το Politico, ο υπουργός Οικονομικών της πρώτης –σύντομης– κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφει την προσοχή του στην Ιταλία.

«Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας για το… ιταλικό ξεκίνημα μιας εκστρατείας ενημέρωσης επί των θέσεων του κόμματός του, ΜέΡΑ25.

To «εναρκτήριο λάκτισμα» δόθηκε στις 12 Νοεμβρίου, στο μάλλον… παράταιρο περιβάλλον του πρώην Ρωμαϊκού Ενυδρείου, ενός κτίσματος του 19ου αιώνα, που λειτουργεί ως εκθεσιακό και πολιτιστικό κέντρο, στη συνοικία Εσκουιλίνο της Ρώμης. Συμπαραστάτες του Γιάνη Βαρουφάκη, μέσω βιντεοκλήσης έστω, οι βρετανοί μουσικοί και φίλοι του Ρότζερ Γουότερς (Pink Floyd) και Μπράιαν Ινο.

Το Politico κάνει λόγο για την πολύμηνη και άκαρπη διαμάχη του Βαρουφάκη με την τρόικα και το ευρωπαϊκό «κατεστημένο» το 2015, την (επακόλουθη) αποχώρησή του από την κυβέρνηση και την ίδρυση, στη συνέχεια, της «διασυνοριακής» αριστερής πολιτικής κίνησης ΜέΡΑ25, σημειώνοντας ότι μεταξύ των διάσημων υποστηρικτών του, εκτός του Γουότερς και του Ινο, βρίσκει κανείς τα ονόματα του ακτιβιστή Τζούλιαν Ασαντζ, του κινηματογραφιστή Κεν Λόουτς, του φιλοσόφου Νόαμ Τσόμσκι, αλλά και της ηθοποιού Πάμελα Αντερσον, γνωστής από την αλήστου μνήμης σειρά «Βaywatch».

«Ο Βαρουφάκης απολαβάνει τη σχέση του με διασημότητες» έγραψε η δημοσιογράφος Χάνα Ρόμπερτς, σχολιάζοντας δηκτικά τη δημόσια «αποκάλυψή» του ότι «μόλις έλαβε το τελευταίο άλμπουμ του Μπράιαν Ινο, με ειδική αφιέρωση προς τον ίδιο». 

«Θα περίμενε κανείς από έναν sui generis “ασταθή μαρξιστή” να νιώθει απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των πρόσφατων ιταλικών εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης από την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι», γράφει η Ρόμπερτς, «ωστόσο ο Βαρουφάκης, αν και δηλώνει ανήσυχος για τις πιθανές συνέπειες αυτής της εξέλιξης όσον αφορά τις κοινωνικές μειονότητες, τις θεωρεί και ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε η Ευρώπη να επανεκτιμήσει δραστικά το πολιτικό-οικονομικό της μοντέλο».

Η ψήφος αυτή έδειξε πως οι ιταλοί ψηφοφόροι, «απορρίπτοντας τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σχήματα που κυβέρνησαν επί δεκαετίες τη χώρα –αποδεχόμενοι έτσι την «ψυχική συντριβή» εξαιτίας των πολιτικών κατευθύνσεων της ΕΕ, που κρατούσαν την Ιταλία σε τέλμα–, είναι πλέον πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα πάντα», εξήγησε ο γραμματέας του Μέρα25.

Καθώς, ωστόσο, η Μελόνι έκανε αυτό που ο Βαρουφάκης χαρακτηρίζει ως «συμφωνία α λα Φάουστ» με το κατεστημένο, δηλώνοντας πως θα συνεργαστεί με την ΕΕ και θα παραμείνει πιστή στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να διαθέτει ισχύ η ίδια, προφανώς δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Το συνεπακόλουθο κενό θα δώσει χώρο για την ανάδειξη ένος διεθνικού προοδευτικού σχηματισμού, που θα προσφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό στην καρδιά της Ευρώπης», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάγκη για μια «διακρατική» πολιτική πρόταση είναι απόρροια της… πανσυνοριακής φύσης των πρόσφατων κρίσεων: «Κρίση χρέους, τραπεζική κρίση, κλιματική, γεωπολιτική, υγειονομική… Με καμία από αυτές δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της μιας χώρα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη Ρώμη.

Οι καταστατικές αρχές του Μέρα25, συμφωνημένες από τα 150.000 μέλη του σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβάνουν μια ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ενωση που θα λειτουργεί με κανόνες δημοκρατίας, καθώς και την αντικατάσταση των ενεργειακών αγορών με ένα «πράσινο» παραγωγικό δίκτυο, σημειώνει η δημοσιογράφος.

«Αν ήταν στο χέρι του Βαρουφάκη, το ΝΑΤΟ θα ήταν ήδη νεκρό και θαμμένο», καθώς, όπως είπε, «δεν έχει πια λόγο ύπαρξης». Αντιθέτως, η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι μοναδική υπεύθυνη για την άμυνά της, έχοντας δικό της στρατό, επέμεινε. «Μέχρι η Ευρώπη να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, θα είμαστε υπόδουλοι των αμερικανικών συμφερόντων».

Κατά την ομιλία του, ο Βαρουφάκης χαρακτήρισε την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία «ορισμό της παράνοιας» και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «ένα αστείο», αφού η ισχύς της Μόσχας στο ενεργειακό πεδίο –και όχι μόνο- έχει αυξηθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Το καταλαβαίνω να θέλετε να κάνετε… μασάζ στη συνείδησή σας, όμως οι κυρώσεις δεν λειτουργούν και ποτέ δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

Ο ιδρυτής του Μέρα25 ομολόγησε πως το κόμμα του δεν έχει καταφέρει ακόμα να «απογειωθεί», ενώ αιτιολόγησε το γεγονός ότι το πανευρωπαϊκό «πλοκάμι» του, το Diem25, απέτυχε εξαιτίας της πολυδιασπαστικής φύσης της Αριστεράς. Μήνες προσπαθειών του να ενώσει την ιταλική Αριστερά ενόψει των ευρωοεκλογών του 2019 τον έκαναν να χάσει τη διάθεση για ζωή, είπε χαρακτηριστικά. Ενάμιση χρόνο μετά από εκείνη την αποτυχία, αποφάσισε να εστιάσει σε ένα κόμμα που θα κατέβαινε στις εκλογές ως ανεξάρτητο.

Το Μέρα25 μπορεί να μην κατάφερε να εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ίδιος όμως θεωρεί νίκη την είσοδό του στην ελληνική Βουλή, ειδικά από τη στιγμή που είχε δεχτεί «βάναυσες επιθέσεις» από πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ. «Προσπάθησαν να μας εξαφανίσουν γιατί τους χαλούσαμε το αφήγημα» είπε.

«Χωρίς αμφιβολία, αποτύχαμε», παραδέχτηκε, «αλλά από κάπου έπρεπε να αρχίσουμε… Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η ψηφοθηρία, όσο το να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την ανάγκη διεθνικών πολιτικών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...